Ел Греко: красота в картини

За 400-годишнината от смъртта на художника събират творбите му в Толедо
19 фев 2014 17:58, Петя Славова
1

Снимка: Reuters

Испанският град Толедо ще отбележи 400-годишнината от смъртта на най-известния си жител - художника Ел Греко, с изложби, конференции и концерти, предаде Ройтерс.

Столетия наред ренесансовият художник Ел Греко тъне в забрава. Никой не си прави труда да изследва поразителните му и нестандартни творби, окачени в готически катедрали, затънтени манастири и испански музеи.

Всичко се променя през 19-и век, когато съвременни творци преоткриват художника, роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит, и живял и творил в Толедо от 1577 година до смъртта си през 1614 г., черпейки вдъхновение от дръзките му цветове и стил.

Централно място в честванията заема най-голямото събиране на творби в изложба в Толедо, която ще бъде открита през март и ще продължи до юни, пише БТА.

Над 100 платна - повечето от които рисувани в града преди столетия, ще бъдат изложени в музея "Санта Крус" и други известни сгради в Толедо. Организаторите на честванията очакват милион посетители.

"Почти всички от тези картини са напуснали Толедо в началотона 20-и век. Сега ги събираме от цял свят на едно място по случай годишнината", казва Грегорио Маранон, президент на фондацията "Ел Греко 2014", която от четири години подготвя юбилейните чествания.

Връщането на картините на Ел Греко от водещи музеи и частни колекции от цял свят в Толедо е скъп проект. Маранон не разкрива точната сума, но казва, че са разчитали предимно на частно финансиране, след като испанското правителство съкращава разходите за изкуства във времето на дълбока фискална криза. Годишнината от смъртта на Ел Греко ще бъде чествана с изложба и в галерията "Прадо" в Мадрид от 24 юни до 5 октомври.

Творби на Пикасо и други съвременни величия в изобразителното изкуство ще бъдат окачени редом до картини на испанския художник от гръцки произход. Експозицията, включваща 106 картини - 25 от които на Ел Греко, цели да разкрие огромното влияние на ренесансовия творец върху съвременното изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Ценителка преди 10 години
Ел Греко е забележителен художник, макар и малко мрачен. Преди години посетих изложба на негови картини и усетих какво значи силата на големия талант. Ще е чудесно, ако се организира негова изложба в София.