Български творби в музея "Роден" в Париж

Колекция на музея "Пти Пале" идва в София
31 яну 2012 15:39, Петя Славова
2
Български творби в музея "Роден" в Париж
Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: БТА

Известният музей "Роден" за първи път ще експонира българска изложба, а световният музей "Пти Пале" ще покаже тази есен в София уникална своя колекция, наречена "Париж 1900".

Това стана ясно след работната среща между министъра на културата Вежди Рашидов, новата директорка на музея "Роден" Катрин Шевийо и директора на "Пти Пале" Жил Шазал в Париж.

Проектът за българска експозиция ще бъде началото на реализиране на нова концепция - музеят "Роден" да се отвори за чуждестранно изкуство.

Представителната колекция на "Пти Пале" пък ще бъде открита на 25 октомври 2012 в пет от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Директорът на "Пти Пале" прие поканата на министър Рашидов да посети България и да се запознае с творчеството на известни наши художници, творили в периода до 1920 г.

Това е първа стъпка към подбора на специална българска експозиция, която реципрочно да бъде показана в залите на "Пти Пале".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
39
 
! Отговори
алилиии преди 12 години
*** ноо убаф тоа бе, па анталигентен и как убано гоори на блъгъркси...ашколсун ефенди за таз убавиня и куРтура, пиринчини склукури и миждини връски у чузбина.дано да си пак гепил некое евро, та да ни ти истънеи сметката у банка
1
12
 
38
 
! Отговори
франсето преди 12 години
Като не е на български, поне му запазете оригиналния правопис:Пти-Пале (Petit Palais) - Малкият палат, а Роден Rodin на името на Огюст Роден / François Auguste Renе Rodin/...да не си помисли някой, че става въпрос за някой, който е роден...