"Сиела Норма" твърди: Няма нито една нова машина

Изненадаха ни напълно, отговориха от ЦИК
11 ное 2021 09:53, Анисия Иванова
57
"Сиела Норма" твърди: Няма нито една нова машина
Снимка: БГНЕС

Това са същите машини, за които се говори от няколко дни. Няма нито една нова машина, заяви пред бТВ  управителят на "Сиела Норма” Веселин Тодоров.

Снощи късно се разбра, че ЦИК са информирали вътрешното министерство за нови 199 машини за гласуване, които се намират в склад на фирмата във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Днес Тодоров определи спекулациите като откровена лъжа и подчерта, че всички устройства са декларирани.

Още по темата

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира темата днес като каза, че предпазните механизми са достатъчни, за да може ЦИК да не допусне машина, одобрена за резервни части машина, да бъде използвана за манипулация на вота. "Всяка машина е програмирана да работи в определена секция, увери той.

Той обясни, че ЦИК са разбрали за новите машини от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи.

"Изненадаха ни напълно. По случая взехме две решения – да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания", уточни Томов пред Нова тв.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

Според Томов проблемът е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини.

„Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиела правят неистови опити да помогнат на Лoйкo KПП-то да се върне на бял кон!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой лъже и защо от "Сиела" не са обявили тези машини като резервни за да бъдат охранявани и да няма разни тиквени изцепки.
28
4
 
7
 
! Отговори
Ц до 28 преди 2 години
И понеже " собственикът на Сиела е приятел с тиквата" - затова ли сега ТОЧНО ББ И ГЕРБ ГО РАЗКРИВАТ??? СМЕШЕН СИ!
27
0
 
6
 
! Отговори
Майна преди 2 години
ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУЦИИ ДА СЕ СЕЗИРАТ ЗА 427 НАПЪЛНО ИЗЛИШНО ВНЕСЕНИ МАШИНИ В БГ?! РЕЗУЛАТЪТ Е ПРЕДВАРИТЕРНО ОПОВЕСТЕН.
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственика на Сиела е приятел с Tuквaтa! Toва трябва да Ви е ясно. Тази фирмичка се опита да саботира предходните избори на 11.07, ще се опита и сега. От ясно по-ясно е!
25
1
 
6
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
И номерът с 139-те повредени машини издиша от всякъде! А бе, толкова ли за наивни ни смятат? Или наистина сме наивници?! Телевизор от техномаркет да си купиш има ДВЕ години гаранция! За чий ти е резервен, след като производителят е длъжен да ти го смени с нов?!
24
2
 
9
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Продължаваме подмяната, дами и господа.
23
2
 
9
 
! Отговори
М даа преди 2 години
Колко ли "подготвени" машини има вече в чужбина? Ще си проличи по резултатите.
22
4
 
12
 
! Отговори
АЛЕКО преди 2 години
РАШКОВ ПРАВИ ИЗБОРИ.
21
2
 
10
 
! Отговори
Цц преди 2 години
Явно ще се сменят ЦЕЛИ машини с предварително внесен вот!!! Иначе щяха да бъдат внесени само части за машините.
20
2
 
15
 
! Отговори
sfh преди 2 години
Хахаха, Бойко Чашков е основният организатор на ФАЛШИВИТЕ гласове от тайните машини, а тези клоуни от ЦИК се обърнали към него за да го известят за поредните НАМЕРЕНИ машини с гласовете на мъртви души!!! А журналистите от всички медии МЪЛЧАТ подозрително и никой не прави опит да разследва тази схема?!?!?!?
19
1
 
14
 
! Отговори
Аз ли не разбирам преди 2 години
Защо не са обявени още в началото, колко машини ще са за "резервни части" и къде ще се съхраняват. Друг е въпросът кой луд ще купи годно изделие за резервни части.
18
2
 
10
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Бай Гaню прай "избори"))
17
2
 
5
 
! Отговори
Тричо преди 2 години
ЦИК да обясни и да убеди хората каква е процедурата с която ще са сугурни, че точно техните машини са в секциите? като се има в предвид, че една фирма за доставки взе тестовете на децата и дим да я няма! А Рашков системно се проваля в охраната на машините. Чак подозрително е вече
16
2
 
10
 
! Отговори
За части???? преди 2 години
427 цели машини? Наивни обяснения според умствените им възможности! Сценаристите щяха да измислят нещо по- достоверно! СРАМ МЕ Е, ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ТИЯ РАШКОВЦИ!
15
0
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Куфарите на машините и те ли са за резервни части?
14
0
 
10
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Каква беше цената за 1 бр машина за гласуване? 10, 15 или 20 хил евро?! 600 бройки излишни колко ще струват - половин, един милион? Колко? Кой ще похарчи толкова за собствена сметка, за нещо което повече няма да у послужи за нищо?! #КОЙ ще хвърли толкова пари на вятъра, ако няма гаранции, че някой няма да го компенсира по-късно?!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 5000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.>>>Е защо купихте машините с повреди? Измамници личн, само линч за вас. Върнете парите на хората!
12
4
 
13
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не питат правилните Въпроси " Журналистите" мълчат! Аз да попитам ако са същите машини за който твърдят от Сиела. Нали Рашковото МВР трябваше да ги пази? Как така се озоваха в неохраняем от МВР склад? Как така след като има предвидени машини допълнително при заявката от ЦИК се внасет още близо 500 отгоре? Кой луд го прави това за собствена сметка? Как се озоваха в склада с истинските? чакам отговори.
11
5
 
14
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Значи аз ако имам да сменя амортисьор на колата ще си купя цяла нова кола, за да го направя. Тия съвсем ни мислят за ***. Това че не искат да се броят разписките, 100 % показва че партиите, които бяха против това, са съучастници във фалшифицирането на вота ! Нз дали има смисъл да се гласува ако не се броят разписките в тази ситуация. А за Рашков и Радев, вие си знаете дали да гласувате, както и за партийните им патерици наричащи се промяна, а всъщност са подмяна