ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"

Според тях, това е риск за сигурни доставки през зимата
20 авг 2022 13:25, Петя Славова
296
ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка". Това се казва в позиция на "Демократична България" (ДБ) във връзка с действията на служебното правителство, изпратена от пресцентъра на ДБ.  

Още по темата

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", заявяват от ДБ.

В позицията се казва още, че с действията и бездействието си служебният кабинет "връзва ръцете" и на следващото редовно правителство. Затова от ДБ настояват служебното правителство в спешен порядък да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала.

Друго искане е да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, както и да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България, дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

Друго спешно действие, което от ДБ посочват в позицията си, е издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон.

ДБ настояват и да се потърси възможност за суапови сделки за внос на природен газ от Алжир, включително чрез износ на зърно, както и за план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката кой е мъжа и кой жената?
142
3
 
17
 
! Отговори
Перко преди 1 година
Лодкарю още чакаме акостиране на Буджака! Това може да ви помогне да прехвърлите 4%!
141
4
 
17
 
! Отговори
перко преди 1 година
Карянчева ви каза: Ходете пеша, а вие няма да се къпем!
140
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно изчегъртване на калинките на ПП и ДБ от властта!
139
2
 
20
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Кои бяха ДБ.Аааааа,Америка за България.Ама какво за България.За България няма нищо,само за Ристьо има.
138
2
 
19
 
! Отговори
Губерния преди 1 година
Тия не се хванаха за ПП и сега ще има да говорят почти всеки ден по фейса за 4%.
137
8
 
4
 
! Отговори
Гецанов преди 1 година
Ами нормално е да искат пак с Газпром, подметколизачи у нас много. Ако Турция имаше газ и *** щяха да нахлупят за евтин салам и евтина бира, но понеже няма са готово да въртят весело опашка на Путин. Пред нас минава едно улично куче, за парче хамбургски салам ще си счупи опашката.
136
1
 
19
 
! Отговори
Нов преди 1 година
ПП ,ДП и БСП вън от власта. Прикрити комунисти , синове и внуци на бивши комунисти.
135
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен хората искат евтин газ, евтини стоки и услуги и евтини режийни, па, ако ще да внасяме газ от Марс.
134
3
 
32
 
! Отговори
перко преди 1 година
Стига сте давали акъл какво да прави служебното правителсто. Видяхме ви докато управлявахте каква я свършите.Още ли не сте разбали, че сте аут от следващият парламент.
133
2
 
14
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Румцайз се оказа голя газ. Иска по скъпа газ само да не руска.
132
2
 
26
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Носът и тоя 200 килограмовия до него пак дрънкат лъжи.Колко пъти се каза,че купуваме руски газ чрез посредници бе,понеже сте алчни за пари,да ви плащаме пак от нашия джоб комисионните
131
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
137 искаш да кажеш, че за визите в САЩ проблем е дали има русофили? ЛЪЖА! Има договор с ЕС, който казва че гражданите на ЕС са без визи за САЩ и никъде не е казано за никакви русофили. Това само идва да докаже, че САЩ не изпълняват договорите си. Или че ни смятат за черни и ни прилагат визова сегрегация, а това с русофилството е лъжа. Защото русофилите у нас станаха много в последните 6 месеца заради политиката на Киро и на посолството на САЩ! Преди нямаше толкова! Стига лъгахте! Писна ни!
130
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Петър Самов Не знам как децата на толкова неграмотен човек учат където и да било, щом дори не знае в каква огромна зависимост е западът от руските ресурси. България е най-малко.
129
3
 
14
 
! Отговори
Предатели са тия преди 1 година
Американските гуцета пак ще виснат по площадите..обаче ще се топлят с вълнени чорапи тази година, щот са от виновните за липсата на газ на изгодните,руски цени..кога ще има съд за предателите на националните интереси,те нямат вече имунитет, а и $$ свършва..
128
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебното правителство няма да успее за 2месеца, за това нагласи изборите в полза на Ггерб. Те ще я свършат тази работа, защото Тиквата е путеннист.
127
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебния кабинет се опитва да спаси държавата. Договорени танкери, но нито един слот за разтоварване. А сега да наемеш слот трябва да наддаваш с още кой ли не и цената е до космоса. Това влиза в цената на газа за потребителя. Защо като са толкова велики не договориха слотове? Киро не знае ли че втечнения газ не се разтоварва с кофи? И ако не е знаел не попита ли някой? Това ли е Харвардско образование? И Христо да не се прави на умен, че вече ни писна и от него!
126
3
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Слушай ти брадата дебело-подпухнала жаба кекерица! Искаш българина до пролази от немотия. Даже и дърва няма, а ако има цените са непоносимо високи. Тази зима да време ли предлагаш ***. Вън от държавата заминавай за Украйна да воюваш или да ви приберат в любимата ви *** в САЩ!
125
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако успеят само за тях ще гласувам, а за Ристю пари да ми дават няма да гласувам.
124
3
 
23
 
! Отговори
Калина преди 1 година
Погледнете ги тия двамцата,прибавете и Гнома Танас.Чудна картинчица! Е няма да си дам гласа за тия негодниц за нищо на света