Ходорковски може да бъде освободен още това лято

В Русия започват да подготвят общественото мнение за това
Обновена: 31 май 2011 09:35 | 31 май 2011 09:35, Елка Василева
5
Ходорковски може да бъде освободен още това лято

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев, излежаващи присъди в Русия, може да бъдат освободени още това лято, прогнозира руският вестник "Новие известия".

Осъдени по две дела - за финансови измами, кражба на петрол и пране на пари, двамата би трябвало да излязат на свобода през 2016 г.

Защитата им съобщи, че във вторник ще внесе в съда молби за условно предсрочно освобождаване (УПО), пише вестникът.

Формални основания за отказ няма. Ходорковски и Лебедев са излежали над половината от общо 13-годишното наказание и не са нарушавали режима, а за УПО не е задължително да признават вината си, твърди изданието.

В писмо до московската прокуратура Ходорковски иска условно предсрочно освобождаване и подчертава, че не се признава за виновен, съобщи междувременно Франс прес.

Още по темата

Съдът обаче може да вземе предвид, че бившите шефове на петролния концерн ЮКОС не са компенсирали щетите от кражбата на 218 тона петрол, извършена според присъдата по второто им дело. Законът ги задължава да го сторят, забелязва "Новие известия".

Според представител на защитата, цитиран в материала, след първото дело Ходорковски вече е платил 2 милиона долара щети за държавата от неплатени данъци.

Изобщо пък не би могъл да внесе над 700 милиарда рубли (почти 25 милиарда долара - б. р.), посочени като щети във втората присъда.

Защитата ще настоява, че ако бъдат освободени, "осъдените ще имат повече възможности да работят и да погасяват щетите", добавя адвокатът.

Руското законодателство предвижда молбите за УПО да се разглеждат "в разумни срокове"; на практика това означава от една седмица до няколко месеца.
 
Адвокатите не изключват, че през това време на двамата затворници може да бъдат наложени дисциплинарни наказания, които да им отнемат правото на УПО, както стана преди три години.

Тогава Ходорковски бе обвинен, че по време на разходка не си сложил ръцете зад гърба, не се представил на надзирател и не измил казанчето на тоалетната си чиния в килията, напомня "Новие известия".

Дисциплинарните наказания на Ходорковски са били "фалшифицирани с цел предотвратяване на УПО" и точно те са послужили като мотив за отказ. Днес обаче повечето са анулирани, а нови няма, заявява адвокатът му Вадим Клювгант пред "Ведомости".

Руските закони не посочват, че дисциплинарните наказания, признаването на вината или компенсирането на щетите трябва да определят решението на съда по молби за УПО. Съдът може да се съобрази с тези фактори или да ги пренебрегне. Напълно е възможно Ходорковски да бъде освободен по тази процедура, смята експерт по наказателни дела, говорил пред вестника.

Наказателно-изпълнителният кодекс обаче предвижда, че е необходимо затворниците, претендиращи за УПО, да се разкаят за стореното, посочва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Днес се очаква Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) да се произнесе дали правата на Ходорковски са нарушавани след ареста му през 2003 г. Жалбата му бе приета за разглеждане едва след седем години, отбелязва "Независимая газета".

В навечерието на това събитие руски национални телевизии започнаха за пръв път от години насам да разказват по нов начин за делото ЮКОС, посочва изданието.
Държавният канал "Росия-1" например "изненадал" зрителите не само с появата на темата, която "съвсем доскоро нямало да мине". За пръв път от 2003 г. в емисията бил включен 30-секунден откъс от словото на Ходорковски по време на втория процес - "тъкмо онази част, в която казва, че присъдата е абсурдна: "Обвинението очевидно е маразматично-идиотско . . .", пояснява всекидневникът.

Излъчено било изявление на адвокат Клювгант с критики срещу съда, както и твърдения на обвинението, че защитата в течение на две години упражнявала натиск срещу съда.

Властите в Русия "сякаш имат желанието да смекчат ситуацията и да подобрят информационния фон около делото ЮКОС", коментира руски политолог, цитиран в "Независимая газета".

Въпросът за освобождаване на осъдените обаче остава открит и засега не е съгласуван с висшите руски управници, смята експертът. При все това според него започва "информационна кампания" с цел да бъде подготвено общественото мнение в Русия за евентуално предсрочно освобождаване на Ходорковски.

Ако това стане, той ще бъде пуснат на свобода в периода между двете предстоящи изборни кампании в Русия - парламентарната през декември и президентската през март идната година, прогнозира анализаторът.

Руските власти може би ще решат да направят отстъпка на Запада; освен това предстоящото решение на ЕСПЧ със сигурност ще е в полза на Ходорковски, пояснява той.

Според него в момента Русия има "осъзната потребност да подобри отношенията си със Запада". "Делото Ходорковски е много важно за това, защото се възприема на Запад като подчертано политическо", добавя руският наблюдател пред "Независимая газета".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
pepo преди 12 години
Един от лейтенантитите на Рокфелер
4
7
 
4
 
! Отговори
сартр преди 12 години
След като хипофизните джуджета го издоиха виртуозно-сега го пускат да пасе пак по поляните широки! Ширака страна мая радная!
3
0
 
10
 
! Отговори
рави Рави преди 12 години
Еврейн да дава....да не сте спали на течение????
2
2
 
14
 
! Отговори
електорат преди 12 години
РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ГИ ВКАРАХА В ЗАТВОРА, И ЧАКАТ ВЕЧЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ , А ОТ НАШИТЕ НЯМА НИ ЕДИН, ДАЖЕ ЗА МИНИСТРИ И ПРЕЗИДЕНТИ СЕ ГОТВЯТ ДА СТАВАТ!!!! ЖИВЕЕМ В ИЗМИСЛЕНА СТРАНА !!!!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този най-накрая клекна и брои някой долар на управляващите

Спонсорирани публикации