Свърши ли преходът и какво донесе промяната?

Без реално действащи прокуратура и съд, нещата у нас няма да се оправят
21 ное 2021 13:16, Анисия Иванова
102

"Икономическият преход завърши някъде 2001 г., когато в частния сектор преминаха огромни предприятия. Днес 98% от БВП се произвежда в частния сектор. Политическият преход се бавеше поради страха на политиците да не загубят властта", каза журналистът Асен Агов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: трето действие".

Според него началото на промяната е поставено с драматичната серия от избори, която била резултат от политическата криза. Двамата лидери на партията на промяната сякаш си осигуриха някакво доверие, допусна Агов.

"Нашето поколение си отива, идва едно ново поколение. Не се отписваме, но е настъпило времето, когато обществената търпимост към ленивостта на политиците и лъгане на електората... Този преход трябва да приключи. Ако не разслоим властта, винаги ще си патим. Разслоението на властта е заложено в договора ни с ЕС", подчерта още той.

Писателят Владимир Зарев посочи, че човек винаги очаква повече и идеализира нещата, но действителността е друга. Голяма вина за това имала политическата класа.

"Първото поколение политици работеше с желание да се променят нещата и да се постигне демокрация. За жалост, това не се случи. Надявам се, че вървим към края на този мъчителен преход. Без реално действащи прокуратура и съд, нещата в България никога няма да се оправят", настоя писателят.

По думите му българският народ няма от какво да избира и изпитва недоверие към новите партии, а към старите партии недоверието било ясно - защото вече 30 г. са лъгали очакванията на народа.

"Най-важното и това, което страшно липсва на България, това е справедливостта. Голяма част от хората, които мигрират, го направиха не само по икономически причини. В целия този хаос, който наричаме демокрация, няма никаква справедливост", заяви Зарев.

Банкерът Левон Хампарцумян изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че политиците може да имат принос, но докато няма обществена енергия за истинска промяна, нещата няма да се променят.

"Сега е поредният път, когато има такава енергия. Друг въпрос е в какво ще се прероди. Днес имаме критична маса от българи, които са видели наредени по друг начин общества и много им се иска този път да се случи. Хората няма да вземат пушките и да се борят за по-справедлива съдебна система. Отиват на Терминал 2, взимат по един билет и отиват там, където няма такива неща. Вкарването в ред на законоопазващата система е ключово", обясни Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
18
 
! Отговори
Нямаше лустрация! преди 2 години
Сега ще ни управляват децата на тези, които 30 години си въртяха игрите и никой, никой не им попречи!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо си недоволен, Агов? Ти си един от кредитните милионери, които намазаха сериозно от преход, считай нагло крадене!
64
1
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 2 години
Да, прехода свърши....за огромно съжаление идва отново комунизъм....да ви е честит !!Няма такава простотия като българската, заслужаваме си го !!!
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще е свършил. Докато комунисти ни водят към светлото бъдеще, няма отърваване.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 - Това е медицински проблем. И не мисля, че е най-красивата "кака". Като за назчало косата и е изрусена, изглежда че е прекалила с гирма и издава същота аура, като на детска учителка, която не иска да е сред децата в момента, но трябва да подържа ролята си на "добър и чаровен човек", защото всъщност така е по-лесно. Разбриам, ако си девствен или човек с недъзи и е турдно да си намериш сексуална партньорка, но не споделям мислите ти.
61
4
 
11
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Промяната ще е факт когато е в главите на хората. За сега там промяна няма. Всеки път когато се прибирам в България през отпуската виждам навсякъде около мен все същия Гaни0вeц груб, невъзпитан, надменен и самодоволен и все не успявам да открия мотивация да се върна отново.
60
5
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Грешиш, Луканов обяви мораториум по външния дълг и прекара едни определени банки. Затова го гръмнаха. И това няма как да стане без знанието на висшите функционери в СДС. При това Онзи дълг бе в пъти по-малък от Този дълг, който сега имаме да плащаме. Затова днешните творци на дълг са толкоз хвалени димократи.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 - Това е най-глупавото изказване, кеото съм чувал, но както и да е. Преходът на Англия от първата до втората светован война е бинал без особено кръвопорлития, но е една от най-знчимите промени в хилядолентата история на странта.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам дали свършва прехода, ама аз ще свърша само като я гледам тази русичката кака
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преходът ще свърши само ако се пролее кръв . Така е било винаги в историята така и ще бъде .
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мога да добавя още едно - Никой не може да ме задължи, да помагам на "ближния" си. Целта на обществото не може да е, да се зививат ръцете на индивида всеки път, когато има проблем. Не може държавата да не носи отговорност за нищо, но когато има нужда от нещо, да ми го взима, а после да ми покзва средният пръст ... в преносен смисъл. Това не е общество, в което норамален и свободне човек иска да живее.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има алтернатива, но тя не е всички пдо строй, всякаква индивидуалност изтрита и всичко съществува само и единствено, ако е позволено от няколко държавни агенции, чиято цел е да позволят на партийната система да съществува и на отделни членове да просепрират, докато останалите сме в соцаилен експеримент.
54
8
 
7
 
! Отговори
радевата зима преди 2 години
на пролет питайте народа с камъни в ръце...
53
2
 
8
 
! Отговори
хъкс преди 2 години
Много опасна е масовата управляема амнезия.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната донесе Нрб 2.0 ( олигархичен вариант- русия/ белорус), а паметливите отиваме на Терминал 2.0 и няма връщане назад! Това е положението в държавата ни 30 г след 89 .. 35 на 65% русофили в губернията няма място за сърдене- въпроса опря до вишегласие! Желая ви успех на оставащите в модифицираното Нрб, ако имате " референдум" за напускане на НАТО/ ЕС ще гласувам от Германия " ЗА" излизането Ви!
51
4
 
12
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Олио- 4лв-Мляко 2,50- Въглища 500лв за тон- нафта 3 лв/л. и много умрели
50
2
 
11
 
! Отговори
32 години преди 2 години
Игра на демонокрация от най - гадния и вид !
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнахе социализма и така приключихме прехода. Сега децата на комунистите ще ни одерат кожите
48
3
 
13
 
! Отговори
вие за какви преди 2 години
ни вземате...Че имало ли е преход...Чедата на хората от БКП са във власта и повечето са капиталисти които пият кръвта на българина... Без лустрация и народна революция няма да има демокрация...
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преходът ще свърши към 2029 -2030 г. Мойсеевата притча казва, че трябва да минат 40 г.