Проф. Минеков: Бедата в киното е повече от тържествена

Министърът посочи основните приоритети
Обновена: 12 авг 2022 18:31 | 12 авг 2022 17:22, Петя Славова
9
Проф. Минеков: Бедата в киното е повече от тържествена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започваме същата битка отново - за бюджета на министерството. Това обясни министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на пресконференция, на която представи екипа си - зам. министрите доц. Пламен Славов и проф. Борислава Танева.

Минеков заяви, че е трябвало бюджета да скочи със 164 млн. лв, но сега ще е 111 млн. лв т.е. увеличението ще е с 98 млн. лв, което е недостатъчно. По думите му е ниско постижението по приходи и разходи на министерството, като до този момент разходите са едва 8%.

 Това, което го притеснява, че голяма част от бюджета няма да бъде използван до края на годината. "С какви очи ще отида при министъра на финансите за да поискам увеличение на бюджета", попита той.

Проф. Минеков обяви, че ще продължи работа по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден там световен културен център.

Още по темата

"Не е възможно да бъдат извършени спасителните работи там със средства от министерството. Това означава половината бюджет да бъде вложен в изграждането на световния център, и половин година министерството да не работи и никой, който е свързан с министерството, да не работи. Това беше нещо наистина основно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по регионално развитие. Досега трябваше да има проект, трябваше да има начало. За съжаление, няма. Напротив - разрухата се увеличава".

Министърът ще поиска увеличение на бюджета като стъпката е да е 0.2% от БВП и така се стигне до 1,6%,

Сред приоритетите на ведомството са да се намерят средства за реставрация, консервация, липсват и средствата за фестивали. Сред точките са и задвижване на ззаконодателни процедури, сред които Регистър на независимите артисти, изграждане на единен разходен стандарт за всички в културата - музеи, резервати и др.

Сред тревожните новини е, че има опасност за отнемане на културния статут на град Несебър. Сред задачите е да има изграден български културен център в Албания, реципрочно и албански културен в България.

Борислава Танева и Пламен Славов се завръщат като служебни заместник-министри на културата, които през 2021г. заемат същия пост. Те също представиха своите приоритетите, които съвпадат с тези на Минеков.

Министър Минеков обясни и за проблемите в киното и, че днес ще има среща с директора на НФЦ. Бедата там е повече от тържествена. Очаква се поредната нулева година за киното. Миналата година направихме нечуван жест и онези 18 млн., които не бяха използвани ги прехвърлихме към бюджета за тази година. Тази година и бюджетът и тази сума може да останат неизползвани и игралното кино може да остане без субсидии.", посочи той.

Следващият министър трябва да е длъжен да изпълни започнатото, обяви Минеков. "За два месеца едва ли ще се справим, но започваме и дори започнахме. Няма празен ден, няма събота и неделя.", допълни министърът.

Минеков коментира и  намалената ДДС ставката върху книгите, които сега, покрай антикризисните мерки е 9%. "В момента остават както са. Нямам други предложения. Трябва да има разговор с финансовото министерство. Това не може да бъде само решение на Министерството на културата", посочи той и допълни, че това постановление от ноември 2020 г. скоро приключва и при нова COVID вълна не се знае как ще се финансират държавните ни и национални институти. "Отново ще бъдем притеснени, ще палим свещи и ще се молим на Господ това да не се случва вече".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 година
тоя дали почна да се къпе ?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уф, пак ли този се появи да плещи глупости, бягай при отровното дуо да направите трио
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки глас за ПП и ДБ е мощен шут в русофилската муцуна на мафията
4
4
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
5 ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ КОЙ БЪЛГАРИН ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЩЕ ИСКА ДА ГО ЛЪЖАТ ДА ГО КРАДАТ ПАРАПЕТАДЖИИ БОЖКОВИСТИ ПРЕВРАТАДЖИИ НИКОГА ПОВЕЧЕ ШАЙКАТА ЕДНОДНЕВКА ПЪПЪ СА НИКОЙ А ДЪБЪ ОСТАТЪЦИ ОТ КОСТОВ ЗАГРАБИЛИ ПРИВАТИЗИРАЛИ ДЪРЖАВАТА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ШАЙКАТА ПЪПЪ
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичка, то вашия филм със Рунда зеленочорапова си е блокбъстер от всякъде
2
2
 
13
 
! Отговори
перко преди 1 година
Бегай при Бабикян и Хаджикян да разнасяте кофчези. За друго не ставате!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали и ти беше *** и искаше промяна? Е, сега що не ти харесва свършеното от Промяната и в частност Аз съм Наско?