Станишев няма да участва в евровота, някои кандидати на БСП били по-скоро за листата на "Възраждане"

Запазил съм определена политическа наивност и романтизъм, посочи бившият премиер
Обновена: 30 апр 2024 15:11 | 30 апр 2024 15:08, Инна Ангелова
35
Станишев няма да участва в евровота, някои кандидати на БСП били по-скоро за листата на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станише обяви, че предстоящите избори са съдбоновни. Според него европейските избори могат да бъдат захлупени от грозната национална кампания. Той смята, че както в Европа, така и в България трябва да се мине към класически коалиции.

Той отбеляза, че еврокапитализмът нараства. “Ние се отнасяме към ЕС като консуматори и не заемаме проактивна позиция. Тези европейски избори могат да бъдат захлупени от грозната национална кампания. Имаме нова геополитическа ситуация, пълномащабна война в Европа, делът на БВП на Европа намалява. Подложени са на съмнение и демократичния модел от авторитарни режими. Необходимо е ЕС да се промени и акцентът трябва да бъде върху икономическото развитие. Важна е квалифицираната работна ръка. Трябва както в Европа, така и в България да се мине към класически коалиции", заяви Станишев.

Станишев изрази съмненията си, че БСП и ръководството му няма да го предложат за евролистата.

"Не съм имал съмнения, че от онова ръководство на БСП няма да бъда предложен за евролиста. Защото още в 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво". Като преизбран президент на ПЕС през 2019 г. имах най-много номинации, но този факт не попречи на Нинова да ме извади от листата. Националният съвет обаче се разбунтува, реши, че това ще е вредно за БСП, за авторитета на партията и обърна вота. Още тогава знаех, че моето политическо убеждение и поведение ще има политическа и лична цена. И тогава, и сега съм готов да я платя", коментира Станишев.

"Сега в тази кампания извървях цялата процедура по номинации. Искам да им благодаря за доверието. Това, което говоря за БСП, го казвам с болка. Искам да кажа на тези, които ми дадоха доверие - не съм ги забравил. Пожелавам успех на кандидатите на БСП. Въпреки че някои от тях биха стояли по-добре в листата на "Възраждане". Ако сред тези избори БСП не намери инстинкта за промени в ръководството прогнозата ми е, че упадъкът ще стане необратим", заяви още Станишев.

Сергей Станишев допълни, че е политически човек, постигнал повече от всеки политик не само в България, но и в Европа. “Запазил съм определена политическа наивност и романтизъм. Това дали ще продължа в политиката е функция дали има обществена необходимост от различна политика. Не е на всяка цена, но не го изключвам", заяви Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Избори 2024
Новатори в Пловдив: Ще возят бюлетини с градския транспорт и "Чистота"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не желаем да загърбим национакнито! Не желаем. С тази политика на обезличаване на народност , нация и еик, за пълно ликвидиране на култура и традиции "възридителният процес" е като погалване, като милувка. Много добре виждаме, чр точно тези, които искат да ни обезличат, с оржие и поощряване на убийствата поддържат ционистите, поддържат ио бандеровците . Станишев да говори за откказ от национакност ПЪРВО на евреите и украинците.
28
6
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
Аве шнур и за бекапе и за изгъзраждане.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умряла ***,дето го хвали,та затова този решил сам да се изтипоса и да се похвали! Напомняйки за себе си,явно се надява белким някой го съжали и го мушне в някоя листа за европата,хилядарките евра трудно се прежалват! А и имат стари връзки на съдружие,ето как дружката му милиончева пъргаво се уреди отново за лапачката!!!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прочетох всичко което е споделил! Хареса ми че каза,че ЕС има нужда от Реформи!!! И че намекна че фаворита му на тези избори е Възраждане!!!
25
6
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
Проблемът на евроатлантиците е в това, че за тях всеки, който защитава националните интереси е путинист и против ЕС. Би било добре да имаме премиер като Орбан, но не вярвам скоро да се случи това.
24
10
 
5
 
! Отговори
Станишко ли! преди 2 седмици
Един руски шпионин по-малко в Евро-парламента...
23
6
 
7
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 седмици
Как ще участвува ,като вече е кръгла нула и е ударил дъното по политическа грамотност!
22
9
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Стига толкова.4 год. по 15 000 еврака на месец.Захлеби добре.
21
5
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
защо вкарахте българия в нато и ес без референдум защо гласувахте траншоветеза украина като тя не е член на нищо кои вкара нинова в бсп и какво общо има тяс тази партия тя вече не е партия а икон групировка едни и същи 30 години сетъркалят по коридорите на нс затова отвратихте хората с вашите прос-таш-ти-ни ирезултатът ви пада на всеки следващ избор докато я затриете окончателно
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОРУМПЕТО СТАНИШЕВ ИСКА ПАК ДА КРАДЕ
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
защото не искат коалиция с ДПС, както при Станишев
18
4
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 2 седмици
Разбира се другаря Станишев не чувсвува никаква вина за случващото се в България и Европа и на него като на Борисов някой друг му е виновен!А кой доведе социалистическото движение в ПЕС до упадък?Ух Станишев при баща маке и майка украинка не е изненадващо какъв *** си се родил!А българите така ти се надяваха , но явно не ставаш!
17
6
 
5
 
! Отговори
до избирател преди 2 седмици
Предлагам ти да съвместиш риболовъ с гъбарството, НО, кагато започнат да ти свалят кожата на живо недей да ревеш!!!
16
6
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
Аз също мисля да не участвам, чудя се дали в началото на юни ще има гъби или да ходя за риба.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въпросът е той в коя листа се вижда или поне в коалиция с кого. Пропорционалният данък и приемането в ЕС изиграха положителна роля. Но отвориха много корупция, злоупотреби и икономически престъпления. Те стоят ненаказани и се използват от външни сили за намеса в управлението. Ако приемането в ЕС беше без влизане в НАТО, можеше да се каже, че политиците са си свършили работата. Сега нямаше да ни тикат във война!
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като наближат избори и всички съсели и плъхове почват да излизат от дупките и да цвърчат.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до член на БСП(Бкп) а вие бяхте коалиция с Киро и другатрката нинова изнесе оръжие за милиард да биват убивани руснаци, също така беше се договорила вече с Борисов за коалиця с герб, дпс, итн, преди да направят сглобката
12
6
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Всъщност Станишев се отдръпва от сцената не защото оставя политиката,а защото чрез играта на "давам шанс на другите" цели да бъде титан да заплануваният да се завърне СССР. Тоест пази се за след няколко месеца,когато БСП,Възраждане и кой ли още не ще изкарат България от ЕС,за да се свърши с Българите. Същото при франсетата. След изборите Земур,Льо Пенките ,Меленшон и другите комунисти ще изхвърлят Франция от ЕС. Това е сценарият във всички ЕС държави. Израел и САЩ ще ги опитомят обаче с гръм.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що не отиде и ти като Ленчето при твоя шеф Шиши
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е той и да участва, няма кой да гласува за него, та по добре да не се излага!