"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място

Румен Радев - Илияна Йотова получават 48% подкрепа
187
"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място
Снимка: "Екзакта"

Пет дни преди вота за парламент - към 9 ноември, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват.

Това показват данните от изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства. То е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.

Оспорвана остава битката за второто място между „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП. Преднината на ПП пред БСП е минимална – от 0,7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.

Четвърти са „Има такъв народ“ с електорална тежест от 11,5%, пети - ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести - „Демократична България“ с 9,6%.

В последните дни на кампанията ИБГНИ втвърдяват електората си и ограничават „изтичането” му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която „стъпва” на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента, сочат данните на „Екзакта“.

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова получава 48% подкрепа, а Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева – 27,9%.

Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти – Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%.
Кандидатпрезидентската двойка на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а на ВМРО Милен Михов и Мария Цветкова – 2,3%.

0,4% посочват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого”, а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.
Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев.

Герджиков и Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО.

97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%.

Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП - 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ - 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота.
47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.

Твърдо решилите да гласуват за президент са по-често на възраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в населените места извън столицата. Сред твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят на парламентарния вот има по-често висшисти, жители на градовете областни центрове и хора на възраст над 30 години.
С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават БСП, ГЕРБ и ДПС, а към високи нива на мобилизация в края на кампанията се приближават електоратите на ИТН и на ИБГНИ.
*******
Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. То е проведено на територията на България и даннитене включват информация за вота на избирателите от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак без правителство! Квото каже чичо Сам тва е!!!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Неподкрепящ никогоНема как народа да не е гласувал за рома Кирчо и ония вече да се има за победител, това е нелепо просто :)))
56
3
 
3
 
! Отговори
възраждане преди 2 години
55
8
 
6
 
! Отговори
Има грешка.... преди 2 години
.....герП 14%.
54
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екзакта доста е надула процентите и на ГЕРБ и на Герджиков.Ама нищо,де.Нали са си получили паричките от когото трябва.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проектът, който вече не се опитват да го нарекът партия ПП и ДБ сумарно имат 25%. Като се има впредвид, че двете партии се борят за лявото ядро на София. Повтарям на София. Нещо гнило има в тази анкета....
52
7
 
2
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
Пак няма да има правителство. Изделията на ДС /ГЕРБ + БСП + ДПС/ все още имат електорат.
51
3
 
5
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
От изборите през април до днес има само едно дело за купуване на гласове, внесено в съда!! Едно единствено повдигнато обвинение за купуване на гласове в полза на... Мая Манолова!
50
6
 
13
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата.промяната
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 Идеално върви работата !
48
1
 
12
 
! Отговори
ДанчоПолицая преди 2 години
1 милион избиратели на ГЕРБ и ДПС са готови да защитят генерал Борисов и Пеевски с телата си и ще го засвидетелстват още веднъж в неделя
47
5
 
21
 
! Отговори
Неподкрепящ никого преди 2 години
Аз имам едно предчувствие, че на Кирчо рейтинга, някой изкуствено го помпа?! Изведнъж дойде отникъде, а май ни го изпратиха всъщност като Симеон да ни спасява....
46
1
 
16
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Последните редове на "прогнозата" са пипнати! Много по-вероятно е Възраждане да влезе, отколкото Маята, Татяна и отровния антифриз!
45
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко и да се опитвате да налагате ГЕРБ на първо място няма да се случи. Първи ще са ПП.
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм фен на Славчо, но неговите фенчета му дадоха шанс да управлява 2-пъти, той се скри на диванчето и не мръдна......хахахахаха :))) Иначе Боко се закопа днеска според мен, но може и да спечели, просто политиката ни е в пълна безизходица :)))
43
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса колко още фалшиви машини с гласове за радев има?
42
7
 
18
 
! Отговори
Гъдьо преди 2 години
В неделя мощен шут на Решетника,червени комуноиди,шумкари,ченгелари,Харварди,пребоядисани Бойкикевци и Гноми!!ГЕРБ-СДС номер 32 ПОБЕДААААА !!
41
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и за миналите избори прогнозираха, че ГЕРБ ще е първа, но накрая ИТН ги отнесе.На тези избори най-вероятно ПП ще са първа сила в парламента.
40
17
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Нищожната треторазрядна мутра в затвора с каскета,с шефовете на делта гард ,пашата,сталийски всичките мутри в затвора.
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото да надяваме радев ,той си остава въздух под налягане ! Толкова е некадърен ,че вече просто бита карта !