Костов срещу Радев: Узурпира власт, говорейки за боеприпасите за Украйна

Не се вижда сигурен изход и след тези избори
27 мар 2023 16:25, Елка Василева
235
Костов срещу Радев: Узурпира власт, говорейки за боеприпасите за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Костов припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември и втори път на 9-и декември, задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Още по темата
"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва, "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", уточни той.

Според Иван Костов Радев се бори за "някакво първенство в левицата": "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане".

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер.

"Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра", каза Костов.

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

"Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция", каза Костов.

Друг вариант според него е, да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство".

"Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството.

"Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов искал създаване на Синя буржоазия, която да репресира и убива работниците. Сините му буржоа се оказаха некадърни, и като истински клошари с клошарско мислене, продадоха вторичните си суровини и забогатяха и се оттеглиха в замъците и вилите си по света.
101
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 102 Русия ще ги върне ама ще се прости с белия свят както СССР. Стига сте ни плашили с тоя слабак Русия. Не виждате ли че украинците трепят руснаците като досадни винени мyшици.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песента на СДС и Костов: "Вземи му панелите и трабанта, само въздуха му остави"
99
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП и Крадев са узурпаторите на България!! Приглася им един глашатай от варнанеските гета.
98
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само един Гад Зееви ще спаси България от всичко излишно за народа. Жилища, болници трябва да се отнемат от държавата и населението и да се дадат на бизнеса за по-добро управление.
97
3
 
20
 
! Отговори
1991 преди 1 година
СДС и Лостов приемат закона за закриване на ТКЗС. Милиони животни са исклани и обескостени при ликвидацията. Подобни кланета няма в бг историята даже и през турско
96
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате - не искате , накрая , ''само'' 68% от българите подкрепят Президента относно оръжието за укрите !
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Усмихнатият крадец" и "Черният крадец" ги познаваме много добре. Черният крадец не успя да рапродаде всички държавни болници, ако беше спечелил втори мандат. Ужасът за българина щеше да бъде много по-голям. Картелите на частните болници сега щяха да ни унищожават, както правят картелите в другите сектори - търговия, горива, ток.
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ние добре запасяваме Украйна със ракети , а не се ли замисляме ако Русия ни ги върне като ''колети'' по въздуха с други ''носители'' !?
93
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 1 година
Засрами се и се махаи. Ама ром и срам.
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов се появи , за да видим че още мРъда !Иначе много добре знае за народната ''любоФ'' .
91
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите в България по времето на Костов се преквалифицираха на русофили и замениха комунистическата идеология със слугуване на Русия. Направиха това защото разбраха че с комунизма е свършено и цялата им омраза (те не изпитват други чуства) беше насочена към САЩ и ЕС. Омразата им днес достигна френетични размери заради слабоста на господаря им Русия, която изяде много порядъчен бой пред очите на целия свят. Този бой предизвика още по-голяма омраза почти до полуда у русофилите към САЩ и ЕС.
90
2
 
12
 
! Отговори
1990 преди 1 година
Лостов назначава Тодор Вълчев в БНБ и чрез него разрешава създаването на голям брой банки и пирамиди за грабежа след 1990 г.
89
3
 
9
 
! Отговори
Абе Ман преди 1 година
Гнусме е само като те гледам.По-голям далавераджия от тебе няма.
88
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 94. Криминалната приватизация, от която открадна милиони е достатъчна автобиография. Някой ден с това ще е в учебниците по история. С НИЩО ДРУГО!
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лосте зимай самолета за Бахмут и се бий за нато.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Shark.. Също е И :Единственият политик в България , без АВТОБИОГРАФИЯ !
85
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххх, Голям Иван Костов направо размазва руската разведка румен радев. Московските шматароци вият на умряло и заработват копейки.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТВ_Севда : Очакваме фКЛЮЧВАНЕ от Паси , Плевнелиев , Биков и Зеленски ..
83
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Костов е учил в СССР и е бивш преподавател по политикономия... да довърша подсещането към наивниците!!