Зам.-министър Стойнов: Машините се удостоверяват най-вече от избирателя

Избирателят вижда със собствените си очи как е гласувал, посочи той
Обновена: 30 окт 2023 18:26 | 30 окт 2023 17:52, Красимир Ангелов
64
Зам.-министър Стойнов: Машините се удостоверяват най-вече от избирателя
Снимка: БГНЕС

Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата причина, че всеки поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината за гласуване. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.  

"Тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото софтуерът за гласуване и машините за гласуване са обект на авторско право. В Изборния кодекс пише, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код“, посочи той, цитиран от БТА.

"Процедурата, което е извършил заместник-министър Михаил Стойнов, е тестова процедура", уточни от своя страна на брифинг в Министерството на електронното управление Ангел Петров, главен секретар на ведомството. Той отговори на обвиненията от различни политически формации, че Стойнов е компрометирал машинния вот в навечерието на местните избори, за което се позоваха на постъпил в парламента доклад на Държавна агенция "Национална сигурност“.

Още по темата
"Довереното изграждане не е краят на процедурата по удостоверяване. Не трябва да се спекулира, че довереното изграждане е краят на процеса, както и че след това ние нямаме право да правим каквито и да е промени, тестване и т.н.", посочи Петров. Той посочи, че именно в такава тестове процедура е участвал и заместник-министър Стойнов.

"Има различни тестови сценарии до извършване на удостоверяването", посочи главният секретар на министерството.

„Това, което се генерира от нея като продукт, никога не може да се използва в процеса по инсталиране на машините, защото те са заключени от Централната избирателна комисия (ЦИК). Единствените, които имат ключ от тези машини, са те“, допълни още той.

Както е известно, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Повод за това стана доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), постъпил до няколко институции, свързан със сигурността на вота.

Първи за доклада съобщиха от партия „Има такъв народ“, чийто председател на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че заместник-министър Стойнов е "свалил кодовете на флашка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стойнев не е направил нищо противозаконно, и съдът ще отсъди в негова полза. Това си беше активно мероприятие на ДАНС и бг мафия.Очаквайте вторият тур гласуване с машини.
28
4
 
6
 
! Отговори
Липсващото звено? преди 6 месеца
Какъв е този човекоподобен екземпляр? А пп дб сс. Извинете.
27
4
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
КРАЙ НА МАШИННИЯ ВОТ---НАПЪЛНО Е КОМПРОМЕТИРАН!!!!!!
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Автогол за ПП мошениците
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Довереното удостоверяване по дефиниция е процес, който се извършва от ЦИК. И то се случва само веднъж на 20 октомври, под ръководството на ЦИК, на лаптоп на ЦИК. МЕУ и представителите на 4 парламентарно представени партии и коалиции само присъстваха и наблюдаваха.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Я дай и аз да снимам сам в стаичката тестово :)))) не е истина наглостта на тия хора няма граници
23
6
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 6 месеца
Какво престъпление е извършил, можеш ли да обясниш? Наясно ли си как се тества софтуер? Защото аз съм наясно и мога да ти кажа, че всичко, което е извършил зам. министърът е било по процедурата за тестване на софтуера.
22
1
 
7
 
! Отговори
ПОЗОр преди 6 месеца
Това защо не е ТОП новина?! Прогнозата за времето явно ви е по-важна от най-големия изборен скандал от 89-та до сега?
21
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ,ДОЛЕН ***,КОЙ ЩЕ ТИ ПОВЯРВА,РАЗЧИТИШ САМО НА ТОВА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРОКУРАТУРА,КОЯТО ДА ТИ ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО КОЕТО ИЗВЪРШИ
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като лъжеш и сам не си вярваш -- изглеждаш кат тоз!
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Престани да баламосваш хората бе шарлатанин.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тощ на снимката кат го гледам е най-малкото дУцент. Между другото по една теория вече не помня от кой, когато някой говори и гледа нагоре вляво значи лъже.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Иван 17. Докато не разберем какво точно пише в доклада можем само да оплюваме дрънкалата пъчещи се по медиите и да си фантазираме и даваме идеи.
16
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Не, и аз съм същият пропадняк.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Иван. Откъде разбра кво е праила "раята" ? Ти требе да си от "господарите" така ли ?
14
7
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Раята вече е сипала втора ракия и коментира изказвания, които даже не си е направила труда да прочете. Съд за ЦИК.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 13. Хем ти е "незнайно как" хем се смяташ за високоинтелигентен...Нещо не си добре а ?
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нискоинтелигентните Копейки, които не знайно как са успели, пак са налазили коментарите..
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Избирателят вижда хартийката, но не вижда как става отброяването, и обобщаването на вота. Проверка е възможна само от лица с определени познания. Експертиза може да бъде извършена само от много малък брой лица с достатъчно задълбочени познания, включително и от работата на компютрите в ЦИК. Най-вероятно точно тези лица са писали софтуера и имат достъп до хардуера. Т.е. не ни разправяйте врели-некипели. Избирателят не може да удостовери на практика нищо.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Машинта требе преди изборти да е запечатана заедно с "флашката". Кви са тия "избори" бе ? То с хартиените е същата работа. Едиствено онлайн контрол от самия избирател какво е гласувал може да свърши работа. И хартиено и машинно. Остава проблема само с туризъмъ и купуването на гласове.