Калфин: Възможна е коалиция между ГЕРБ и ПП след вота

Евтин газ от "Газпром" няма да получим, смята бившият министър
19 авг 2022 10:42, Красимир Ангелов
99

Месец и половина преди поредните парламентарни избори, пред България са наредени много кризи, които искат конкретни решения. Ще даде ли отговорите вотът през есента?

"Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и "Булгаргаз" да сведе цените минимум", коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

"Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат", посочи Калфин.

Той разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението.

А що се отнася до следващите избори, Калфин е убеден - следващото НС ще се управлява от коалиция. А тя дори може да е между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Не изключвам коалиция между ГЕРБ и "Промяната", ще се намерят много обяснения - Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад - това би бил по-добрият вариант, лошият - да ходим пак три пъти на избори за една година", прогнозира гостът.

"Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация", коментира Калфин.

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Какво още каза Ивайло Калфин гледайте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
14
 
! Отговори
Възможно е.. преди 1 година
Възможно е Боко да попадне в женският затвор в Сливен. Защото е миризлива шмутка.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ще е за ваше добро бе как не разбирате, за да ви оправят по още един път. За 30+ години бъларинът показа, че обичат да го оправят
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След правителствения крах е много съмнително ПП да влезе отново в парламента. Но заблудени хора има и може с тяхна помощ да стигнат до 4%.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да се доберат до властта всичко е възможно, виждали сме го преди много пъти- приказки преди изборите как никога няма да се коалират с този и онзи и след изборите за благото на България , хоп коалиция :)
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е възможна коалиция. И двете партии ще загубят голяма част от гласоподавателите си ако направят тази глупост и те го знаят. Все едно да си направят дружно харакири.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Може и да е прав Калфин. Асен Василев не веднъж е казвал, че без Борисов е съвсем вероятна голяма коалиция между ГЕРБ и ПП
31
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от глупави статии и теории! Никога няма да има коалиция докато мутрата пожарникар има нещо общо с герб! Обзалагам се на каквото кажете!
30
6
 
13
 
! Отговори
що бе преди 1 година
нали ПП имаха НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ към корупцията , или и това ,,мото,, мина към ЛЪЖИТЕ ИМ
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на края умния и красив народ пак с пръстче първо *** и после в устата
28
4
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Логиката това показва, но подледнат дума има Мъдуро! Кой ги очакваше на предните избори. Двамата измамници събраха 10 пункта над надутите прогнози! Аз бих им дал отрицателен процент!
27
11
 
13
 
! Отговори
Лъжеш! преди 1 година
Лъжеш, Калпав, пардон - Калфин! Лъжеш, за ад отблъскваи избирателите на ПП! Българи, тоя комунизин лъже! Никога ПП няма да направи коалиция с престъпната, корумпирана и просташка *** на сикаджийската мутра, която ограби, срути и съсипа държавата ни, никога! Не го слушайте! Това са мръсни позитански номера, за печелене на гласове! Никога жертвата няма да се съюзи с палача си, никога! Че лъжите и коварството кога не са били запазена марка на комунистите?!
26
0
 
5
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Аз си поддържам формата (облата) и затова гледам по-калорични неща да консумирам и с връла рикиа да ги поливам. Защото когато гладът почука на вратата със следващото правителство, дебелите от електората ще отслабнат, а слабите ще изчезнат.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте канили такива комунистически отрочета като тоя дето един пирон не е забил в живота си,ама иначе всичко знае и по всичко компетентен.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е възможна коалиция с мафията ГЕРП, на която този беше вицепремиер, ама нека си дрънка глупостите... Иначе, относно газа е прав - дори и да е от Газпром, пак ще е скъп!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черепно-мУ...ньо...вият трольо пак грабна вилата и греблото и се напъва пак да налее огън в маслото, на който мондрьо и кокорчетата бърза се пекат до въглен, ама то се оказало трольовска "лимонада" от уриналния тракт.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Пеев щеше да го убива, а после му се наду.пи. От този глиган всичко може да се очаква. Зависи, какво ще му наредят от посолството
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната май нещо бъркат аритметиката. Докараха ни до дъното на мизерията и разсипията само за 6 месеца. Видя се какво могат. Такова чудо и през виденово и луканово време не е било. Съмнително е дали ще вземат процент.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спал е пак на течение....
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добоуто пак ли се изявява по студията?Не разбра,че няма място за него вече.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сеяндур ти на мокри вестници ли си спал. Как ги виждаш Герп прегърнати с ПП. Те го вкараха Бойко в ареста а той сега ще се гъ зи на тях. Как го виждаш това. Нее лошо да ходиш да ти прегледат тиквата че нещо и сее повредило семето.