Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?

Президентът носи отговорност за действията си, добави той
28 окт 2021 18:15, Нели Христова
276
Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?
Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сус ба амебо, сус ба хамелен.
101
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГърЧикоУФ, поредната пастирка на Боко-тиквата се обади.
100
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми той винаги мълчи след всичко важно. Мълча и за шпионския скандал... понеже беше руски.. абе слаб президент много .Гаф след гаф
99
12
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ти майтапиш ли се ? Какво знаел "бойният пилот"? Там нещата се наизустяват и излизаш под матрица! Да си беше останал "боен" пилот ,а не да се завира в л*ната в политиката, които той сам е създал! Това са качества за пилот , а не за политик! За политик се иска да си обединител, а не да си търсиш "врагове"! Да търсиш компромиса , а не да вървиш с рогата напред! Въобще, гъвкав мозък, а не фат"машка чугунена глава!
98
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много неприятен тип е този Герджиков. За сведение не харесвам Радев, ама този пък ми е направо противен, даже наглед.
97
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не мълчи, повтарят всичките в транс, че решенията на съда не се коментират - то не че има много за коментиране.
96
8
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Абсолютно е прав Герджиков.Радев ако е мъж,управник,генерал,то трябва да застане пред народа и да поеме отговорност за своите действия и тези на Петков.Няма как да не е знаел,че той години наред е живял в Канада и може да има и тяхното гражданство.Трябва да си да не провериш документите на Киро в тази ситуация.Никой не казва,че лично Радев трябваше да го направи,нали има сътрудници за тази работа.Няма никакво съмнение,че и двамата са били наясно какво правят,но мислели да минат метъра.
95
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът мълчи, защото трябва да излъже, ако проговори...
94
17
 
13
 
! Отговори
Трол на ГЕРП преди 2 години
Кога ще дойдат тези избори? След тях ще уволнят троловете на ГЕРБ и тук ще стане много по-приятно място за четене и обмяна на коментари.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова англичаните си нямат конституция , за да не може подобни недоучили умници да се правят на умни , имат си единствено ясни закони които се тълкуват лесно от всеки.
92
9
 
7
 
! Отговори
Странно, преди 2 години
Как клакьорите на Фелдфебела скачат да го бранят като "свещена" крава! Да излезе и да си каже бе, знаел ли е , че е двоен гражданин/всички знаехме/, не е ли знаел, лъгали ли са го ,или той нас ни е лъгал...! Мъжко е Радев да си признае, стига се е правил на ощипана ханъма! Как беше ,то там мирише , ама не било от него!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ново червило много му отива.
90
0
 
4
 
! Отговори
89 продължава преди 2 години
...матрици, редове, интегрално смятане, тригонометрия, физика на твърдото тяло, аеродинамика, топлинни цикли на двигателите с вътрешно горене, материалознание, стратегия и тактика на въздушния бой и още десетина сериозни дисциплини. Тук не говоря за качествата, които има бойният пилот, който за боколуците е "шофьор на самолет". По-скоро ми е интересна модерната представа за висшето образование у нас -черна шапчица с квадратно дъно и пискюлче! А, и тога!
89
5
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НЕ САМО ГЕРБЕРУХ , А И ЛЕЙКА !!! ПОЗОРЪТ ЗА СОФ. УНИВЕРСИТЕТ !!!
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да ви каже, гербави, ще променим Конституцията. Ще пишем, както са казвали нявга в Македойнията: "Българин е кой не лъже, не краде и не дава вярата си за печена кокошка". И на гербавите ще ви падне гражданството :)
87
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
м/у другото,просто е..ПЛАЧЕВНА нагласата на мажореткитекато тоя..Радев да бил "коментирал"..?!?!..САМО ВИЕ си позволявате да "коментирате",демек,да ЛАЕТЕКАТОПОБЕСНЕЛИ...И какво всъщност иска тая карикатурна креатура?..-Радев да са разплаче и да ФЪРЛИ ОСТАВКА?!..-"Ни сам повеке президентин"?!..В момент,когато няма парламент,когато БИТКАТА за СЕДЯЩИ в НС и за президент е в разгара си?...Това накачуленочучело осъзнава ли изобщо за какво апелира?!
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тикви големи разбирачи се извъдихте по конституция
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още държите всичко, и Братиньо, но няма да е все така :) Тогава ще чакаме този .... да се изкаже :)
84
7
 
12
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Или си сляп и глух или си манипулатор като Борисов!Радев заяви че решение на съда НЕ СЕ КОМЕНТИРА!
83
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев мълчи като .... три звездички.:)