Дачев: Държавата е щастлива, има много пари от нашия джоб

Ще има голям проблем с дървата за зимата, смята той
10 авг 2022 22:40, Анисия Иванова
40

Зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев коментира защо спря дейността на завода "Свилоза".

"Класическият номер - няма дървесина. Последните години тръгна добре, но миналата година имаше 3 пъти избори, а избори се купуват с дърва, на някои места. Горските не могат да си гледат работата, защото политиците им се месят много", заяви той в студиото на "Денят ON AIR".

Дачев сподели, че в горите назрява много сериозен проблем, защото от няколко години прирастът е започнал да пада, тъй като не се извършват лесокултурни мероприятия, почистване на горите, подборна сеч. Когато гората не се чисти, първо идват буболечките, след това пожарите.

"И на бабите е ясно, че ако имаш градина, ако не я подрязваш, не я чистиш, тя не може да расте, не може да бъде здрава", даде пример гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него хората ще имат проблем със снабдяване с дърва за зимата, защото дървесината вече е стигнала цена от 200 лв. Той смята обаче, че газ ще има, защото българската икономика е здрава и жилава, и ако държавата не намери газ, те ще намерят, но лошото е, че няма да е нормативно уредено.

"Не става въпрос да се спира износът. Те не са си изпълнили плановете, които самички са си направили в последните 5-10 години. Защо ги правят тези планове? Защо ги утвърждават? Защо ни залъгват? Мен ме ужасява тази арогантност как смело лъжат и виждат, че никаква отговорност не носят. Като някакви шамани ни обясняват как всичко ще бъде утопично, как всичко ще бъде добре, купувайте си свещи като в Швейцария, да се запасявате за зимата, ще се къпете по-малко. Ние наивници на такава библейска вече възраст, преклонна, и пак им вярваме, защото не допускаме, че министър-председател, вицепремиер ще стои срещу тебе и ще те лъже като циганин", каза Дачев.

На въпроса дали очаква от служебния кабинет да плаща на "Газпромбанк" по схемата, той отвърна, че много драма се хвърля, защото те така или иначе трябва да плащат, а всъщност никой не иска от тях една стотинка или един цент повече. Проблемът е, че досегашните плащания не стигат до "Газпром", защото има санкции и тези пари са блокирани. Според него не може да се плати от друго място, освен директно в "Газпром".

"С действията си, които правят, вдигнаха цени на метали, на енергия, на газ, на ток, аз ставам неконкурентоспособен. Българската икономика става неконкурентоспособна и скоро тези, които изнасяме, ще усетим. Сега държавата е щастлива, че има много пари заради високите цени, но тези пари са от моя и вашия джоб", смята гостът.

"Винаги имаш някаква надежда и тази надежда държи България. Ако я няма тази надежда, да затваряме и да посегнем да изключим лампата, че е скъп токът. Но е тъжно, когато действителността е една, а пред теб идват интелигентни млади хора и ти говорят глупости и ти трябва от уважение да се правиш, че им вярваш", заяви още Дачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До Анонимен 6 В Русия дърва има много, само че сибирската тайга са я превзели китайците. Не само са я превзели, но и бая изсекли. Така че както газът, така и дървата от там няма да ни огреят.
10
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ето го оксиморонът "интелигентни млади хора говорещи глупости". На нас, не толкова млади и незавършили Харвард, от самото начало беше ясно, че от тези "оксиморони" нищо няма да излезе. Но подобни на тях млади "оксиморони", робуващи на всичко чуждо, след като чули думата Харвард и си помислили, че ето ги новите месии. А те се оказаха по-мошеници и от някои пожарникари.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че по бай Тошово време си купих два дебели юргана че сега щех да мръзнем с тия олекотени завивки. Юрганите от бай Тошово време са истински няма изкуствен памук като сегашните. Памука е от нашите полета щото по онова време имахме селско стопанство. Сега имаме един дебел с котешка глава.
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО ТЕЗИ КОИТО МИ ПИШАТ МИНУСИ - НЕ МИ ДРЕМЕимам 320 декара гора, но ще чакам кубика да стане 1000 лева Няма да чакам още дълго като гледам как се равихря спекулата
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от хората заради които България е бедна държава
6
6
 
0
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
ДО5 Е СТИГА ДЕ НАХРАНИ МЕ ОБИЛНО НО ИСТИНАТА ТИ КАЗВАМ ..УЧИ СЕ.
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам 320 декара гора, но ще чакам кубика да стане 1000 лева Няма да чакам още дълго като гледам как се равихря спекулата
4
2
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Благодарение на такива програмирани бизнесмени гоним преход който може и да е по дълъг от самия комунистически период.
3
9
 
9
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
АКО ТОЗИ Е ДЬРЖАВАТА....КЛОАКАТА РЕШЕНИЯТА...ПАЗИ БОЖЕ.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двеста лева за кубик дърва ли. Това ли са евтините дърва на ку р ненелия от Крушовица с Катъро. Е аз с какво ще се греем зимата с моята повишена пенсия от 400 лева. Ще си купим два кубика дърва и ще и ям на Крушовица ми н жакис. Требе да одим до гората да си наберем вършини оно сее видело че ше се мръзне. Нема откъде да вземем и гуми с тях най добре се отоплява и са без пари.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай някои лев тарикат