Руни и храмови пози в БНР

Изложба на Николай Стайковски до 12 май
18 май 2015 14:41, Петя Славова
1
Руни и храмови пози в БНР
Снимка: БНР

Мраморното фоайе на Българското национално радио отново е картинна галерия за изложба на Николай Стайковски. Художникът показва картини от цикъла си „Рунически послания“ „Орфистази”. Творбите са ярки, запомнящи се и разнообразни, с богата фактура и цвят, изпълнени със специфична маслена техника.

Възпитаникът на Академията за изящни изкуства във Варшава смята, че картините му от цикъла „Рунически послания” са както предмети на красотата, на изкуството, на силата. Някои платна представляват имена на конкретни лица, транскрибирани с рунически знаци и допълнени с подходящите за тях символни послания.

Руните – тези ъгловати, загадъчни форми, гравирани или изрисувани върху дърво, камък или лични вещи, са таен код, който по мистериозен начин освобождава сила, помагаща да се изяви желаното, ограничаваща вредните влияния или разкриваща нещата, които бъдещето съдържа.

Картините от цикъла „Орфистази” (храмови пози) са вдъхновени от блестящата материална и духовна култура на неолита и халколита. Тогава - преди 7 хилядолетия, по нашите земи се е развивала една изключителна цивилизация, изпреварила с хиляди години Анатолия, Микенската и Минойската култури, както и Старото Египетско царство.

Творби на Николай Стайковски се намират в Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ „Илия Бешков”, Историческия музей в Плевен и други институции и частни колекции в Европа, Азия, Америка. Творецът има множество индивидуални изложби (графика, живопис, пластика, хепанинг) .

Експозицията може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на БНР до 12 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: БНРНиколай Стайковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Когато видя Боко...сътворен в руническите картини на...маестрото,тогава ще му повервам.Всичко друго губи смисъл,ако не присъства...централната руна.(платена обява)