Росица Матева: Последствията за машинното гласуване са сериозни

Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат, коментира тя
3 ное 2023 10:52, Нели Христова
45
Росица Матева: Последствията за машинното гласуване са сериозни
Снимка: БГНЕС

"По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време". Това каза пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и "Има такъв народ" бяха по време на довереното изграждане. То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите“, уточни тя.

"В четвъртък след 20 часа на председателя на ЦИК са връчени документи от ДАНС, другите адресати са президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е говорила с трите институции. На следващия ден бяхме запознати със справката на ДАНС и информацията в нея е смущаваща. Не е сниман хеш код, както се твърди, защото този хеш код е публичен. Той се публикува в решението на трите институции", обясни Матева.

"Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура", подчерта Матева.

Тя е категорична, че Централната избирателна комисия не е била част от "активно мероприятие".

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.

"Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката“, посочи тя, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран пред 25 октомври.

"Възможно е да се използва неправомерно този софтуер. Има сериозен риск. Не мога да коментирам директора на "Сиела". Говорим за фактите, които ЦИК обсъди. Имаше сериозен проблем с действията около софтуера, телефона и флашката. Преди зам.-министърът да предаде цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде“, посочи тя.

"Министърът на електронното управление каза пред председателя на Народното събрание, пред вицепремиера и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за удостоверяване на машините, тъй като приема процедурата за опорочена. Той заяви, че в момента, в който е разбрал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е потвърдил действията. ЦИК спазва закона и приема своите решения в рамките на своите правомощия", подчерта Росица Матева.

"Истината е, че невалидните бюлетини са малко по-малко спрямо 2019 година. Проблемът е комплексен. Получавахме сигнали, че са дават указания на членове на СИК да не поставят втори печат на бюлетините. Давани са указания при избора на общински съветници да се поставя знак само в кръгчето с преференция, което прави изборът недействителен (тъй като не е отбелязан номер на кандидатска листа – бел. ред.). Избирателите неясно защо, когато се гласува на местни избори с няколко вида бюлетини, допускат грешки. Бюлетината, с която се гласува за общински съветници, е същата, като тази за народни представители", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ДааТа викаш само разпечатват? Защо на всички избори с машини"не гласувам за никой" е един и същ процент от гласовете за ГЕРБ? Защо социолозите масово се"провалят"когато се гласува с машини, за разлика при хартиения вот? Защо Киро заяви, че той чете други социологически проучвания и "позна"? За"ала, бала"да ти напомням ли?
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ДааТи чете ли решението на ВАС? Или слушаш шмеккерите? Никъде не споменават информацията от ДАНС!!!! Порока е в Министерството на електронното управление!!!! Министъра на срещата с ЦИК и представители на 6 парламентарни групи е заявил, че е снел обяснения от зам.министъра си и няма да подпише документа. Според ВАС зам.министър НЕ МОЖЕ да подписва този документ. Та с инсинуация, без инсинуация машините не са отговаряли на законовите изисквания за ползане на изборите на първия тур! Точка!
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искаха да знаят кой как гласува и почнаха тази медийна кампания с машините чрез стария мултак Слави, който имаше голям рейтинг и много хора му вярваха. Обаче някой друг, освен ДАНС, също е искал да знае кой как гласува. Или е искал да попречи на ДАНС да разбере. И стана голям скандал. Трябва да сте луди да вярвате на политици, че машините са само принтери.
17
1
 
5
 
! Отговори
Н-е от години преди 6 месеца
Унижение е да гласуваш в България.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 666, посочи кой мошенник подправи бюлетините в онова видео :) Дали само ни управляват?Или масово българите са такива?
15
5
 
4
 
! Отговори
Грую преди 6 месеца
Ахаа, а второто копие като е с различен хеш какво правим?п.п. за ***-та като тая: и различен ключ и различен код водят до различен хеш. Като няма ключа (уж бил унищожен) кво праим? Говорим глупости по телефизора
14
0
 
17
 
! Отговори
... преди 6 месеца
От видяните видея стана ясно едно.... не са ни виновни политиците(или поне не само те са виновни). Виновни са хората в България! Масово извършват нарушения и мрънкат каква била държавата! Сега поне лъсна какви са едно 99% от хората в тази страна!
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Софтуерът бил засегнат, явно от ЦИК разбират от всичко, а хартиените бюлетина все така продължава да се фалшифицира
12
5
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
До Чук и Гек АЛоу , мацето в Малорад беше от ПеПи-ДъБъ и едва ли е е действало на сама глава тъй че не ги бравосвай и те са като другите,а и се доказва със записа на Гела ,който уж беше техен човек пък така яко ги издъни .
11
5
 
20
 
! Отговори
Даа преди 6 месеца
Г-жата е готова да изрече какви ли не глупости и манипулации, само и само да не си признае активното мероприятие... Какви манипулации са възможни при положение, че машината само разпечатва бюлетина и после ги броят на ръка?! Какво ти ще гласуваш за А, но ще ти разпечата бюлетина за Б и няколко стотин хиляди души няма да погледнат?! Имало по-малко невалидни бюлетини, но забравя, че и хората, които са гласували са значително по-малко. Като % невалидните бюлетини са повече
10
3
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
Машинното гласуване било отменено защото се създало усещане за манипулация,а за твърдата ни увереност,че с хартийките се извършва манипулация и фалшификация,защо ЦИК не го обсъжда. Отговор...защото сме назначени да следим правилните хора да бъдат избрани. В нормалните държави всички членове на ЦИК щяха вече да са следствени и по късно осъдени. Вижте какво става с Тръмп и неговите лакеи...
9
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Интересно е защо няма нито един ред за Божков в последните седмици. Нещо изчезна от медийното пространство.
8
4
 
22
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Пречи им иновацията! Бъдете сигурни, че скоро ще обявят и видеонаблюдението за ,,хакнато", защото показва какви безобразия се вършат! Браво на ПП и ДБ, че го въведоха, иначе как ще разберете какви ги вършат в Малорад и Габровница! А представете си какво са правили преди, когато нямаше видеонаблюдение и в 20.00 часа се залости комисията от мошеници зад дъбовата врата на секцията!?
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цикаджиите да се оттекат след изборите. На Боко и Делян слугите на държавна служба трябва да се уволнявар.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Очевидно е че цик, мвр и прокуратурата не могат да гарантират честни избори в Република България!
5
0
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 6 месеца
Защо машините имат по две флашки с еднакъв запис, като никой не чете записа от тях, а брояли бюлетините на ръка?!?!
4
4
 
29
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 6 месеца
Не си мислете,че ви се е разминало!!!Вие сте срам и позор!След изборите в неделя всички ние ще искаме оставката ви!И да-ще я искаме,докато не я получим!
3
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва всички да ги уволнят, как може да подлагат под съмнение функционирането на една толкова проста машина,гласуваш,виждаш резултата и пускаш в урната,на края се броят и толкова.
2
16
 
24
 
! Отговори
666 преди 6 месеца
Флашката- машката, софтуера, дрън дрън. Истината е, че ни управляват мошеници и пладнешки разбойници!Откакто Бойко си отиде, сме свидетели на пълна анархия. Държава няма!
1
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АБЕ НЕКАДЪРНА КОКОШКО,ЗАЩО ОЩЕ СИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК,А НЕ В КИЛИЯТА ЗА ПЕТЪЧНАТА ИЗМАМА???...