Калфин: Възможна е коалиция между ГЕРБ и ПП след вота

Евтин газ от "Газпром" няма да получим, смята бившият министър
19 авг 2022 10:42, Красимир Ангелов
99

Месец и половина преди поредните парламентарни избори, пред България са наредени много кризи, които искат конкретни решения. Ще даде ли отговорите вотът през есента?

"Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и "Булгаргаз" да сведе цените минимум", коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

"Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат", посочи Калфин.

Той разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението.

А що се отнася до следващите избори, Калфин е убеден - следващото НС ще се управлява от коалиция. А тя дори може да е между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Не изключвам коалиция между ГЕРБ и "Промяната", ще се намерят много обяснения - Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад - това би бил по-добрият вариант, лошият - да ходим пак три пъти на избори за една година", прогнозира гостът.

"Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация", коментира Калфин.

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Какво още каза Ивайло Калфин гледайте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
каква коалиция, преди 1 година
като "кирококорчовците " ще гледат НС отвън,където им е мястото на всички *** - на жълтите павета!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цялото интервю се говори за газа, за цените, за доставките. Има едно изречение за коалиция и то е лепнато като заглавие. Като, че ли това е най-важното.
55
4
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Не да е възможно , тя е абсолютно сигурна.Шефът им е един и същ. И това е ясно отдавна.
54
5
 
2
 
! Отговори
Два пъти мислете преди 1 година
преди да гласувате за ГЕРБ или ПП-ДБ, защото както сега ви се кълнат, че няма да се коалират, още с първия мандат ще обърнат палачинката, че за НАШЕ благо ще се прегърнат па целунат и ще направят общо правителство. Даже и Корнелка е готова да се включи в отбора, заедно с ДПС. Щото като няма редовно правителство, не текат едни комисионни и бизнес партийните организации са на загуба.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможна е коалиция на всичките 7+1.
52
1
 
1
 
! Отговори
правопис преди 1 година
"Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените." Защо не си проверявате какво пишете вие от днес бг. Нямате ли редактори? За каква лиса на газ става въпрос?
51
2
 
1
 
! Отговори
свидетел преди 1 година
Вчера К.Костадинов е имал среща с Данчо Ментата ! За какво ли са си говорили ?
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП влязоха в коалиция вече с бившите комунисти БСП, синовете на комунисти дясната партия ДБ и с ИТН, така че са доста прагматични. Затова може бу като папагали Ваилев и Петков повтарят ако Борисов се оттегли, ако Борисов се оттегли и т.н. Друг е въпроса че ГЕРБ никога няма да се съгласят.
49
5
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Според мен ГЕРБ са виновни за кризата и високите цени, защото в края на мандата им цените започнаха да скачат като видяха, че губят изборите. После техните хора, за да отмъстят на народа, че не са на власт, качиха цените. ГЕРБ стои зад високите цени.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП, ДБ и ПП са комунистическите кланове, които последната година разграбиха и загробиха България за десетилетия напред!!! Преди тях нямаше инфлация и строяхме магистрали, булеварди и спортни зали. След тях разрухата е навсякъде!
47
3
 
2
 
! Отговори
Наказването преди 1 година
в сайта от празните глави на Копейката и окупирането на статията от тях започна, по изказите, простотията и бедният им *** речник ще ги разпознаете !
46
3
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Гласуваш за ГЕБ, получаваш Продължавме промяната и кризата се връща с високите цени.
45
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Гласуване за ГЕРБ не е решение на проблема, същите са като ПП. Може да се да се обединят след изборите в коалиция.
44
6
 
3
 
! Отговори
до 45 българин преди 1 година
Само човек с празна тиква от Възраждане може да каже такава изключителна глупост, че посолството на САЩ щяооюда принуди някого и салто вкара във война ?? Поне не пиши "българин", че чак толкова не са прости българите за да се излагат толкова елементарно !
43
1
 
5
 
! Отговори
що не преди 1 година
Все комунисти!
42
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Американското посолство ще принуди двете партии да се коалират, за да могат да ни вкарат във военен конфликт.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя луд ли е или да? Или е гълъб целящ само да *** нещата?
40
7
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
ПП нямат моралното право на коалиция с ГЕРБ,нито е достойно!Цялата пасмина в ГЕРБ са престъпници сред тях няма достойни и честни политици,всички са единни в укриването и защитата на вождът си,всички крадяха заедно,никога не може да се разчита на тях,всички в тази шайка са изнудвачи,крадци,използвачи,всички са страстни фенове на охолният живот,всички са лицемери и политически мЕкеRета,ако това стане истина в бъдеще,това означава ПРЕДАТЕЛСТВО от ПП към избирателите си също като ИТН,срамно и обидно
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪЗМОЖНО Е ВСИКО В ЧАЛГАРИЯ. КОАЛИЦИЯТА Е ФАКТ СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО ЗА РСМ.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ДА ИМА ТАКАВА КОАЛИЦИЯ.