Вече няма работна ръка: 20% е разликата в доходите между град и село

Бизнесът и демографията са взаимно свързани
29 окт 2023 13:13, Анисия Иванова
26

Разликата в доходите между селските и градските райони се е увеличила с близо 20% през последното десетилетие. Доходите в градските райони са по-високи, това сочат данни от изследване на Eurofound.

"Това е напълно естествен географски процес. Градовете акумулират добре платените работни места. Доходите там нарастват по-бързо спрямо селските общини. Главният измерител не бива да бъде какви са доходите на населението, а трябва да се уточнят редица други показатели. Гражданинът, който живее в градска среда, и гражданинът, който живее в селска среда, са различни типажи хора", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет доц. Косьо Стойчев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Той е категоричен, че местните мерките в селските и градските общини са две различни групи мерки.

Събеседникът му Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН коментира, че от една страна демографията и населението зависят бизнеса, но и бизнесът зависи от демографията.

"В България се наблюдава процес на повишаване на заплатите в по-малките населени места. То е закъсняло, вече няма работна ръка. Сега влизаме в порочна спирала", смята Събев.

Според доц. Стойчев има вероятност София да преодолее спортната си блокада, която "функционира над 20 години".

"За да стимулирам възможността млади хора да вземат решение за релокация, означава, че трябва да имат достъп до услугите на големия град. Трябва дистанцията да намали своето негативно влияние. Цялата ни нация се движи на автомобили", подчерта гостът.

По думите на Събев трябва да си поставим по-амбициозни цели по отношение на технологиите, защото технологичните производства решават демографската криза. "Трябва да търсим технологични инвестиции", добави той.

Доц. Стойчев уточни, че регионалните различия в европейските страни не са преодолени на 100%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: общинидоходиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това е защото глупавото ви образУвание произвежда само неграмотни хрантутници, вместо да направите майсторски класове за по 1-2 години, тясно специализирани и моментално реализируеми , вие карате "по програма" и задръствате децата с непотребни неща.
14
2
 
16
 
! Отговори
Безимен. преди 5 месеца
Кандитати за работници немало ! Но за Кметове ,Общински съветници и депутати сме на 1 място във света!малко печелите ,много търтейте и все на хляба мекото и работата лекото искат!
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Закривайте го тоя руски сателит България, и без това за друго не става. Продавайте територията и си раделете парите и туй то.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оттук нататък ще наричам всичките мьекащи и паркиращи по тротоарите войнстващи селинджъри "граждани, които живеят в селска среда". Добър лаф, евала.
11
10
 
3
 
! Отговори
Жоро Торев преди 5 месеца
Друзя , убих се да си поръчвам евтини китайски стоки от великобритания. Китайците яко са я закъсали, складовете им са препълнени и продават на под себестойност само и само да не останат капо. Докато вие чакате германия да фалира, любимия ви китайски икомоически ръст и икономическото им чудо постепенно отиват в киреча.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Накрая водопроводните услуги ще станат по скъпи от софтуерните и ще се балансира положението.
9
0
 
14
 
! Отговори
е Как да Няма преди 5 месеца
колко са НеРаботещите Кубински Р0ми, а си живият като Царчета?!
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки сам да се замисли .Намаляли сме с 850 хиляди за 10 години.Най накрая с цялата си наглост българския бизнес съди България че Мин.заплата ставала 933 лв от първи януари. .Ако намалеем с още 850 хиляди за следващите 10 години ?Представи си за какви подлеци става дума .На коя планета живеят тези ,незнам.Не можеш да платиш едни 400 евро на къде си тръгнал бе?Вкарвай си работници от Узбекистан и Пакистан като ти знае човката и искаш да наемаш работници за без пари.
7
0
 
28
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
30 години същите тези"бизнесмени"се подиграват с работниците а сега пищят че нямало работници.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дупетатите и мафиотите заедно с олигарсите и ДС да се хващат и да започнат да правят деца, ако искат да имат роби които да гласуват за тях.
5
0
 
19
 
! Отговори
Светозар преди 5 месеца
20 % ?! Да не сте се объркали ? Може би искате, да кажете 200 % ? Или 2000 % ?
4
2
 
7
 
! Отговори
преди 5 месеца
Предлагам ви моя работен крак, междиния такъв
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как технологичните производства решават демографската криза, като всички развити държави имат отрицателен естествен прираст? Ръстът или платото на населението им е изцяло заради имиграцията.
2
9
 
6
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Нали искахте демокрация и банани,дрогарЕ капиталистЕ?!? Га яди кифтетата ни рИва,налЕ?!? Внасяйте си укри,сирийци,бахрийци,пакита и 4ифутита да ви бачкат за мизерни подаяния! Айде у лево...
1
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
"гражданинът, който живее в селска среда". Та такива "граждани" не се ли казваше "селяни"?