Синдромът на лутащия се избирател: Как ПП изтегли гласове от протестните партии?

Как ще бъде структуриран евентуалният коалиционен кабинет?
236

Получи се заместване - ситуацията с "Има такъв народ" от предишните избори в момента е тази с "Продължаваме промяната", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

"Доста преди изборите твърдях, че се съмнявам в активността, която декларираха социологическите агенции. От активността зависи всичко останало - как разпределяме процентите. Изненадана съм, че все пак първи са "Продължаваме промяната", но те изтеглиха голяма енергия от протестните партии", посочи тя.

Още по темата
По думите й очакваше се ИБГНИ да изпадне от Народното събрание. Не е изненада, че "Възраждане" влезе в парламента. Те заеха онази ниша, която патриотите освободиха. От гледна точка на етап, в който се намираме за развитие на демокрацията, ситуацията е много тежка", смята политическият психолог.

"Получи се предефиниране на протестния вот - ако определим така ситуацията, ще зарадваме победителите още повече. Получава се синдром на лутащия се избирател - едно преливане хаотично, следване на надежди, мечти, разочарования. Тръгват да следват някого, а след това се разочароват и започват да следват друг", посочи политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това се случва, тъй като няма ляво и дясно, няма идеология и ценностна система.

"Коалиционен кабинет се сформира принципно под принуда, когато имаш интерес да го направиш. Има и друга вероятност - когато се опитваш да отговориш на очакванията на избирателите, но дълбоко в себе си не си убеден, че това трябва да се случи", подчерта проф. Христова.

"Евентуалният коалиционен кабинет няма да е структуриран на базата на съгласие за най-важните политики, които трябва да се случат, а на компромиси", уточни проф. Стоянов.

"Да не забравяме, че оценката на избирателите по времето на гласуване се измерва и с оценката на онези, които не желаят да се включат в този процес. В случая са около 60 и няколко процента. Представете си какъв огромен потенциал имат тези хора да предефинират цялото политическо пространство", добави политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: изборигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
6
 
11
 
! Отговори
Как спечели ПП преди 2 години
Машините ! Ето отговора
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато проф. Иво Христов каза, че 80% от българите са де б или огромно количество де б или скочиха като опарени - Как така си позволява да ни обижда. Ами уважаеми де б или истината не е обида. Има ли друга държава в ЕС с толкова нисък стандарт на живот. Даже държави извън ЕС са със по- висок стандарт. Мантрата ,че българите са най- умните, най интелигентните, най- качествените, най- не знам си какво си отиде е канала.
110
0
 
5
 
! Отговори
Ха-Ха преди 2 години
"Професорите" ще се окажат прави! 2-3 месеца след прекаран Ковид, човек бил неадекватен, с около 60 процента работоспособност ...и т.н. Ами това са стотици хиляди гласове. Витанката говореше за стотици хиляди разболяващи се всеки ден ... Харвардците печелят! Всички професори. Социолозите и те са перманентно болни от Ковид.
109
1
 
8
 
! Отговори
До199 преди 2 години
Забравяш че ше признаят македония,и всичките и плетенции.Кирчо са писа примиер 3 дни преди изборите,машинацията е ясна!Ама и много дето чакат някой да ги оправи,сега ще си търсят благоденствието!
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не вервам толкова да са гласували за тях, просто са ментета :))) Още преди да ги "изберат", взеха да решават с кого да преговарят, доста съмнително за анонимници :)) Решиха да ги сложат първи и го направиха, дали е честно и кой е гласувал за тях изобщо, това нема значение :)))
107
1
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
По точно бих казал синдрома на "глyпaвия избирател"!
106
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма, как партия на 2 месеца да стане първа политическа сила без манипулация на вота...
105
2
 
11
 
! Отговори
Ето я преди 2 години
Промяната. Гласуваш за ПП. Получаваш БСП. Хаха..
104
5
 
8
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
ЧЕ ОПГ ГЕРБ тотално се *** и последните години техния вожд освен, че ставаше смешен но и много жалък. Съвет приемете загубата и се примирете, че повече никога тази банда няма да управлява 12 години мракобесие стигат.
103
5
 
8
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
че фуражката отдавна си е направил сметката. Поне сто пъти са го питали, дали ще прави собствена партия и винаги е казвал не. Обаче кагебейската мая си каза думата. Още лани са подквасли кирчококорчовата работа. Радев е злобен по природа и алчен за власт. За това се е разкикерил и за Президентсво и за МС. Не се спря нито пред партията-майка - направо ги загроби, нито пред тези, които миналото лято му крепихаюмрука. Сега обаче последните ще му го върнат с подкрепата за правителство
102
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хората да не са прости да пълнят гушите на Киро и Асан :)))
101
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Изтеглил грънци 75% не гласуват изборите са невалидни :)))
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа ще се прецака избирателите си, така, както го направи и с ортаците си.
99
3
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 2 години
Наблюдавам реакциите на "Запада" - почнат ли да скачат,значи нещата в БГ са започнали да се оправят и може да очакваме някаква макар и минимална промяна....За сега обаче е спокойно. Значи вадете си заключение!?
98
2
 
2
 
! Отговори
До Спас преди 2 години
На крива ракета ... Машините й виновни ...
97
0
 
2
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Аз знам! Със стотици допълнителни машини!
96
7
 
1
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
Член на ГЕРБ може да бъде всеки, стига да е: неграмотен, да не познава граматиката, да има в речника си най-много 20 - 25 думи, една от които е задължително "действително", да краде без ограничения европейски пари, както и такива от бюджета, с европейски пари да си строи къщи, които да представя като "къщи за гости", да не говори нито чужд език, до облагодетелства всичките си роднини до девето коляно с общински и държавни земи и имоти, да е безпрекословно верен на върховния вожд, да му се подчинява, да му целува ръка, по възможност, докато е на власт да се сдобие с поне 5 - 6 апартамента, да у
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лутащите се избиратели преди 3 месеца искаха за премиер Слави чалгата да ги управлява, СЕГА Киро Лъжеца. А Радев си въвежда нова Конституция от Путински вид, при която 2-та му мандата да не се броят и да почне да брои от начало още 2 мандата по 5 години. Иска му се да управлява повече от Тодор Живков. Това си е вече истински комунизъм.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме БСП да управлява
93
3
 
0
 
! Отговори
РАДЕВ МА4КАААА преди 2 години
До до 12 год. ГРОБти в неделя се оригваше на Л.. като разбра резултатите.,. примитифф, и не се прави 4е знаеш Англииски.. ПРИМИТИВ миекащ !!