Кристо беше вълшебник, с изключително творчество

Това заяви Центърът "Жорж Помпиду" по повод кончината му
1 юни 2020 07:36, Елка Василева
24
Кристо беше вълшебник, с изключително творчество
Снимка: архив, БГНЕС

Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина вчера в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст, беше "вълшебник", чието "изключително творчество" беше "съществено за историята на съвременното изкуство". Това се посочва в комюнике на Националния център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" в Париж, известен като Център "Жорж Помпиду".

Роденият в България художник беше прочут с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Центърът "Помпиду" планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви Центърът "Помпиду".

"Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето ежедневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност", заяви президентът на Центъра "Помпиду" Серж Лавин.

Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.

"Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект /изложбата/, за който той мечтаеше, както и по проекта "Опакованата Триумфална арка", на който той толкова много държеше", заяви от своя страна директорът на Центъра "Помпиду" Бернар Блистен.

Изложбата "Кристо и Жан-Клод, Париж!" ще обхваща "парижкия период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта "Опакования Пон-Ньоф", една от неговите най-прочути творби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
8
 
! Отговори
Да си... преди 3 години
Все пак за да се ожениш за богата жена си се изисква ако не изкуство,то поне тарикатлък. Цял живот се разграничаваше от България,а накрая Франс прес пак припомни,че е роден в България.Тоя молец не ебаваше България и точно затова и нямам грам причина да му отдавам каквано и да е почит и уважение. Да си .бе фичката пайчина.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите нон стоп плюят България, а упрекват Кристо, че не уважавал държавата, която му отнема гражданството и го обявява за невъзвращенец.В същото време те бяха направили мавзолей на един руски гражданин, благодарение на който комунистите-фашисти избиват десетки хиляди българи чрез така наречения "народен съд".Днес има два милиона българи извън страната, които същите русофили ги обявяват за умряли, нищо, че получават над 2 млрд евро от тях всяка година.Поклон пред паметта на Кристо.
15
0
 
9
 
! Отговори
самоопаковал се е преди 3 години
Лека му пръст!
14
4
 
8
 
! Отговори
Адем преди 3 години
Цокооо, нахрани прасетата първо, па после се прави на световен ,,Арт специалист,, Хахаха..... А този специално си беше един обикновен родоотстъпник!Всеки може да мрази държавата, но Родината, която ти е дала живот - това си е тежък проблем.
13
5
 
13
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Не му разбирам аз изкуството на тоз човек! Може да е изкуство за някой ,за мен не е.И не го величайте толкова, беше говорил глупости за България преди време.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦокоЦял свят признава и разни форми на модерното абстрактно изкуство като дебела черна линия по средата на бяло платно. Някои неща обективно не са изкуство и никога няма да бъдат такова, независимо колко милиони "познавачи", лишени от всякакъв вкус и усет, твърдят обратното. Починал човека - мир на праха му. Но псевдоизкуството му не го имах за специално нито докато беше жив, нито сега. В България в момента има много хора, които правят качествено изкуство, но без политически контекст.
11
6
 
8
 
! Отговори
столичанин преди 3 години
Тоя може да е бил всякакъв, само не и българин!
10
14
 
7
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Късогледи, дебелокожи или направо дебилллни - вижте се в огледалото, чеда на майка България. Цял свят признава таланта на човека. Вие тука по-долудраскащите не сте никакво мерило за постиженията му. Явно навреме се е усетил да хваща пътя, щото тука много отдавна щеше да е приключил безславно сред говеддда като вас. Цвете сред плевели не вирее. И за него ще говорят дълго след смъртта му, а за вас никой не се сеща дори приживе.
9
13
 
9
 
! Отговори
Реставратор преди 3 години
Кристо е най-великият световно известен български Артист за всички времена !Поклон пред паметта му !
8
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А не,вълшебник като Премиера Слънце няма втори.
7
4
 
16
 
! Отговори
гост преди 3 години
Упаковчик?
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американските деца имат една игра, която се нарича "toilet papering" - вижте го в уикипедия. Вид калпазанство, при което децата купуват един пакет тоалетна хартия и хвърлят разпечатаните рула по къщата на някой, така че хартията да мине над покрива, да се размотае и да покрие къщата. Впоследствие хартията се маха трудно и изисква бая катерене и усилия, но като цяло е сравнително безобидна детска закачка. Извод: стотици хиляди американски деца са "вълшебници".
5
21
 
7
 
! Отговори
DEN преди 3 години
Невероятен човек и творец! Никога не е забравял България. Просто подхождаше по друг начин, но това е дълга история. Бил е най-добрият още първи курс в академията. Затова Дечко Узунов му помага да избяга. Мир на душата му!
4
19
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Бездарниците и страхливците сега ще го оплюят, на този народ това му е силата и прогрес!
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен тея дето са му давали пари са за затвора !А тези които са разрешили да са гаврят със символа на Германия са за Аушиц .
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тогава гробарите са артисти .По цял живот опаковат трупове а хората плачат от радост .Сега него ще го опаковат други артисти и даже ще го заровят да не мърда .
1
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Еконт са вълшеници. Всичко могат да ти опаковат.