Андрей Райчев: Дистанция от 10% в София е преодолима

ПП изпадат в изолация в страната, казва социологът
30 окт 2023 08:24, Елка Василева
160
Андрей Райчев: Дистанция от 10% в София е преодолима
Снимка: архив, БГНЕС

Разликата между кандидата за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев и кандидата на БСП Ваня Григорова се движи в рамките на 10%, той върви надолу, а тя – нагоре. Ако тази дистанция се запази, тя е преодолима. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според него всеки, който каже, че знае какво ще стане на балотажа в София, бърка.

Още по темата
Отчетливо анти-ПП настроен е електоратът на ИТН, който ще прелее към Григорова. Не е ясно как би гласувал електоратът на ГЕРБ, а "Възраждане" винаги са играли самостоятелно. Поддръжниците на Вили Лилков са в ситуация "да избират между червеното и ДС", и двете обратни на тях, "по-скоро голяма част от тях ще останат вкъщи", направи обзор социологът относно възможната подкрепа за двамата кандидати на балотажа.

ПП изпадат в изолация в страната, смята Райчев.

"Има елемент на арогантност в цялата работа, което неизбежно и винаги води до изолация. Те се държат като принципно безнаказани хора. Тази поза за тях е губеща. Ако попаднат под действието на ефекта "всички срещу себе си", ще бъде много неприятно", каза социологът.

Скандалът с машините за гласуване е случаен и няма далечен ришельовски замисъл, изрази мнение Райчев. По думите му ПП са успели да си вдигнат електората, но на висока цена – всички останали са казали "ееееее" и това "ееееее" ще го видим другата неделя".

ГЕРБ се къпеше в любов от герберите, загуби властта не чрез разпад на собствения си електорат, а защото другите казаха – "стига толкоз", напомни той.

Вътре в червеното има голям срив за няколко години и за първи път от години лявото е получило импулс, изтъкна Андрей Райчев.

"Г-жа Григорова е първият случай на някаква надеждица, която проблясва, че нещо тръгва в обратна посока. Григорова успя да дръпне и своята листа нагоре. Това е много голям личен успех. Тя е много млад и неопитен политик. Между двата тура трябва да успее да ухажва два трудни за ухажване електората– на ГЕРБ и на "Възраждане", обясни Райчев.

"Голямата сглобка ще реши малките сглобки. Не мисля, че този брак по сметка, с отвращение - те не се обичат, чакат това да свърши, но тази сглобка е мотивирана геополитически. Факторите, които я предизвикват, са нещата, които я държат. Аз не съм неин фен, но тя е важна за България. Право-криво, държи и мисля, че няма да я развалят голямата. Тези избори не се оказаха фатални за сглобката. Борисов и ДПС не смятат да развалят работата. Прекипява им от време на време, казват А, но не казват Б. ПП от своя страна все пак изглежда са доволни от това, че имат министри. Те вярват в своето знание как да оправят България", коментира Андрей Райчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Star преди 6 месеца
Това ли е рубриката ,,Топ Новини"???Ако е,мога да си представя рубриката ,,Не-Топ новини".Баси и бозата сте.
86
0
 
4
 
! Отговори
Hahhahhahahha преди 6 месеца
10% са преудолими, но да спреш да си червена гнусна *** няма как да стане !
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
не и за бсп
84
3
 
1
 
! Отговори
%%% преди 6 месеца
Не знам къде сте учили да смятате, но разликата между119121 и 80875 е 32.1%
83
7
 
5
 
! Отговори
Ггт преди 6 месеца
София и БСП....!?!?!?!?
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не го харесвам по принцип, но е горе-долу прав този път.
81
6
 
15
 
! Отговори
Хахаххаа преди 6 месеца
Разликата не е 10%. В социологията не се е учила математика по негово време. Ако тя вземе 10% или дори 15%процента повече на втория тур, пак ще е втора. Хахахаххахаххахахахха
80
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тоя пелтек добре осребрява коментарите си.
79
9
 
26
 
! Отговори
симпатии преди 6 месеца
Ваня Григорова с нищо не е омърсена - за неясни доходи, апартаменти, имане. Не е обвързана със съмнения за кражби и злоупотреби! И на фона на всички останали, които се изтипосаха да ги избираме, тя стои като най-читава. Такъв човек като нея отдавна не беше заставал пред очите ни! Дали ще успее, ще видим!
78
3
 
10
 
! Отговори
Психиатрията преди 6 месеца
Чакаме те,Райчев- имаме хубави ризи
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сори, Райчев говори абсолютно неразбираемо, съветвам го да зареже телевизията най-малко
76
13
 
15
 
! Отговори
5% се сториха вече преди 6 месеца
ИТН с 5% подкрепа официално обявиха, че подкрепят кандидатурата на Ваня Григорова на балотажа. Остават още 4%, което са 10 000 гласа, Ваня ще ги получи при всички положения. Розовият геий на ППДБЛГБТ няма откъде да вземе и половин процент повече. НОВИЯТ КМЕТ НА СОФИЯ Е ВАНЯ ГРИГОРОВА
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Oт много сметки и разсъждения, на Райчев не му остава време да мисли. Човекът още се заблуждава, че бибитковците и кокорчовците са врагове. Ако имаше малко акъл, досега да е видял че един и същ кукловод им дърпа конците.
74
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бойко пази червената си книжка в левия джоб на ризата си, до сърцето си. Очаквам да подкрепи Ваня картечарката, израснала в ромското гето с идеите на Комунистически манифест, люто мразеща буржоазията, капитализма, богатите, умните, ЕС и НАТО.
73
6
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 6 месеца
Вие укорявате младежите и смятате,че Мата Хари е безсмъртна и вечна?!!
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сглобката трябва да бъде счупена, сега е момента да се избере дружинна ръкъводителка на илитератите от ППДБ които са избрани но идея нямат какво да правят.
71
2
 
2
 
! Отговори
ВИНАГИ ПРОТИВ БКП!!! преди 6 месеца
Но комент от ГЕРБ!!!!!!!!
70
7
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ НАПЪНИ НА БКП/ БСП ЗА ВЛАСТТА, С ПОМОЩА НА ЧЕРВЕНИЯ ПРОФСЪЮЗ НА В.ГРИГОРОВА---И ТО САМО В СОФИЯ, НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ИЗБОРИТЕ СА МУЖДУ ДЕМОКРАТИЧНИТЕФОРМАЦИИ НА ППДБ И ГЕРБ, И ТОВА Е ГАРАНЦИЯ ЗА КРАХА НА РУСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ...ХАХАХА
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Oбаче и либepacтите от ППДБЛГБТ са много далече от бате Бойко в добрите му години. Ваня Григорова печели балотажа :)
68
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
ПП се върнаха на куц бял кон. Още малко им е живота.