ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ ще спечели изборите? Колебаещите се ще решат

При ПП мобилизацията е по-силна, ГЕРБ няма резерви
363
ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ ще спечели изборите? Колебаещите се ще решат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нямаме изгледи да се обяви окончателно победител на изборите. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10% и 15 на сто, обясни социологът Добромир Живков пред bTV в коментар на национално представителното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Изследването е проведено сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още по темата

„Разликата е в мобилизацията. При „Продължаваме промяната – Демократична България“ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуван“, уточни Живков.

„Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват“, каза още Добромир Живков.

„Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и
нарастване на разликата“, подчерта социологът.

*****
Национално представителното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли на някой му дреме кой ще спечели.... Политиката отдавна не е интересна.
180
8
 
9
 
! Отговори
Eur0tica преди 1 година
Гледам Троловете на Възраждане яко бачкат. Бачкайте бачкайте, след 2-и пак ще сте си същите мизерници.А и купете си билети за Русия, не става само с хвалене. Трябва и малко да се насладите на екстрите й
179
8
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Най ще ми е кеф, ако Възраждане стане първа партия, защото това не в дизайна на политическата карикатура в България! Не проумявам лак има още балъци да гласуват за не български партии!
178
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 185 - Откакто колеги, гласували досега за Герб и други, фенове на ПП, казаха, че повече никога няма да пуснат глас за тях заради заигравките с Украйна, не се учудвам, че Възраждане може и да набере сила. Дилемата е за БСП или Възраждане да гласуват, но клонят към Костадинов. Та, като нищо ще набере проценти. Дали ще съумее да състави правителство е друг въпрос.
177
2
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Искам си бойка калдаръм кадъна да ме прави кадъна в харема на Ердоган, затова ще гласувам за турският агент бойка калдаръм кадъна, защото искам да видя Южна България анексирана от родината ми Турция по кримският модел. Който мрази България да гласува с номер 2 в бюлетината за бойка калдаръм кадъна.
176
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ППДБ не са никаква промяна. Това са деца и внуци на ония същите номенклатитури, които си ни клатят от едно време.
175
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Иванов обеща в Турция онзи ден, че турският език ще стане втори официален език, за да могат турците да учат на турски в училищата. Толерантност, братя! Толерирайте, моля. Бъдете европейци.
174
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно от къде мошшеника крадеца и манипулатор известен като КОПЕКА ще събере 10 процента!?
173
17
 
6
 
! Отговори
НАТО+ЕС преди 1 година
България в НАТО и ЕС, значи номер 12 е моят вот. Лек ден.
172
15
 
5
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Като пишете против ГЕРБ против Борисов 3 год не управляват Какво нормално действие видяхте от подмяната за държавата ни какво е
171
6
 
13
 
! Отговори
ОПГ ГРОБ преди 1 година
Никога пак ОПГ ГРОБ.
170
5
 
12
 
! Отговори
Трагедия преди 1 година
Всички крайноМеки европейски политици ни агитират да гласуваме за Киро.Ако не вярвате разровете се в Youtube.РОДИТЕЛИ,мислете като гласувате!
169
5
 
11
 
! Отговори
ЧЕРЕПАХА преди 1 година
Лойко открадна 800000000 лв от бюджета, заедно с Горанов и Черепа(санкционирани по Магнитски). 800000000лв са по 133лв, откраднати от джоба на всеки гражданин - от баба до бебе. Така че, помислете си дали ще гласувате пак за ЧЕРЕПИТЕ ОТ ГЕРБ.
168
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо ви каза, че бедните ще го тухат и след като цените вече са двойни за 6 месеца има още биологичен материал, дето ще гласува за тях?!?! Не разбирам.
167
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите октомври Възраждане може да са първи, но няма да могат да съставят правителство. Нещата ще се решат на изборите през април 2024, а може и чак през 2025.
166
14
 
6
 
! Отговори
АНТИ-ГЕРБ powers преди 1 година
Ще гласувам против ГЕРБ, за каквото има. В случая за ДБ/ПП. И НЕМА ДА МИ МИГНЕ ОКОТО!
165
7
 
8
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ПОДМЯНАТА ЗАЩО ПУСКАТЕ ДОПИСНИЦИ ДА ЛЪЖАТ ПО САЙТОВЕТЕ С ЛЪЖИ ОМРАЗА ЧЕРЕПИ НЕ СЕ УПРАВЛЯВА 3 ГОД РУШИТЕ КРАДЕТЕ ЛЪЖЕТЕ И НИЩОООО НЕ ПРАВИТЕ И ДОКОГА ТОКА СМЯТАТЕ ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА МИСЛИТЕ ЛИ НЕЕЕЕ ВАЖНОТО Е ЗА ВАС ДА РУШИТЕ И ДА ПОЛУЧАВАТЕ ЛЕСНИ ПАРИ
164
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Посолството на Русия: Страната ни няма нищо общо '' .................................. Интересно как посолството на Русия се държи като УЧАСТНИК в предстоящите избори, като някой загрижен за общественото мнение в България точно преди избори ... за повече информация - попитайте Копейкин.
163
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе нормални ли сте да гласувате за анти-български партии ...
162
6
 
9
 
! Отговори
ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ преди 1 година
^^^^^^^^^^^^^^^Политиката, която водеше ГЕРБ