Още 3 млн. лв. "гълта" българският Лувър

Парите са за извънредни строително-монтажни работи
Обновена: 26 фев 2014 10:22 | 26 фев 2014 10:03,
15
Още 3 млн. лв. "гълта" българският Лувър
Снимка: архив, Булфото

Министерството на културата ще получи допълнителни 3 млн. лева за доизграждането на т. нар. български Лувър - Националният музеен комплекс, който от 2012 г. се строи в сгради на ведомството в центъра на София.

Средствата ще отидат за покриване на разходите за допълнителни строително-монтажни работи, които не са предвидени в първоначалния проект, става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Допълнителните работи са се наложили заради промяна в одобрения инвестиционен проект. „Без извършването на допълнителните строително-монтажни работи сградата не може да бъде въведена в експлоатация“, пояснява се в съобщението.

 В централния бюджет за 2014 г. са предвидени 3 млн. лева за възлагане на допълнителни строително-монтажни работи по преустройството на „Национален музеен комплекс – крила Изток и Север“.

Проектът за "българския Лувър" струва около 28 млн. лева, като се финансира с европейски пари.

В средата на миналата година културният министър Петър Стоянович разкритикува проекта и обяви, че са открити редица нарушения, заради които вероятно откриването на сградата ще се забави. Плановете на правителството на Бойко Борисов бяха музейният комплекс да бъде открит през лятото на 2014 г.

Според Стоянович няма да стигнат и предвидените средства за строителството на музея, което обаче беше отречено от предшественика му Вежди Рашидов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: средствалувър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
8
 
! Отговори
Я пак? преди 10 години
Я пак си помислете! Лувъра ли ги гълта или някой червен тарикатин? Щото имам едни съмнения...
12
0
 
7
 
! Отговори
ябълката преди 10 години
той един лувър...
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България има нужда от това,за самочувствие на най-древната държава и народ в Европа
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАз мисля, че България има нужда от много по-крещящи неща от колкото Лувър в София и хранилка за цоцане на пари от "наши форми". Ако не си паднал от Луната, само да ти кажа, че след няколко години няма да има кьорав лекар, и още много неща. А в цели региони няма да има и хора.Нищо де, ще ходим на Лувър в София.
9
0
 
5
 
! Отговори
kiko преди 10 години
Toва се знаеше още преди да започнат с строителството.Думата е УСВОЯВАНЕ:-((
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
София има нужда от още много такива проекти и НИМ да се върне в центъра на града! Имаме една от най-древните държави в Европа и най-малко посещаваната от туристите столица. Друга държава с такива дадености щеше да направи туризъм за милиарди!
7
4
 
9
 
! Отговори
N преди 10 години
Как така когато комунистите са на власт и има нещо да се достроява и изникват винаги някакви допълнителни разходи.Гладни са за пари като вампир за кръв.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това което се виж да на снимката прилича повече на евтин бардак който не струва и1/2 милион. Това и със злато да го п окрият пак няма да струва 28 милиона.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ходи бившия министър на кОлтурата, трудовака с таутуировките, да ***'а с мистрията сега.
4
2
 
9
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
Какви изменения са настъпили в първоначалния проект, че да са на стойност 3 милиона лева?!Сменили са разположението на тоалетните и са ги направили малко по-големи....?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми звучи малко "македонско".
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4AST OT SREDSTVATA SA ZA SERGEIKO ESTESTVENO SAMO EDNO MILION4E TOI E SKROMEN
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този проект беше спечелен, благодарение на лобиране от страна на американския посланик Джеймс Уорлик, след което журито беше разведено на екзкурзии по Америка. Вместо български архитекти, които практикуват в България, проектът се предостави на български архитект, зад който стои огромна американска компания - та затова и Уорлик беше в журито..Този конкурс трябваше да се обяви за невалиден!