Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев

"Десен сектор": Да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция
24 яну 2014 21:28, Елка Василева
316
Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев
Снимка: Reuters

Ожесточените сблъсъци, разтърсващи Киев, насочиха вниманието към една малка крайнодясна групировка, нарекла се "Десен сектор" и останала досега в сянка. Активистите й твърдят, че са готови на всичко, за да свалят властта, пише Дмитро Горшков от Франс прес.

"Няма начин за компромис с тая шайка - или ще сме ние, или те. Ако не ги надвием, те ще ни смажат", обобщава Андрий Тарасенко от ръководството на формацията.

Вече над два месеца в центъра на проевропейските протести е окупираният от опозицията киевски площад "Независимост", място на масови, най-често мирни митинги, водени от трима политици, добре познати на украинския избирател.

Още по темата

От неделя насам обаче камерите са насочени предимно към ул. "Грушевски", минаваща на няколкостотин метра от площада, на която се намират сградите на правителството и парламента. Там се водеха бойни действия - същинска партизанска война в градски условия, взела вече пет жертви. Активистите - с каски и понякога маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу страховитите специални сили за борба с безредици "Беркут", замерват ги с павета и коктейли "Молотов".

В предните редици на сблъсъците бе "Десният сектор", който заяви, че се бори чисто и просто за сваляне на президента Виктор Янукович.

"Ние, националистите, трябва да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция. Друг начин няма", отсича Андрий Тарасенко пред АФП.

Формацията иска да види на власт управляващи, свободни от всякакво руско влияние, но не споделя европейските стремежи на по-голямата част от опозицията.

Всъщност движението възникна след отказа на президента да подпише споразумение с ЕС заради сближаване с Москва.

Двумесечната окупация на столичния център обаче не донесе реални резултати и то видимо се радикализира, възприемайки много по-крайни позиции от тези на лидерите на протеста.

Слабо известен само допреди няколко дни, "Десният сектор" не е в съюз с никоя опозиционна партия, дори с ултранационалистите от "Свобода", чийто водач Олег Тягнибок избра по-скоро консенсусен подход, след като бе обвинен в антисемитизъм.

Хората от групировката презират дори повече бездейните според тях други двама лидери на опозицията - шампиона по бокс Виталий Кличко и Арсений Яценюк, близък до опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която е в затвора.

Пренебрегват и повечето искания на опозицията, например да бъдат отменени приетите преди седмица закони срещу протестите, с които почти всички форми на демонстрация стават нелегални и се забранява даже носенето на каски.

"Хората са дошли, за да свалят тази власт. Другите искания са съвсем безинтересни", заявява Андрий Тарасенко. "Друго решение няма. Имаме работа с престъпници, които отвличат хора и стрелят по тях", добавя 31-годишният младеж.

Формацията му обединява групи от футболни фенове и се организира чрез социалните мрежи. Свързана е с още едно движение - "Тризуб" ("Тризъбец", държавен символ на Украйна, б. пр.), изповядващо "традиционното за Украйна християнство и идеологията на украинския национализъм".

"Тризуб" се вдъхновява от идеите на Степан Бандера – спорна личност, основател на Украинската въстаническа армия, борил се срещу съветската власт по време на Втората световна война и през следващите години.

Украинските власти разкритикуваха присъствието на тези радикални националисти в редиците на опозицията. Говорител на вътрешното министерство заяви, че в обществените сгради в центъра на Киев, окупирани от демонстрантите, живеят най-малко 500 симпатизанти на "Десния сектор".

Андрий Тарасенко обаче приветства "невероятно растящата подкрепа" за своята групировка, която не приема никакви компромиси.

"Това е война. Янукович трябва да подаде оставка. Задължително", добавя той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тая Русия и Америка бе смешнковци,Когато нас ни е имало тия не са били замислени още,голям зор да ги сравнявате,като две марки коли,никой няма да ви направи живота по-добър ако едните испреварят другите или обратното,това което става в Украйна си е техен проблем,нашето общество за щастие го прави много по-цивилизовано и зряло-и ня смятам,че може да се разделим като тях...
188
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашисти в действие. Витя, бий гадовете, докато дишат!!
187
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
е това са хора не им харесва нещо и стават и се борият неска е срещу русия утре срещу европа ,америка и които и да е . Самоче българите сме овце търсим овчар е тия как хубаво си ни пасеха.
186
1
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
ако може дори в харвард не в москва...Естествено, в Москва едно кафе струва 10 $. Един малък апартамент в центъра гони милион. Най-масови реклами в руските медии са за апартаменти на българското черноморие за без пари - 20 000 - 30 000 $. Сигурно мнозина руснаци не вярват на това.
185
7
 
