Олександър Турчинов поема президентския пост в Украйна

До два дни трябва да бъде избрано ново правителство
Обновена: 23 фев 2014 14:58 | 23 фев 2014 13:38, Елка Василева
97
Олександър Турчинов поема президентския пост в Украйна
Олександър Турчинов. Снимка: Reuters

Украинският парламент възложи на новия си председател  Олександър Турчинов временно да поеме президентските пълномощия, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението бе прието с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада. Заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински обясни, че това решение е необходимо, защото няма кой да подписва като държавен глава гласуваните в парламента документи.

Преди това Турчинов, който е от партия "Баткившчина" на Юлия Тимошенко, каза, че основната задача на депутатите сега е да бъде създадено ново парламентарно мнозинство и правителство на народното доверие.

Още по темата

Той възложи на парламентарно представените партии незабавно да започнат консултации за създаването на ново парламентарно мнозинство и правителство, като разпореди това да стане в срок до 25 февруари.

Във Върховната рада днес бе регистрирано предложение на депутати от партията "Свобода" за разформироване на специалната милиционерска част "Беркут", се казва в съобщение на парламента.

Избраният вчера за парламентарен представил по контрола върху Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко заяви днес, че ръководството на службата се е самоостранило от изпълняване на служебните си задължения. "В сградата на ССУ ги няма нито ръководителят на ведомството, нито неговите заместници", каза Наливайченко от трибуната на Върховната рада.

„По думите му шефовете на ССУ са изключили телефоните си и цялата територия на страната "от Крим до  Чернигов" (тоест от югоизток до северозапад) е останала "без управление и без планове за действия", като това се отнася и за ядрените обекти. Наливайченко призова депутатите да одобрят специално решение, което да задължи ръководството на ССУ да поеме функциите си по гарантиране на сигурността на страната.

Според резултатите от парламентарните избори в Украйна през октомври 2012 г. във Върховната рада са представени Партията на регионите със 185 депутати, "Баткившчина" (101), "Украинският демократичен алианс за реформи" (УДАР, 40), Общоукраинското обединение "Свобода" (37), Комунистическа партия на Украйна (32) и още няколко малки партии. Независими са 43-а депутати, посочва БТА.

Издадена е заповед за задържане на бившия украински министър на доходите и таксите Олександър Клименко, както и на бившия генерален прокурор Виктор Пшонка, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днешното заседание на Върховната рада.

Изпълняващият длъжността генерален прокурор на бившата съветска република Олег Махницки заяви пред Върховната рада, че е започнало разследване, а оперативно-следствена група работи по задържането на лица, които трябва да бъдат изправени пред съда.

Генералната прокуратура на Украйна ще обяви за международно  издирване длъжностни лица, заподозрени за масово убийство на хора, заяви още Махницки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От парламентарната трибуна Махницки заяви, че ще се разследват и факти за прояви на сепаратизъм в страната. По думите му всички наказателни дела срещу екстремисти ще бъдат прекратени, а самите радикали ще бъдат пуснати на свобода. Арсен Аваков, който изпълнява функциите на вътрешен министър на Украйна, заяви в парламента, че безредиците и насилието ще спрат до ден-два.

Парламентът на Украйна постанови да бъде възстановена държавната собственост върху резиденцията "Межигиря" край Киев, която на времето бе приватизирана от Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС.

Членовете на Върховната рада отмениха закона за държавната езикова политика, влязъл в сила през август 2012 г. Този закон предоставяше на руския език статут на регионален език в районите, където е майчин за не по-малко от 10 процента от населението. По данни не предишното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Само комунистфашистите нямат против да са първото, а ти продължавай да си вярваш и пътуваш в безтегловност.
80
1
 
