Ако изборите бяха днес: Радев печели 42.6%, Герджиков - 28.1%

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%, останалите между 1 и 3%
486
 

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Още по темата
Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%).

Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

********

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще изберат военният Радев...Трагедията на един народ.
334
2
 
13
 
! Отговори
Петър преди 2 години
До 376 Малко политика Ти му разсмя с простотията си бе.Типичен апаратчик е зеления чорап-стилистиката му е точно на апаратчик от БКП.Не на мене тия бе,наслушал съм се на такъв стил на говорене.Аре бегай ,че осмър-....дяхте всичко бе Нещ-...аст-..ници
333
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ДС и червената мафия са зад Радев, трудно ще го свалите.
332
2
 
21
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
за няколко месеца радеф взриви държавата,НО НАРОДА *** ТИЧА С ЕНТУСИАЗЪМ КЪМ РАДЕФАТА ЗИМА.ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СИ ПРИСВОИ ВЛАСТТА,А НАРОДА *** ПАК ГИ ИЗБИРА..МНОГО СМЪРТ ЩЕ ИМА ТАЗИ ЗИМА,ОТ КОВИД,ОТ СТУД,ОТ ГЛАД,НО СЛАВИ ЩЕ ВИ ПЕЕ ЧАЛГА И ЩЕ ВИ ВОЗИ НА ЧЕРВЕНО ФЕРАРИ,А РАДЕ НА ФЪРЧИЛО
331
12
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Няма съмнение, че Радев ще бъде избран за втори мандат. Но заради многото кандидати на първият тур гласовете ще се разпилеят и ще трябва да се дават пари и за балотаж. И Марешки кандидат-президент, и някаква шоуменка или нещо подобно, нямам думи.
330
2
 
16
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Е ,какви са тия изследвания-първо не е започнала кампанията на Герджиков,явил се е 3-4 пъти по телевизията,а зеления чорап си прави кампания от година и половина?! А ако не се яви на дебат с Герджиков и Панов ще докаже още веднъж, че е страхливец и некадърник,какъвто е всъщност -без ченгета и олигарси зад гърба му е 0
329
0
 
1
 
! Отговори
анонимен до 375 пак преди 2 години
Ами така преценявам, защото статистиката показва ,че ненор-мал-ните в която и да е държава са по-малко от нормалните.
328
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Малко за политика - СУ няма авторитет от поне 15 години насам.
327
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един пуът да има стабилен парламент и да го няма Гешев и ... 1000+ парчета са дирекнти в затвора.
326
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков ще бъде.
325
12
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Герджиков е типичен апаратчик от гербаджийски тип. Избран за втори мандат ректор с избор, в който само той е бил кандидат също като Гешев. И какво ще спечели като се хваща на въдицата на Бойко? Ако е достатъчно интелигентен няма да се слугува на бивш полицай и охранител с пожарникарско образование и няма да залага авторитета на СУ за това.
324
2
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До анонимен 374: "след балотажа , нали се сещате 58 % за кой ще са". И за кого ще са 58% на балотажа? Помисли си пак преди да напишеш някоя г'лупост по опорната точка.
323
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев ще си остане с тия 42% и след балотажа , нали се сещате 58 % за кой ще са.
322
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
Тълкуването е субективно и сугестивно.Не се казва ,че Радев също може да увеличи гласовете си,за разлика от нализа на другите и то ...губещите!Не се подчертава , че ГЕРБ губи 20% от електората си за Герджиков !Въпреки очевадността на числата!Аман от лъжливи сондажи!
321
9
 
7
 
! Отговори
Кат маче от дирек преди 2 години
И какво има да се разсъждава...... Радев печели 42.6%, Герджиков - 28.1%
320
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Браво на Радев, че не отива на дебат с този" Другарю, от "Радев не бяга от дебат" и "Радев каза, че ще се яви на дебат", като те разкрих мина за 5 минути на "Браво, че Радев не отива на дебат". Жалко представление е твоето.
319
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Естествено, че има работа" Мда, очевидно е, че Радевата "работа" освен покровителството на руски шпиони, включва избягването на дебата за бъдещето на страната. И за да не се омаже е инструктиран да се крие до последно, белким успеят да го пробутат на първи тур. За втори тур дебата ще бъде неизбежен, колкото и да не ти се иска.
318
14
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Браво на Радев, че не отива на дебат с този дето си даде тогата на страхливата тиква Борисов, а като истински демократ ще уважи ВСИЧКИ кандидати и ше дебатира наравно с тях.Само комунистическите из'чадия на скопе'ца Борисов смятат, че те са повече от другите и искат да цензурират останалите кандидати.
317
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРДЖИКОВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ
316
2
 
9
 
! Отговори
Русе преди 2 години
Харвардси капан за Радев - Кеворк Кеворкян