Класика, превърната в комикс

Или как "по детски" да преоткрием музиката като забава
Обновена: 18 фев 2014 16:18 | 18 фев 2014 15:28, Петя Славова
1

Барабанчик. Снимка: Фортисимо Клас

Как изглеждат историите на 9-те основни симфонични инструмента - цигулка, тромпет, валдхорна, ударни, флейта, виолончело, контрабас, китара ще ни нарисуват художници от легендарното детско комикс списание „Дъга“.

Проектът се случва в третата година от съществуването на Фортисимо Клас и прави опит да осъвремени запознанството на българските ученици с класическите музикални инструменти.

“Харесахме идеята за комикси, защото това е жанр, който децата обичат и споделят помежду си”, споделя директорът на Фортисимо Клас Хари Ешкенази. Така идеята влиза в клас и „по детски“ прави достъпна класическата музика.
Ешкенази разказа още за него: „Уроците ни не са типични - обикаляме България с млади класически музиканти, избрали тази професия от любов към музиката. Те влизат в час по музика, за да запознаят деца на 10 години с основните симфонични инструменти, и го правят с желанието да превърнат това запознанство в необикновено преживяване. Така че поредицата от комикси чудесно се вписа в нашата философия за лесно и забавно учене” .

Известният художник Петър Станимиров нарисува историята на цигулата, Евгений Йорданов създаде тази на тромпета, Димо Стоянов се справи с две истории - на ударните инструменти и контрабаса, Румен Чаушев описа флейтата, Валентин Ангелов - валдхорна, а Владимир Коновалов - кларинета.

Създателят на идеята за комикс историите Ивелина Гичева обяснява: “Предложихме на Фортисимо Клас да запознае своите ученици с инструментите чрез комикси, защото искахме да покажем, че класическата музика може да бъде забавна. Стори ни се, че най-лесният начин да стигнем до децата е като им разкажем измислени комикс истории с частица историческа истина - например, че най-старият инструмент е флейтата, че Паганини е бил ужасно талантлив още като дете, че Дизи Гилеспи е намерил случайно своя тромпет...

Всичко това е разказано от хората, събудили любовта към комикса на цели две поколения, художниците от списание “Дъга”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Браво!