Горчив отчет

Изложба с плакати на Любен Стоев
Обновена: 4 фев 2011 20:40 | 4 фев 2011 20:37,
1
Горчив отчет
Снимка: Национален изложбен център "Шипка 6"

До 16 февруари на първия етаж в Националния изложбен център „Шипка 6“ ще можем да видим изложбата с плакати на Любен Стоев „Отчет“.

Авторът показва творби изцяло отдадени на социалната тема.

Реализмът му, независимо какъв образен език използва, е съсредоточен върху отритнатите от обществото, изоставените, унижените, изпадналите не само физически, но и духовно.

С плакатите в експозицията той се концентрира върху нелицеприятните феномени на нашето време - рязкото социално разслоение, престъпните групировки, съвременната градска среда, разрухата и мизерията.

Вълнува го всичко, което е на дневен ред в обществото.

Първоначалното намерение на художника е настоящата изложба да е посветена на неговата 70-годишнина, която е свързана и с 50 години творчество. С нея той прави равносметка, която нарича „Отчет”.

И както той сам казва: „Отчет, а не хвалба или самохвалство, за това какво съм направил през годините – и може би лек намек за това, че съм бил формиран и деформиран от годините на своята работа, от онова време на периоди и отчети.” 

Още по темата

Това ни подсказва, че ще видим неща, които вече сме виждали, но и такива, които ще ни изненадат.

Акцентът в изложбата са огромните инсталации – от велпапе, колажирани и асамблирани ежедневни предмети, в които е затънал човекът от улицата.

Присъстват и политически предизборни плакати, които Стоев грижливо е събирал и запазил в последните години.

Псевдоелитарност, новобогаташи кич, мутри и градски герои са сред персонажите в работите.

Присъстват и рисунки с панорами на софийската градска среда, литографии, дърворезби, акварели и пастели от различни периоди.

Любен Стоев е роден на 18 януари 1939. През 1959 завършва художествена гимназия, а през 1963 завършва Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност „Графика” при проф. Леа Грундиг.

Има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още по тематаОх, баня, ох кеф. В Пловдивската баня - голям кеф!...