Шедьовър на Да Винчи за $156 млн. събирал прах в шотландска ферма

Картината най-вероятно е последната на италианския художник
Обновена: 7 авг 2012 11:00 | 6 авг 2012 17:37,
13
Шедьовър на Да Винчи за $156 млн. събирал прах в шотландска ферма
Туристи се тълпят пред портрета на Мона Лиза на Да Винчи в Лувъра. Снимка: архив, Reuters

Британската аукционна къща "Сотбис" неочаквано се е сдобила с шедьовър на Леонардо да Винчи на стойност 156 милиона долара. Това е може би последната картина на великия италиански художник. Платното е било донесено на експертите от шотландската лекарка Фиона Макларън, която дори не е предполагала кой е автор на творбата, съобщи британският сайт на сп. "Пийпъл".

Заради финансовата криза Фиона Макларън имала нужда от  пари. Затова решила да се раздели с платното, чиято истинска стойност дори не подозирала. Неизвестната картина на великия майстор на четката изобразява жена с бебе. Тя е била собственост на семейство Макларън от 60-те години на миналия век. Висяла е във фермата през последните 11 години, откакто Фиона и майка й се преместили там през 2001 г., за да са по-далеч от Лондон. 

59-годишната Фиона с ужас си спомня, че по време на основния ремонт на фермата дори не сметнала за необходимо да предпази картината от строителния прах. "Платното беше подарено на моя баща, който е лекар, от един от неговите пациенти", разказва Фиона Макларън. 

"Дълги години предполагахме, че на него са изобразени Дева Мария с Исус. Изследвания показаха, че облеклото е с червен цвят, а това означава, че става дума за Мария Магдалена", разказва Фиона. 

Според ръководителя на шотландския офис на "Сотбис" Гари Робъртсън картината е на около 500 години. На нея са изобразени Мария Магдалена и синът й. Цената на платното може да надхвърли 156 милиона долара.

Въпреки че последната дума за автентичността на платното е на специалистите от Hamilton Kerr Institute към университета Кеймбридж, всички експерти по живописта, които са виждали картината, са единодушни, че е на Леонардо да Винчи. Робъртсън и колегите му са на мнение, че дори Да Винчи да е създал само основата на платното и да е предоставил на някой от учениците си да го завърши, това няма да намали културната стойност на произведението и няма да се отрази върху цената и интереса на колекционерите. 

След като всички формалности бъдат уредени, собственичката на платното планира да го продаде на един от водещите световни музеи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
тато преди 11 години
дръжка от тиква
7
0
 
10
 
! Отговори
Божо учи се ! преди 11 години
Хайде бе, не думайте ... и само за 156 милиона долара ? Все пак последната дума за автентичността на платното е на специалистите от Hamilton Kerr Institute към университета Кеймбридж. Зависи разбира се каква ще е тяхната комисионна след евентуалната "успешна" продажба. Ето така се произвеждат митове, а не със скелети на ВАМПИРИ и тем подобни "мощи" :-)
6
4
 
0
 
! Отговори
ot Kopenhagen преди 11 години
4-ti towa e nishto!! da znaesh che drugarya BBorisow wae strashni krawai wseki bozhi den -kogato e wruz toaletnata chnia!! strashni gi wadi i producira..risunki,koito preminawat plawno,preliwat w sklupturi !!!hahhahahaha,lapaite mu gi vseki boji den i da wi e sladko!!
5
0
 
37
 
! Отговори
Ако не ни беше дошло преди 11 години
онова "присъствие" 500 г., благодарение на което са унищожени почти всички произведения на изкуството в средновековна България, много уникати щяха да се намират и в нашите ферми. Не знам дали ти е известно, но към 1970 г. е отчетено, че на българска територия се намират останки от основите на около 500 феодални замъка. Каквото е оцеляло /каменни пластики, керамични икони и т.н./, по света се счита за уникат.Но имаме поне една утеха - съкровищата от времето на траките, оцелели под земята.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намерила се в шотландска ферма ... защо не се намери в някоя българска ферма ? С какво са по-различни българските от шотландските фернери ?
3
1
 
9
 
! Отговори
Ристу преди 11 години
Най-надеждните инвестиции са в картини и изобщо произведения на изкуството. Цените им винаги и само растат.
2
2
 
30
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Изкуството е...вечно;красотата ще...спаси света.
1
17
 
22
 
! Отговори
76 преди 11 години
Вервайте ми, на Леонардо (ди Каприо) е! И струва поне 756 000 000 $ стига да има балъци