7
 
! Отговори
st преди 10 години
Нали знаете про руското настроени тук че сте демагози-карате западни коли макара и на 20 години, носите западни модели дънки а не руски, използвате компютър нещото без което няма как да си изразите фалшивото мнение и това нещо компютър пак е западен продукт не руски, искате децата ви да учат в берлин и ако може дори в харвард не в москва, и тн и тн.
184
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 10 години
Кукловодите май изпуснаха конците едни искат ЕС , други - не едни не искат Русия , други иската да трепят евреите кво му трябваше на боксьорчето да се забърква с политика , в бокса беше велик - тук е само една пионка
183
6
 
3
 
! Отговори
Славяни преди 10 години
До Анонимен А като виждам фашиските ти мнения направо вадя извода че си ненормален . Русия ще победи империализма и американците и ще тържества истината.
182
5
 
26
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Тия са платени вандали а Кличко е *** на УСА и ЕУ .Това е Сирийският сценарий
181
1
 
22
 
! Отговори
Истина преди 10 години
Тези не са истински националисти,щом искат държавата им да влезе в ЕС! Един националист би искал странта м да бъде независима и да се развива самостоятелно,а не само да сменя господаря си! Явно тези хопа са подкупени!
180
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако и на полицията и дойде акъла - край и с тази диктатура
179
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ще се сети една медия!!! Когато на запад стават ексцесии виновни са:А) Анархисти;Б) Антиглобалисти;В) Десни или леви екстремисти;Когато в някой неудобна държава има размирици тогава винагиНАРОДЪТ се е вдигнал срещу лошия диктатор/режим и ДЕМОКРАТИЧНАТА общност трябва да го порицае...
178
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боксьора Кличко е хвалел изтъпленията на фашисткия Вермахт по време на втората световна .ЕС говори за разделяне на Украйна, ето откъде идват "фитилите"!
177
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Десния сектор" са осигурили снайперисти от НАТО (Полша, Литва), които стрелят "на месо", за да нагнетяват напрежение .Има вече двама убити от "приятелски огън" - от тези снайперисти .Метежът в Киев продължава, под външна диктовка, план и пари, обаче по същия сценарий се опитват да го възродят и у нас !"Дошли" са пари от "външни спонсори", така че очаквайте и ранобудните мърлячи да се събудят .
176
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович до няколко дни ще виси окачен на някое дърво, но това едва ли ще реши проблемите на Украйна.
175
15
 
7
 
! Отговори
Тризуб преди 10 години
Тризуб - коронния номер на кагебистите в критични моменти да се правят, че са против Русия, за да примамят патриотично настроените и после да ги забият в девета глуха. В България тази тактика се разиграва от падането на комунизма и неслучайно България е до под крушата, за да излезе евтина издръжката на кагебистите у нас и да нямаме сили да се съпротивляваме на престъпната руска инвазия. Дори печално известната с руското си финансиране "Атака", започна и насъбра *** с антируски лозунги.
174
5
 
15
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Алоооууу, днес.бг, Степан Бандера се е борил с установяването на съветската власт в Украйна, по време на гражданската, а не Втората световна война! Голяма работа е бил, ама червените му разказали играта...Като не знаете, поне не пишете неподготвени!
173
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно слабо бият щом още шават мизерниците
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Znachi , zqlata sistema e dase vzeme vlasta ili s pari ili nasila ! Kak e vazmojno Ukrainskiq narod da vqrva na edna povredena glava karo Klichkov , ta toi e edin boksior ! Kakvo obshto ima boksa s politikata fudbola i neonacizma ?!?? Ta tova si e protivokonstuticionno !!!
171
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 10 години
До Аз тоя Анонимния е луд . Пари сънува
170
0
 
3
 
! Отговори
КОНТРОЛ преди 10 години
Партията Свобода е в челните редици на протестите,но името не се споменава?Лидерът и ,според който Украйна се управлява от"московско-еврейската мафия"често се появява с Кличко.Интересно...контролирана националистическа опозиция използвана да свали правителството сменяща леко боята или реална заплаха за падане независимостта на Украйна? channel4/news/kiev-svoboda-far-right-protests-right-sector-riot-police

Спонсорирани публикации