1
 
! Отговори
putin преди 10 години
ei rusofili razbirate li kakwo q 4aka wa6ata wi6a ruska ideologiq :)
79
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Проблемът с Украйна сега започва, той е нерешим, като някои задачи в математиката. Русия чака да свърши олимпиадата и тогава ще каже мнението си след 2- 3 дни. А в Украйна нищо не може да се реши без Русия, колкото и да се напъват Майдановци. Някой замисля ли се изобщо, че там живеят 15 милиона руснаци и икономиката им изобщо не може да съществува без Русия. Проблема не е регионален и всяка намеса отвън ще го направи световен.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до номер 80Хехе, пожелавам ти парите, дето ги получаваш от партията-майка, за да пускаш *** коментарчета, за лекарства да ги дадеш. А ако не си платен ***, а просто *** - пожелавам ти да прогледнеш някой ден.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен ще доведе до военен конфликт и руското знаме този път ще се вее не само в Берлин, а и в Париж и Лондон------------------ По кой начин мислиш да стане това?
76
0
 
0
 
! Отговори
Ili преди 10 години
най мъдрия и реален коментар.
75
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
В Украйна се борят за това, което се бориха тука през 89-та, ама тук какво се случи? Фабриките, капитализма, дупедавство към Запад. На всеки му ясно, че без социализъм не става. И тука сме 7 млн от много акъл, децата ни се продават на чуждите страни. На украинците трябва да им се дава пример с България и СДС, тогава ще се наплашат и няма да искат да си го причинят, ама то пък хората с десни убеждения не разсъждават.. и те ще споделят съдбата.
74
3
 
13
 
! Отговори
временен президент преди 10 години
Американският посланик в Киев назначи Олександър Турчинов за временен президент на Украйна!
73
1
 
4
 
! Отговори
секретарь комсомола преди 10 години
Олександър Турчинов - секретарь райкома , затем заведующий отдела агитации и пропаганды Днепропетровского обкома комсомола.
72
3
 
8
 
! Отговори
se преди 10 години
На многохиляден митинг в Севастопол бяха издигнати лозунги срещу настъпващия в Украйна фашизъм, а участниците обявиха решителността си сами да определят съдбата на града, предава segodnya.ua. Събралите се около 25 000 хиляди души на площад "Нахимов" развяваха руски знамена и избраха за "председател на Севастопол" бизнесмена Алексей Чалий.
71
14
 
9
 
! Отговори
Турчинов преди 10 години
Русия да *** маркуча на обама!*** няма почивен ден! Хехе
70
9
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Аз се радвам че Турчинов ще управлява.
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо шоу!Търсим шефовете на службте и особенно финансовия министър щот след еуфорията идва сметката за тока. Пълна анархия цари в Киев и западна част .От утре /банкитеяако изобщо отварят,гривни няма да приемат.Сами си го направиха!Жалко че са такива наивнци.Когато след година две осъзнаят че членове на ЕС ще станат точно никогая отново ще има война.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румен221За това не гласувайте да спечелят пак нашите.Щото *** и автобусите не им пука, че всички са маскари.
67
6
 
6
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,В Украйна, както и в България... се бият ДВЕ ГРУПИЧКИ от ПРОДАЖНИЦИ...!!!Едните ПРОДАВАТ народа си на Русия, другите на Америка... и не е важно на кого... - ВАЖНО Е, ЧЕ ПРОДАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ...!!!- Също като Гоце, Станишев и Б.Б. (Баш Буда-лата)...!!!.
66
12
 
7
 
! Отговори
glagoabazubaduza преди 10 години
Който и да управлява в Украйна оттук нататък - дори педофил или сериен изнасилвач - ще е по-разумен и морален от комунист и пропутинист. Красиво е да гледаш в съвременността възраждането и покълването на надеждата за една мачкана и държана в бедност и икономическа зависимост толкова време нация.
65
9
 
6
 
! Отговори
Do 79 преди 10 години
Ами не си отваряй компютъра бе ***! Аман от американски и еврейски *** ейййййййййй!
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хехе много ми е смешно като си отворя някоя статия и видя във форума про-руски коментари, дори и в неделя привечер! За червените *** няма почивен ден! Хехе
63
6
 
24
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Попитали Русия, ще влезете ли в ЕС?Путин: Ще влезем, ако трябва до Брюксел ще влезем
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да е честито новото турско Оправяне на укрий нитче.

Спонсорирани публикации