Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента

Интересът към изборите за държавен глава намалява
345
Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борещият се за втори мандат като президент Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано, сочат данните от изследване  проведено в периода 7 - 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според соцолозите от една страна предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур.

От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“.

Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване. При втори тур балотажът ще е между Радев и  Анастас Герджиков.

Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и К. Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.


******
Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГО ДА ГЛЕДАМЕ, СЛАБО-УМНИЯ ТРИФОНОВ?
204
4
 
12
 
! Отговори
Отворете си очите! преди 2 години
Боко вече не е на линия, колкото и да ни го показвате като основен вредител. Гледайте Прокопиев и Божков на кого превеждат пари, следете пътя на грантовете. Осъзнайте, че ставаме пушечно месо, дарено от Радев на НАТО, вижте новите милиардни заеми на служебното правителство.
203
3
 
15
 
! Отговори
алчен селяк преди 2 години
За Фигуранта е важно баламурниците отново да го изберат , че иначе имунитета и келепира от привилегиите и държавната издръжка отиват на кино , а и Гешев отдавна го чака за спявка в следствения арест.
202
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат от нас да избираме бутафорно през контролирани машини. Какво да изберем: аналогови мошеници срещу цифрови такива? Колко пари могат да се откраднат с 20 000 флашки? Във всеки случай ЯВНО повече от едно чекмедже съдейки по взетите заеми от служебното правителство. Бас държа, че през сървъра на НАП ще хакнат електронната система на държавата и ще подправят резултатите независимо от реалния вот.
201
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : Смешни сте ----- Не говори в множенствено число, това е само един герберски *** и той пише като обезумял и си слага сам плюсове колкото си иска! Тод тази статия сме общо трима човека, а ония дето всяка втора дума му е фигурант или зеления чорап е сам войн на разбойника от Банкя
200
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа го болят зъбките! 600 машини няма да гласуват за него
199
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма друг ход освен да опорочи изборите и да назначи новия си стар служебен кабинет още един път! То още гнили ябълки ще излезнат тия два дни!
198
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете коментарите и виждате, че всички го мразим този чипиран индивид. Не вярвам на частните статистически фирми. Всички НПО-та са на подаяния от САЩ или Нидерландия. Искат земята ни без нас.
197
2
 
17
 
! Отговори
Продължаваме лъжите преди 2 години
Интересно ми е да чуя, какво мислят жълтопаветните партийки за статуквото ? Спомням си, че допреди няколко седмици това беше най-лошото нещо на света. Сега статуквото е Фигуранта на мутрата Васил Бажков, а промяната са опонентите му ! Е "другари" болшевишки патерици - от кога тази метаморфоза ? Това е класическо двуличие и лицемерие ? ЛЪЖЦИ !!! Явно това сте вие ! Нищо друго !
196
2
 
19
 
! Отговори
спиш ГЕШЕВ !!! преди 2 години
Радев и Киро ни показват нагледно, какво е корупция и дебелоочие на най-високо политическо ниво, както и тотално незачитане на Конституцията на РБ. Те дори са горди и продължават да се чувстват недосегаеми от закона ........ Кога най-после ще се самосезира прокуратурата срещу Кирил Петков и ментора му за престъпление по чл. 313 и чл.308 от НК ???.....Конституционния съд окончателно се произнесе по казуса !!!
195
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев без 600 машини и нелегалните флашки е аут от власта! Браво Бойко!
194
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, престрашете се и гласувайте срещу това зеленясало зло! Не са верни прогнозите. Всички масонски влечуги искат този път да превземат на светло държавата с всякакви машинации. Просто гласувайте! Вземете противоепидемични мерки и Бог да пази България!
193
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печели Радев = умира България.
192
2
 
6
 
! Отговори
до БГ-форумите ... преди 2 години
...щом си бърка в носа....ЗНАЧИ Е ВРЕМЕ И НИЕ ДА МУ БРЪКНЕМ С НОЖ У ***.МОЖЕ ПЪК ДА Е...... "НА ПОЛЗУ РОДУ" И НЕГОВА.....!
191
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната лъжа
190
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : 224 ---- Извинявай никъде не споменаваш ИМЕ ?? Предполагам по това което си написал отговаря на 100% за пожарникаря, охранителя и сега мафиот бате ти бойко!! Само да ти кажа, имаш 3 дни дапишеш и след това оставаш безработен!! Междувременно си търси работа!
189
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега да видим без 600 нелегални машини какво ще направиш Чорапе!
188
1
 
14
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
..тия 46%....са от радевата "машинка за избори"......ЛИЧНАТА !НАШИТЕ "ЛИЧНИ МАШИНКИ "---СОЧАТ СЪВСЕМ ДРУГО....ХА,ХА,ХАААААААААА
187
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа е зелен като чорапките си от злоба че му хванахме нелегалните машини! Ядец другарю!
186
0
 
19
 
! Отговори
от БГ форумите преди 2 години
Зеленият чорап удари ножа на Мадуро и Венецуела! Дори във Венецуела не е имало толкова далавери, измами, нагласяния и терор за избори ! По-скоро вървим към тип Северна Корея ! А суверенът си бърка в носа и не го е еня !