ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"

Според тях, това е риск за сигурни доставки през зимата
20 авг 2022 13:25, Петя Славова
296
ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка". Това се казва в позиция на "Демократична България" (ДБ) във връзка с действията на служебното правителство, изпратена от пресцентъра на ДБ.  

Още по темата

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", заявяват от ДБ.

В позицията се казва още, че с действията и бездействието си служебният кабинет "връзва ръцете" и на следващото редовно правителство. Затова от ДБ настояват служебното правителство в спешен порядък да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала.

Друго искане е да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, както и да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България, дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

Друго спешно действие, което от ДБ посочват в позицията си, е издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон.

ДБ настояват и да се потърси възможност за суапови сделки за внос на природен газ от Алжир, включително чрез износ на зърно, както и за план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия трябва да бъдат съдени за Национално Предателство а не да раздават акъл!!!!!Хора Опомнете се,кой беше причината да не бъде построена АЕЦ Белене????????????
162
3
 
14
 
! Отговори
Д преди 1 година
И колко е евтин руския газ? В момента 2600 евра, а Путин обеща да стане 4000 зимата. Та въпроса ми е: къде ще го намерите тоя евтин газ господа политици? Що лъжете народа?
161
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Жълтопаветните умнокрасавци"от ДБ не е лошо да замълчат един път завинаги,те са единствената причина България да няма втора АЕЦ в Белене,нещо което щеше да ни позлати в тия времена!
160
1
 
2
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Икономическите отношения в полза на България няма да навредят на политическите, има примери покрай нас! Все пак дипломацията и взаимоуважение трябва да има, емоциите са хубаво нещо, но когато не вредят!
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром не спират да си правят оглушки с клочествата от Северен Поток и ще го спират напълно в края на месеца заради "ремонти", а нашите през това време се чудят дали в двата месеца които са на власт да подписват нов дългогодишен договор...
158
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин управлява държавата ни в момента.Иска да върне удобните ГЕРБ на власт.
157
8
 
25
 
! Отговори
Е и ? преди 1 година
Това лошо ли е ? Като се върне Газпром ? Сега по добре ли живеете от преди година ?
156
7
 
13
 
! Отговори
дддд преди 1 година
ДБ какви доставки на газ оставиха,че сега служ.правителство да не се чуди как да достави газ от който и да е?
155
7
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези двамата ако ги хвана някъде ще ги пречукам от бой. Толкова са ми антипатични. Национални предатели.
154
7
 
24
 
! Отговори
Филибелия преди 1 година
Не само трябва да се опитат, а да УСПЕЯТ са възстановят доставката на газ от Газпром!
153
4
 
7
 
! Отговори
До 183 преди 1 година
Като Радев не е copocoид според теб защо не свали цените на горивата? Новият ypъфляk просто трябва да сложи таван както на тока. Всичко става за 1 ден. Орговори бе тpoлe!
152
10
 
17
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Служебното така наречено "правителство" на copocoида Радев не се опитва абсолютно нищо. То подобно на вас и така наречените ви "партньори" ПП, ИТН и БСП, както и резервните партньори на Козяк ГЕРБ и ДПС слушка каквото му наредят и само изпълнява. Горивата все още са на дебели цени абсолютно безпричинно при положение, *** галон петрол е на по-ниска цена от преди няколко години - ясен показател, че Простото просто е изпълнявал нареждания както и yтpeпляцитe на Радев.
151
6
 
12
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Напълно логично.Защо да не го върне.Щом цената и условията са по-изгодни от офертите на другите доставчици,напълно в реда на нещата е,да го върне.На когото не му харесва да дава по-изгодна оферта.Само заради подпухналата физиономия на Христо Иванов да плащаме по-скъпо едва ли някой ще е съгласен.Така че,цената бако,цената.
150
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договорът с Газпром тряабва да се възобнови, а вносът на американски газ на тройна цена трябва да се забрани със специален закон!
149
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу дикатурата на *** от Орлов мост!
148
4
 
16
 
! Отговори
Бойкикев преди 1 година
Защо Христо Бойкикев си е сменил фамилията на Иванов? Да не би защото се срамува от дядо си, агента на Москва Иван Бойкикев?
147
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ мяма да са заедно на изборите, ще лъжат избирателите си поотделно.
146
3
 
13
 
! Отговори
доган преди 1 година
ицко , ше идваш ли с лодката ?
145
4
 
16
 
! Отговори
та така преди 1 година
всичката газ е руска бе *** дб , и вие го знаете както и киро , но го купуваме чрез посредници както знаеме , което я ускъпява както знаеме , но не казвате колко ще печелите , което не знаем . зделкаджии долни !
144
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея политически импотентни кой ги пита каквото и да било!