Костов срещу Радев: Узурпира власт, говорейки за боеприпасите за Украйна

Не се вижда сигурен изход и след тези избори
27 мар 2023 16:25, Елка Василева
235
Костов срещу Радев: Узурпира власт, говорейки за боеприпасите за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Костов припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември и втори път на 9-и декември, задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Още по темата
"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва, "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", уточни той.

Според Иван Костов Радев се бори за "някакво първенство в левицата": "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане".

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер.

"Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра", каза Костов.

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

"Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция", каза Костов.

Друг вариант според него е, да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство".

"Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството.

"Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лостов беше икономист в БКП, да ви подсетя малко наивници :)))
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Пресечна точка'' :---''България не зачита ли съдът в Хага''? А аз питам , САЩ зачита ли го ?
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Лостов караше нов Форт в 1995 г. когато хоратя намахя пари за хляб
79
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Костов е червен до мозъка на костите си. Комунист, който се пребоядиса, за да заграби властта. Криминален приватизатор, който трябва да е в затвора!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Бг потпомага Хитлер ВСВ.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лостов присвои много пари , НОоо , от където дошли , там отишли , т.е. , 50 млн. загуби в Кипър , и 50 млн. , отнесе зетят му от Италия , като заряза щерката му ..
76
6
 
4
 
! Отговори
Не мисля, преди 1 година
...че Костов е срещу Радев? По-скоро обяснява, че Радев се опитва да надскача правомощията си, и се е взел насериозно, без това да има някакво покритие! Мисля, че Радев може да скача срещу Украйна в Брюксел, колкото си иска ! Ония просто ще му се посмеят! Както казва Борел..."Радев е наивен, да не кажа по груба дума/***/"! Докато ако се е продал за копейки, ония не прощават! Та шубето е голям страх!
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде пак тази Украйна ви е в главата! Ние имаме ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! Нямаме референдум за или против Русия или Украйна! Костов е добър икономист - да ни каже за доходите, за развитието на родната икономика, производството, за инфлацията. Как се стигна до там, брашното, доматите, лука, краставиците, месото и много друго да не са български? А не да ни говори за Радев и Украйна!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 Че само Русия ли може да обявява вайна на България бе русофилски предатулю?
73
1
 
8
 
! Отговори
1992 преди 1 година
Лостов е финнсов министър и разрешава на фондация Сапио и СДС да нанесе щети на държавния бюджет от невнесени акцизи, мита и данъци в размер на 338 498 022 тогавашни лева, равностойни на 13 540 000 щатски долара. Вместо затвор Лостов се издига премиер за да не влезе в затвор.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този политически труп още ли не е изгнил.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/78 "Лостов пусна цените на спекула и банките да теглят в 1991 г. и съсипа бг заводите за военна продукция. Кремиковци и другите заводи бяха рагзрабени Бяха нарезани и хиляди ракети танкове и самолети." - Костов не беше толкова могъщ. Разсипняците са фифилота лучникова, доносникът стефан савов и бащата на коня, също дс агент, на регионално ново.
70
1
 
7
 
! Отговори
Ей преди 1 година
черен ,от 20 години не си на власт и пак ми се повдига като те видя.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/66 "На СДС му беше нанесен смъртоносен удър през 92-а, като до 94-а издъхна ..." - сДС ВИНАГИ е било на БКП и ДС. Сигурен съм, че е даже идея на ДС. Но си прав за от 94та година насам. Даже бих казал 96та, когато Луканов привика Костов и го финансира да прави опозиция на Виденов.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Лостов пусна цените на спекула и банките да теглят в 1991 г. и съсипа бг заводите за военна продукция. Кремиковци и другите заводи бяха рагзрабени Бяха нарезани и хиляди ракети танкове и самолети.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този плаз модии, гн усен, шарлатанин.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, Народното събрание било Суверена! Я питайте хората на референдум да видим какво ще кажат, искат ли да пращаме оръжия и боеприпаси на Украйна! Народното събрание е шайка от случайници и тарикати.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Не сме кротки хорица въобще, но това е на държавно ниво, не група гангстери да те заплашват.....:)))
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съпругата на Костов открадна парите на СДС , подарени от САЩ , чрез чужда банка , и никой не разбра . Всички пари на СДС минаваха после през покойният Й.Соколов и И.Й.Костов , никой друг от СДС , не се домогна и до един долар ..., затова и от СДС мразят лицето Костов .
63
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
лицето,символизиращо ГРАБЕЖА на "прехода",пак изпълзя от дупката бре!...И на него му са размина и това му вдъхва сила да са върне на цирковата сцена.....Но не се оплаквайте!..-Вие,тоест НИЕ сме си виновни !...Но има едно оневиняващо ДОНЯКЪДЕ обстоятелство:..-Просто сме кротки хорица в огромното си мнозинство...За това на такива шмекери като тоя им се отваря парашута..