Решаващият вот: Кой ще бъде новият президент - Радев или Герджиков?

Днес се провежда вторият тур на президентските избори
Обновена: 21 ное 2021 07:18 | 21 ное 2021 06:45, Александър Попов
585
Решаващият вот: Кой ще бъде новият президент - Радев или Герджиков?
Снимка: Десислава Кулелиева за БНТ

Днес ще се проведе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент, като при решаващия вот българите трябва да изберат една от двойките Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

Те достигнаха до балотажа, след като на първия тур Радев - Йотова събраха 49.42% от гласовете, а техните опоненти Герджиков - Митева-Матеева получиха 22.83%.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, те се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Да гласуваме можем в близо 13 000 секции у нас. А сънародниците ни зад граница в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства.

Според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация както 24 часа преди изборния ден, така и в изборния ден, а резултатите от социологическите проучвания могат да се оповестяват след 20.00 ч.

Хората, които са били включени в избирателните списъци на лицата, поставени под карантина или задължителна изолация на 14 ноември, ще бъдат включени и в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия на 21 ноември, ако продължават да са под карантина или задължителна изолация в изборния ден.

Тези, които са поставени под карантина след 14 ноември, след подаване на заявлението си ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани, има образувани подвижни избирателни секции.

Гласуването

Влизайки в избирателната секция, личната карта на гласоподавателя се предава на служителите на комисията, а те са длъжни да дадат карта за гласуване.

На екрана след поставянето на картата се появяват три опции - двете кандидат-президентски двойки и "Не подкрепям никого". След като маркира една от тези възможности, гласоподавателят трябва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана "Потвърждавам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все тая ми е. Не бих изгубил 30 минути за гласуване.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че Радев ще спечели ... само не знам дали ще е за добро. Нека се надяваме за нещо по-добро.
7
42
 
31
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Българите искаме Герджиков. За съжалаление обаче, машините искат друго....
6
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро ще си загубя ръката, отколкото да гласувам за някой от тези двама фашисти.
5
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост Радев печели, а България ще се потопи още по-дълбоко в мрака.
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да избера?! Кучешкото аки или котешкото аки? :) Избирателната активност ще им покаже, че в БГ няма да има легитимен президент - национални предатели нямат място в политиката ни.
3
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във такива мракобесни времена. Времена на страх, насилие, убийства, гладни хора, хора работещи а не могат да си платят сметките. Децата вкъщи, пандемии, ваксини някакви.... има ли значение кой ще е президента? Хората са уплашени от това че разходите се увеличават, приходите-не. Хората са уплашени че няма сигурност за утрешния ден. За тях и децата им. Няма значение кой ще бъде президент, ние сме парламентарна република а не президентска. Президента е безгласна буква. Хората са изгубили доверие.
2
17
 
37
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ПРОФЕСОРЕ , ТИ НЕ СИ МОЯ ПРОФЕСОР !!! ДОРИ С ЛУКАВАТА ФИЗИОНОМИЯ !!!
1
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е последната възможност на гербавите за да не изтекат директно в канала което всъщност е неминуемо.