Росица Матева: Последствията за машинното гласуване са сериозни

Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат, коментира тя
3 ное 2023 10:52, Нели Христова
45
Росица Матева: Последствията за машинното гласуване са сериозни
Снимка: БГНЕС

"По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време". Това каза пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и "Има такъв народ" бяха по време на довереното изграждане. То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите“, уточни тя.

"В четвъртък след 20 часа на председателя на ЦИК са връчени документи от ДАНС, другите адресати са президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е говорила с трите институции. На следващия ден бяхме запознати със справката на ДАНС и информацията в нея е смущаваща. Не е сниман хеш код, както се твърди, защото този хеш код е публичен. Той се публикува в решението на трите институции", обясни Матева.

"Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура", подчерта Матева.

Тя е категорична, че Централната избирателна комисия не е била част от "активно мероприятие".

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.

"Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката“, посочи тя, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран пред 25 октомври.

"Възможно е да се използва неправомерно този софтуер. Има сериозен риск. Не мога да коментирам директора на "Сиела". Говорим за фактите, които ЦИК обсъди. Имаше сериозен проблем с действията около софтуера, телефона и флашката. Преди зам.-министърът да предаде цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде“, посочи тя.

"Министърът на електронното управление каза пред председателя на Народното събрание, пред вицепремиера и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за удостоверяване на машините, тъй като приема процедурата за опорочена. Той заяви, че в момента, в който е разбрал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е потвърдил действията. ЦИК спазва закона и приема своите решения в рамките на своите правомощия", подчерта Росица Матева.

"Истината е, че невалидните бюлетини са малко по-малко спрямо 2019 година. Проблемът е комплексен. Получавахме сигнали, че са дават указания на членове на СИК да не поставят втори печат на бюлетините. Давани са указания при избора на общински съветници да се поставя знак само в кръгчето с преференция, което прави изборът недействителен (тъй като не е отбелязан номер на кандидатска листа – бел. ред.). Избирателите неясно защо, когато се гласува на местни избори с няколко вида бюлетини, допускат грешки. Бюлетината, с която се гласува за общински съветници, е същата, като тази за народни представители", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Машините не се гласува, а само се печатат бюлетини. Няма риск за изборните резултати.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но логиката е.....Щом сега е извършен риск , защо и по преди на минали избори да не е било същото.След като стана ясно , че и на предишни избори е съществувал риск Тогава защо не се анулират всички предишни избори.в които ГРАБ печелят категорично ...Странно нали...
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за това са я назначили да приказва и прави това което и кажат.
37
1
 
2
 
! Отговори
Последствията от преди 5 месеца
Гласуване за еврофашистки партии са още по-сериозни!
36
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 5 месеца
Тази беше се спихнала като спукана топка.Сътвориха невиждана простотия,беше сериозно уплашена,но още не им се е разминало разследването на цялата ЦИК.Считам,че ЦИК извърши престъпление.
35
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кор преди 5 месеца
Стига сте писали глупости.Първо, зам. министър няма нужните правомощия да извършва подобна процедура.Това е в правомощията единствено на министъра на МЕУ.Тази процедура се извършва, само в присъствието на хора от ЦИК, ДАНС, членове на парламентарно представените партии и самия министър на МЕУ.Генерираният, т.н. хеш код, се дава на всеки присъстващ.Всяко друго, действие направено след това, води до опорочаване на процедурата.Спрете да пишете, кое не е важно, доклада е измислен...Аман от разбирачи
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
стига лъгахте
33
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Бунтът на машините епизод 2 сега в неделя
32
3
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Тия от ЦИК до един са оставка толкова са неадекватни че нямам думи,спряха Машините с неадекватно обяснение и ъпсурдни доводи .мафия,оставка незабавна.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая трябва да бъде арестувана моментално!Изказване, което поставя под съмнение целият изборен процес, независимо на хартия или с машини Моментално трябва да бъде отстранена от ЦИК
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЦИК се превърна в цирк.Доскоро обвинявахме само Мишо Константинов,че манипулира крайния резултат, него вече го няма,но пък другите мишки пак са си там и пак вършат същата работа.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо много напоително и съмнително оправдание на жена,която е поела някакъв ангажимент и сега няма как да се отметне от него?Витиеватите и отговори не дават яснота каква е истината и да се обвиняват хората в неграмотност при така скалъпените бюлетини е некоректно.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е, че ЦИК са против машините, защото с тях няма невалидни бюлетини. Всичко останало са глупости "Не е ясно, че написаното не е извършено". А ясно ли е, че е извършено? И къде точно е проблемът? Проблемът е копирането на изходния код - той трябва да е или отворен, или секретен. Средно положение няма. Но при всички случаи - заключват се машините с разделен код м/у ЦИК и СИЕЛА и БИМ/БИС (не МЕУ, защото не са независими) и никой повече не може да ги пипа. И всичко е точно. Освен ЦИК. Те не.
27
0
 
14
 
! Отговори
Съвест и морал преди 5 месеца
На всеки е ясно,какво се случи.....и защо......нека да оставим настрана този проблем, миналото не се връща. Но, все пак тези хора се продават за пари и власт ...как гледате нас: раята , мишките, обречените да ви избират и да ви се подчиняваме... в очите....че съвест нямате,че морала нямате, .... но страх и от бога ли нямате? Бъдете сигурни,че това което вършите , ще ви се върне,на вас или на вашето потомство. Вие сте обречени ....
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И тази тодорка взима 8 бона месечно,като изборите не са всеки месец.....
25
0
 
19
 
! Отговори
-_- преди 5 месеца
откраднат вота на над 400 000 българи
24
1
 
21
 
! Отговори
Off преди 5 месеца
Всичките тия *** лелки скоро ще си търсят работа. Та вече имат проблем, никой не ги иска.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като нее вярна,защо спря машините?Оставка и затвор за целият цик.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нов момент! Прокурорски момент.
21
4
 
15
 
! Отговори
ППДБГЕРБДПС преди 5 месеца
Софтуерът бил "заключен" :-) По-голям хумор не бях чел скоро... Тъжно е когато недостатъчно технически грамотни хора се изказват компетентно по технически теми. Хеш кода е толкова ключ за софтуера, колкото и за катинар. Вие разбирате ли, че с машините дори никой нищо не трябва да преправя пред или зад камерите!? Едно е на какви машини се гласува, какъв софтуер е всъщност върху тях, второ как точно се отчита резултата, как се пренася, а съвсем друго какво се приема като резултат...