Тома Биков: Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента

Според него ПП е основният опонент на ГЕРБ
30 апр 2023 15:25, Нели Христова
89
Тома Биков: Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента
Снимка: БГНЕС

"Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната програма, и по отношение на програмата за управление. Когато се водят разговори, това се прави искрено. Но когато някои хора излязат по телевизията и започнат да говорят как хора, свързани с ГЕРБ, нямат право да са част от изпълнителната власт, това не прави добро впечатление и спира целия процес... Мисля, че начинът, по който вървят комуникациите помежду ни, води към осъществяване на първия мандат. Ние сме готови да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, нямаме намерение да ги обгрижваме и обслужваме по никакъв начин". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И посочи, че Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента, както и за невлизането на България в еврозоната.

"Мое лично мнение е, че Асен Василев не трябва да участва в правителството. Това не означава, че трябва да се изключи варианта - коалиционно правителство, паритетно между двете формации. Център на разговорите обаче е как Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат министри, а това не трябва да е така. В състава на кабинет би могло да има и партийни, и експертни кандидатури. Нашето намерение е не да играем напук, а да създадем стабилна конструкция, която да издържи четири години. Това е начин да се преодолее политическата криза... Ако не могат да живеят без Асен Василев като министър, ще трябва да измислим хора, които да са в състояние да наложат контрол върху него. Той не може да бъде контролиран от един човек, трябват хора, които да му попречат да фалира държавата. Финансовият министър трябва да бъде или от ГЕРБ, или да бъда безспорен специалист по финанси... Не виждам кой ще подкрепи самостоятелно правителство на втората политическа сила. Предложенията им са абсурдни".

Биков подчерта, че ако ПП - ДБ представят структура и състав на правителството, за да преценят от ГЕРБ дали да положат усилие с първия мандат: "Ако предложат това, което се намеква в момента, не сме готови да го подкрепим. Ако имат други виждания, нека ги представят. Вече сме обявили, че можем да се откажем от първия мандат. Само при адекватно предложение. За нас мандата не е фетиш, въпросът е те какво предлагат".

По думите на Тома Биков мълчанието на ДБ е силен знак и аргумент, че не може да има самостоятелно правителство на ПП.

"Конструкцията от 64 депутати не е монолитна и не е на едно мнение. Не виждам тогава с какво самочувствие Промяната искат да участват в управление, и то самостоятелно, и то с правителство на малцинството. За да имаш такова правителство, трябва да имаш сравнително здрави канали на комуникация с другите парламентарни сили. Трябва да имаш монолитна парламентарна група, която да е склонна понякога да взема и непопулярни решения. Трябва да имаш и хора, които да осъществяват политиките".

Според него ПП е основният опонент на ГЕРБ.

"Не сме там, защото ги харесваме. Не преговаряме с тях, защото им се възхищаваме какви експерти са. Ние сме там, защото оценяваме, че са втора политическа сила и в изострена конфронтационна ситуация това би успокоило общественото напрежение. Щети от това ще понесем и ние, и те... Те се самовъзприемат като номенклатура, която още когато се е родила, властта ѝ се полага по право. Те живеят в демократична държава и властта не им се полага по право".

Той поясни, че ГЕРБ имат поне четири варианта с персонален състав на Министерски съвет.

"Имаме и за партийно, и за непартийно правителство. При правителство на малцинството по-добър вариант е то да има партийна тежест".

Министър-председателят трябва да бъде равноотдалечена политическа фигура, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
6
 
