Политолог: Хората не гласуват заради празните приказки и безизходицата

Василев изтъкна, че доверието в политическата система е сривано с години
5 апр 2023 05:00, Йоана Цонева
56
Политолог: Хората не гласуват заради празните приказки и безизходицата
Снимка: БГНЕС

Около 60% от хората продължават да не гласуват. Това не е радостно. Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България. Хората не гласуват заради оскъдното меню, празните приказки на партиите и абсолютната безизходица. Това заяви пред БНР политологът Слави Василев.

По думите му от една страна Бойко Борисов, от друга - ПП, както и техните сателити, карат хората да не желаят да участват в този политически процес. Според него това може да отрезви политиците и те да започнат да се държат по-сериозно, като осъзнаят тежката отговорност, която имат - да извадят България от незавидното положение, в което се намира.

Василев изтъкна, че доверието в политическата система е сривано с години. Той посочи, че хората виждат как властта работи, за да може политиците да се настанят удобно в креслата в Министерски съвет и в парламента и да работят за собствените си интереси.

Още по темата
Според политологът парламентарната форма на управление, която се основава на консенсус, на диалог и на разбирателство, в условията на българската политика тя не може да работи. Политическата класа трябва да влезе в по-сериозен дебат и да види, че парламентът има своята роля и място в подредбата на българските институции, но тя не е, за да създава едно монолитно мнозинство, което да излъчва Министерския съвет, поясни той.

Ако не се навлезе в този дебат, ще вървим от избори в избори, ще произвеждаме неустойчиви коалиции, а хората ще ходят все по-малко да гласуват. Партии като "Възраждане" със сравнително елементарни слогани ще успяват да печелят все повече и повече кредит на доверие, защото политическият процес в България е фалирал, допълни Василев.

Изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен, но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността - хората са избрали Борисов, уточни той.

По отношение на "Възраждане" Василев заяви, че партията има потенциал да продължава да расте. Костадин Костадинов печели с прост аргумент - гласувайте за мен, за да не ни управлява посолството на САЩ. И с този аргумент той мачка наред. Това не е оценка за Костадин Костадинов, а това е диагноза за остатъка от политическия ни елит, който е толкова нефелен и некомпетентен, че не може да произведе валиден аргумент срещу това, което Костадинов казва, каза още Слави Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
13
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Какво се е построило при бойко кажете - болници училища детски градини - нямам кола и асвалтите на бойко не ми решават нито здравеопазването което е под нулата нито осигуряват на детвто ми място в градината
26
4
 
13
 
! Отговори
2023 ta преди 1 година
За 34 години ,,демокрация" нищо не се промени.Само разруха и бели роби.
25
10
 
5
 
! Отговори
Безизходица?! преди 1 година
Опорка на герб: Тъкмо хората започнаха да се връщат в Бг и лошите свалиха Борисов.
24
7
 
4
 
! Отговори
Каракачанов преди 1 година
До Защо Бойко обикаляшеБойко обикаляше магистралите и като го видеха тичаха да му рапортуват докъде са стигнали и се строеше,а какво построиха Пропадналите Политици и Умните и Красивите Нищо Зеро само с лъжи и приказки не ставаПри тях България била на 1 ви място по растеж на икономиката и износа ....и какво изнасят
23
5
 
8
 
! Отговори
Нико преди 1 година
Верно е за Възраждане и елементарните слогани на агент костя .Но и слоганите за къщи които не съществуват фотошоповете на кюлчета и повтаряне на думата корупция без нито една доказателство. Хич не са стойностни слагани А пълен камуфлаж.Идентични елементарни манипулации на масата .
22
7
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Един политолог да потвьрди , че това което казва костадинов е фактНе сьм му фен но ще гласувам за него - дадохме шанс на кирчо на бацонко и видяхме до каде ни докарахаКоце сигурно е сьщият но нека и той да се обогати поне като предшественниците си би било честно
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ТОЗИ БАЩАТА ,/приватизирал, откраднал ХЛАДИЛНИЯ ЗАВОД И ОЩЕ...ДЪРЖАВНО БОГАТСТВО/ПРЪВ СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА, НЕКАДЪРНИКА НАЗНАЧИЛ КРАДЛИВИ МОШЕНИЦИ Е ИЗПРАТЕН ДА СЕ ИЗКАЗВА ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ КАТО НЕЗАВИСИМ!ВИЖ КОЙ СТОИ ЗАД ГЪРБА НА ГОВОРЕЩИЯ!ЕЕЕЕЕ МОСКОВСКИ ИНСТРУКТАЖ И РЕШЕТНИКОВ АГЕНТ
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че политолози като този говорят много смислено. Демагогия, демагогия, измислете нещо по=РАЗЛИЧНО.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой да ги докаже? Плешев ли чакаме?
18
8
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Василев защитник на олигарсите , доказаха ли се кюлчетата и пачките, както и къщите? Спри се да защитаваш мамините и таткови синчета , бивши комунисти и хора на ДС!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Човек. Викаш, ако не ти изнася какво говори е марионетка ?
16
8
 
11
 
! Отговори
Човек преди 1 година
По голям празнодумец от този политолог не съм виждал. Повтаря дословно каквото мисли президента. Като марионетка е.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами прав е. Едно време се подигравахме на румънците. Ама сега минималната им заплата е 1190 лв. С други думи хващаш си влакчето от Русе и метеш улиците в Гюргево - 1 190 лв. Тука се гаврят с хората! Редовно виждам пенсионери в магазина, които купуват кофичка кисело мляко и пакетче бисквити. Е? Това живот ли е? Скоро в България май ще останат само политиците и полицаите.
14
7
 
14
 
! Отговори
По-голям преди 1 година
празнодумец и нищоправец от зеления чорап едва ли ще се намери. А тая каша точно той я забърка!
13
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Този Слави Василев е толкова прозрачен с напъните си да ни убеди, че единственния начин нещата да се оправят е да имаме президентска република. Отврат!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не гласувам заради Възраждане. Като им видя плаката на входа и ми се повдига.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците трябва да се осъзнаят, че е крайно време да помислят за държавата и народа, а не само за себе си. До тогава ще ги избират предимно малцинствата и страхливите.
10
10
 
17
 
! Отговори
Защо Бойко обикаляше преди 1 година
Защо Бойко непрекъснато обикаляше магистралите в строеж с джипката и какво им казваше на строителите? Отговор: "Мажете по-тънко асфалта, за да остане и за нас!"
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, така е , благодаря!:)
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6. А ти си особено умен явно.