Ще се счупи ли сглобката и ще оттегли ли ГЕРБ доверието от кабинета?

Социологът Кольо Колев и политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR
3 ное 2023 11:36, Анисия Иванова
60

Дни преди балотажа нов силен трус разлюля управляващата коалиция. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "сглобката" е счупена и заплаши, че партията му ще оттегли доверието си от кабинета.

"Дори и да не спечелят ГЕРБ-СДС, където има балотаж с ПП-ДБ, ще натоварят още повече своите партньори от (не)коалицията и ще продължат по линията, която са следвали досега - да ограничават своите партньори. Мен ме притеснява този начин на трупане на електорална подкрепа, зад тях не стои управленска полза", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

"Не става дума за електорална подкрепа, колкото става въпрос за властови ресурси и разпределение вътре във властта. ГЕРБ се опитва да каже "ние сме основната сила, ние участваме в този процес", заяви социологът Кольо Колев.

Още по темата

По думите на Найденов в изпълнителната власт ГЕРБ в момента имат по-малко присъствие, но са наясно със своята електорална тежест, "знаят че във всеки един момент могат да обърнат нещата". Според политолога това са "финтове без топка" и трябва да има споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. Колев се съгласи с него.

"При положение, че управляват заедно е съвсем нормално да има подписано споразумение. Тази конфронтация ще се увеличава заради изборите", добави социологът. Според него националното управление се отразява в политическата част на местните избори, но те не са пряко отражение на голямата политика.

"Ако бяха, ПП-ДБ трябва да подадат оставка. Имат един избран кмет в Община Хитрино, това е всичко, което те получават. Кристално ясно трябва да бъде какво е разположението на силите във властта", каза Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Найденов всички нови партии, които са претендирали, че ще променят нещата към по-добро, започват от центъра - от големите градове.

"Така беше и със СДС. Това е само началото, след тура, който предстои, ще видим какви ще са резултатите. Бойко Борисов подсказва на своите избиратели да не гласуват за кандидатите на ПП-ДБ", посочи политологът.

"Васил Терзиев избяга от двата дебата, които бяха предвидени. Той се уплаши и избяга. Изглежда, че не му е комфортно да бъде в такава ситуация", добави Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 24.Сглобката е разпоредена от посолството и само то може да нареди на марионетките си да я "счупят"./Аре да приемем че сглобката се счупи и падне кабинета .Какво ни очаква светли бъднини с БСП и Възраждане ли?Светли бъднини с путинова Русия ??
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само завършените *** оти още не са разбрали, че бибитко и кокорчовците имат един и същ кукловод и сглобката му върши чудесна работа. Нищо друго не може да свяли това правителство, освен револючия.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сглобката е разпоредена от посолството и само то може да нареди на марионетките си да я "счупят".
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хекимян получи един голям и се раздели с шефския пост и тлъстата заплата и сега ше го изхвърлят на бунището
21
8
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
В неделя Ваня бие в София, ГЕРБ в Пловдив и Варна. В понеделник Боци бута сглобката.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баце си държи на Путин , жалко за милиардите които му ХАРИЗА !
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хекимян няма ли да даде изявление , или заради него Плевнелиев се излага с известните до болка ''изявления''!?
18
1
 
9
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Въпросът е, не "Дали?", а, Кога?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
''Орташката работа , кучета я яли " , дали сега или маАалко по-късно , тая сглобка няма да издържи , то бе ясно още при сътворяването и !Баце за една нощ стаНА , атлантик , то така не стаА !
16
3
 
17
 
! Отговори
да знаете преди 6 месеца
Докато Буци се натиска за власт, тази държава все ще затъва.....
15
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ваня Григорова ще връща национализацията, комунизма СИВ и Варшавския договор.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди черепа да замине за Дубай и боко като беше премиер имаше само една хазартна компания Еврофутбол.Черепа като замина за Дубай и тиквата като слезе от премиерския пост се навъдиха 100 компании за хазартни залози.Тоест от най високо ниво е възпирано влизането на хазартни компании в България.Най високо ниво премиер и премиера не го е правил това безплатно.И за това тиквата го споменаха в Магнитски.И за капак тиквата ликвидира машинният за да не застраши някой дерибействато му.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ДС ....Ко стаНъ бре , Хекимян е безработен !
12
1
 
10
 
! Отговори
Демокрацията преди 6 месеца
34 години не мога да намеря пътя за България.
11
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Червен Колю :))))))))))))))))))))))) Това е несериозно.
10
3
 
15
 
! Отговори
ДС преди 6 месеца
Терзиев е от нашето котило.Ние сме на всеки километър.
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подмяната на машинния вот на тези и предните избори е най голямото престъпление на българския преход срещу българската демокрация.На предните избори 641 хиляди невалидни бюлетини.На изборите миналата седмица 15% невалидни бюлетини както и безброй видеота излязоха с изборни манипулации,подправяне на бюлетини дописване на бюлетини и прочие.Тиквата и ДПС унищожиха изборния процес и демокрацията в България.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На мен са ми нужни! Тези национални предатели да се махат незабавно!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пapaneтитe Пagaт...
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да вземат да подкрепят демократичното развитие на България, би трябвало след 13 години далавери, да направят нещо за тая държава, която ги направи богати! Не искаме проруски радеви служебни правителства гербери, докажете че не сте червени!