! Отговори
Асен Василев бил преди 1 година
спрял кражбите?Кражби и корупция от овластени държавници е имало,има и ще има,те са атрибут в съзнанието на нашия държавник.А В и кохортата около ПП намериха ново име на корупцията-комисионерство.Разликата е в нюанса, но резултатът е същият-облагодетелстване на някои кръгове за сметка на други. Волунтаристката финансова политика на А В,основана на спорни теоретични постановки,на практика доведе до срив в държавните финанси.Двойственият подход в оценката за нея доведе до пълен хаос.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Такива ЦениБорда ако падне, ще бъде нещо от сорта на 100 лева за евро, понеже немаме икономика :)))
26
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, Василев е виновен че ви спря кражбите ?Може би е виновен че ГЕРБ,ДПс,БСП отбора се скъсаха от кражби в последните 30 години и вие свалихте работещо правителство ?
25
4
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
А може би Василев не е привърженик на влизане в еврозона? В крайна сметка става това, което решават управляващите. По т.лупско време се стремяха към евро, защото такива им бяха амбициите лично на банкянския и шайка. Освен това гербавите също си мислят, че властта им се полага, а сега се правят на света вода ненапита и обвиняват други.
24
3
 
4
 
! Отговори
дядо Стефчо преди 1 година
Е Асен де! Да не е аз да съм виновен!
23
3
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
До Анонимен 'гроб... крадльовците при бай Ставри," ------ и в съседната килия кирчу и кокорчу да им правят компания по заслуги и служинаж към козяк!
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гробарите, да вземат да идат на една инспекция, че да се синхронизират какво говорят... направо са като курник... "Росен Желязков: Борисов е сговорчив, но не и слабохарактеренШефът на НС нямал нищо против Асен Василев да е министър "
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мое лично мнение е че крадливата шайка гроб трябва да бъде забранена със закон и крадльовците при бай Ставри, това ще е най малкото с което ще се оттърват
20
2
 
6
 
! Отговори
Кравата Милка преди 1 година
Великденската ваканция в зайчарника не се е отразила добре на психическото и физическото състояние на депутатите, преяли са с агнешко, яйца и козунаци. Ясно е, че всеки иска да насади другия на пачи яйца, обаче не може все друг да е виновен за моментната и предстоящата ситуация.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутрин, обед, вечер, даже и подир пладне, с един път искат, сетне не искат ПП-тата, ту Киро , ту Асен... пълен смех...
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на ГЕРБ. Много добри пиари имат, хем добри, хем лоши. Каквото и да направят ПП-ДБ, те ще бъдат лошите после. Ама като са прости и се включиха в играта, така ще е. То не случайно и лидерът им е Просто Киро.
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко Боко 100 кила ракия давам, Боко Боко 100 Мата Хари давам, Боко Боко 100 кюлчета давам......хахахаха :))) Набий им го в мазната крадлива сура Василев, нека страдат в агония :)
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Василев има топки, такива хора требват в БГ, не *** ьовци крадци като гърбавите :)))" --------------- буахахахахахахахахаха, ти сериозно ли? Тоя не знам какви тооопки може да има при положение, че брадичката му е ударила повече тоопки от левачката на стоичков!
15
8
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
добро утро естествено че василев е мозъка на всички прос-то-тии нали и сътружникътму го призна ,,умен мошеник,, парапетът е глу-пав има нещо болно в него и дваматавън от политиката избори до дупка
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това не означава, че трябва да се изключи варианта - коалиционно правителство, паритетно между двете формации." -------- абе красивите и умните, какво е чувството да сте гласували за боко и каскета?
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вожда каза на калинките си, че Василев трябва да участва в правителството като финансов министър, за да поправи грешките си. Няма Вожда да му ги оправя. Който чупи - купи. Калинките пак противоречат на Вожда по негова заповед. Вожда е сложил част от себе си във всички първи калинки и спори и разговаря сам със себе си. Залага на всичко и чака да спечели от нещо.
12
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е Асен виновен бе , Томчо! Виновен е един с пълни чекмеджета от Банкя
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Това което ГЕРБ са откраднали за 10 год. простото Киро и ококорената дебелана Асенка откраднаха в пъти за 7 месеца, като 9 млрд. лева изчезнаха само за 9 дни през декември 2021 год.
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Василев има топки, такива хора требват в БГ, не *** ьовци крадци като гърбавите :)))
9
2
 
1
 
! Отговори
Дочо преди 1 година
До точно така Не ще пишем за цените на газа, на петрола, на електроенергията, на хляба, на млякото и на тортите на Линда. И за това кой комунист не иска България в Еврозоната и Шенген!