Участниците в изборите трябва да обявят дарителите си пред Сметната палата

Срокът за това е до сряда, 4 октомври
8
Участниците в изборите трябва да обявят дарителите си пред Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Единният регистър по Изборния кодекс – ЕРИК, в Сметната палата е отворен за подаване на информация от участниците в предстоящите избори за кметове и за общински съветници, съобщиха от Палатата.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 4 октомври 2023 г. включително, следните данни за включването им в ЕРИК:

- имената, ЕГН и адрес на дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения;

- имената и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;

- декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата;

- декларациите за произхода на средствата на кандидатите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет, и на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата е над една минимална работна заплата;

- наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

При неподаване на задължителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ЕРИКСметната палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Хе хе преди 6 месеца
На Баце 10 000 са Му джобните за Деня.
7
0
 
2
 
! Отговори
А ДНЕВНИКЪТ преди 6 месеца
ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОДПРАВЕН?
6
0
 
0
 
! Отговори
Посолството : преди 6 месеца
Бухахахахахаха Уахахахахахаха...
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре че нас обикновенните граждани,властта не Ни занимава с тези неща! Ние отиваме и пускаме бюлетината по Убеждение,че тая и тая партии са лицемери! И пускаме за този който мислим че е коректен!!! На тези предстоящи избори,мисля че избирателите,ще гласуват за нови лица и партии!С 2 думи,ще има изненади!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нексо подкрепя всички :)
3
1
 
6
 
! Отговори
Борислава Йовчева преди 6 месеца
Мис Бикини дарява къща в Барселона на ГЕРБ.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами тонизлиза, че ще вкарам 50000000 дарения, ще глобят нялой мой с 3 до 10 бона и айдеее...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДБ отговаря - Случайни служители на Nexo са даряваши по 20000 лева.