ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете

Партията на шоумена Трифонов изпадна на трето място
503
ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете
Снимка: Маркет линкес

На предстоящите избори ГЕРБ ще бъде първа сила. Това сочат данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкес“.

Партията печели 15,7% от гласовете. На второ място се нарежда БСП с 11,9%, а чак на трета позиция е ИТН с 10,9%.

10% взима новият политически проект на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков.
ДБ получава 8,8%, а ДПС – 8,6%.

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност е по-висока от тази на изборите през юли.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“. Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“. Удовлетвореност от развитието на страната – при този показател има ръст през юни-юли, но спад през август

По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламента тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат – по този показател ГЕРБ води в момента.

„Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и новите партии в последните два парламента. До момента ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат“, коментира социолога.

Той уточни, че „Демократична България“ (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС.

„Продължаваме промяната“ (ПП) като една нова формация на политическата в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народ“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Електоралните нагласи два месеца преди изборите сочат като категоричен победител ГЕРБ.

„Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, подчерта социологът от „Маркет линкс“.

БСП е на втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са разлики в рамките на статистическите отклонения. 

„При ДПС ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Възраждане“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: БСПизбориГЕРБРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чалгар, не чалгар, ама той пръв надуши двамата измамници, па ония умните от ДьБь и ИБГНИИИИИ още немогат да вдянат какво им се случи :))
45
18
 
5
 
! Отговори
Вейдър преди 2 години
Поръчково, финансирано от БТВ. Петков-Василев ще са първи.
44
8
 
29
 
! Отговори
Не е вярно преди 2 години
ГЕРБ-СДС ще имат над 30% на тези избори при активност 35%
43
21
 
8
 
! Отговори
D преди 2 години
Вие всеки път ги изкарвате герб първи ама не са. Свърши им времето на тях.
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мога да се обзаложа с тези, които изнасят фалшивите предварителни резултати, на каквото пожелаят, че резултата ще е коренно различен! Разбирам, че ви плащат едни партии за тези уж проучвания, но има и едни независими, които също водят проучвания и резултата, изобщо не е такъв!!! Но ще дойде времето и часът на истината! Просто в момента, честно, данните ви са НЕИСТИНА!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не позна, те отказаха да се занимават с чалгара, а той много ги искаше...
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Намери се - един завършил Симеоново :)
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинките пак ислат топли местенца на държавна издръжка Не съм съгласен парите от данъците ми да отивят за издръжка на Деса Дулоффска
38
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Асенчо са протежета на Прокопиев, требваше да влезат в евентуалния кабинет на ИТН на ключови позиции, обаче Дългия ги надуши що за стока са, и им резна мераците, сега задачата им е да дръпнат избиратели на ИТН, затова и не влязоха в ДБ щото РистУ нема потенциал за повече разширение, цялата медиина подръжка, която получават в момента 2-мата убавци, обаче ще им изиграе лоша шега, изначално българина е много мнителен когато от сутрин до вечер му налагат някакъв проект
37
4
 
17
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Коалиция ГЕРБ, ДПС, БСП
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Уж е така, ама другите по-добре са замесени и повече втасали :)И добре опечени, а м.трата си е останал суров, на бучки :) - вреден за стомаха
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички партии са пълен провал. Появи се нова партия и всички се притесниха, започнаха да насочват омразата и главно страха си, към тях. Абсолютно са прави, че това е демокрацията и няма нищо на 100% гаранция. Дойде време в което ще трябва да се борят за местата си в парламента, но вече за някои е много късно.Много хора не гласуваха на предишните избори и сега ще излязат, така, че в момента прогнозите на всички са просто неверни!!!!
33
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Обединете се след изборите т. нар. системни партии да им увиснат ченетата на новите и да видят как се прави сметка без кръчмар.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 наистина Кирил винаги говори в множествено число за себе си. Това значи, че или българския му е като на типичен чужд гражданин, или че знае че е поставено лице и винаги говори от името на групата, но понеже е с 2 пръста чело не се усеща. Не знам кое е, но си прав, винаги говори така.
31
19
 
6
 
! Отговори
До Кел-ав преди 2 години
Ти не ни давай акъл за кой да гласуваме, платен герберскиТрол!
30
2
 
17
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Ако разликата между ГЕРБ и БСП е 10% ще се скъсам от смях на следващите избори. Корнелия е моят идол. Разсипа я тая соц-партийка тая проста женица. Проста, ама я разсипа. Историята ще я запомни като унищожителят на БСП.
29
7
 
24
 
! Отговори
Промяна? преди 2 години
ГЕРБ трябва да имат поне 20+% за да има нормален кабинет. А кой продължава да гласува за Слави? Та той при 25% не пожела да направи нищо и правеха издънка след издънка? Е, ако пак му гласувате 20%, заедно с останалите неадекватници като Маяма и Таня Дончева, си заслужаваме безвремието. Ще дойде време и тока да не може да си платим. И то дойде. За инфраструктура никой не говори вече. Говори се ще имаме ли пари за ток и хляб. Страхотна промяна дойде.
28
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен, ПП ще изненада много неприятно всички стари муцуни, защото не само ще вземе гласове от партиите, които разчитат на свободните граждани, но ще предизвикат и увеличаване на избирателната активност. А това означава, че партиите с крепостните селяни, ще се окажат с по-нисък %.
27
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ерсо 14 Аз, гласувам за ГЕРБ, ама ти кажи за кой гласува???