В Украйна може да избухне нова война

Руски печат: Киев разчита на подкрепа от САЩ
Обновена: 29 юли 2014 14:22 | 29 юли 2014 09:35, Елка Василева
430
В Украйна може да избухне нова война
Снимка: архив, Reuters

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си, но в страната може да избухне нова война и Киев разчита на подкрепа от САЩ, пише в заглавие "Независимая газета".

Според вестника Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани в материала. Но уточняват - в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.

"Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно", отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.

За разлика от терористите обаче, "украинските военни не използват мирни жители като жив щит", а им предстои "градска война", така че "се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи", добавя експертът.

На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, припомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.

"Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия", коментира киевският аналитик.

"Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко", предупреждава местният му колега Виталий Бала.

На спешно парламентарно заседание украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че е размислил да подава оставка – поне до четвъртък, когато депутатите ще гледат непопулярни закони, от които зависи поредният транш помощ от МВФ. Парламентарните "битки" ще протичат на фона на реални и все по-ожесточени битки в Донбас, отбелязва "Новие известия".

Според изданието украинските силови структури бързат до четвъртък да рапортуват за военни успехи. Данните за успехи на противниците в конфликта са противоречиви; очевидно е само едно - броят на жертвите и от двете страни стремително расте.

Батальонът "Айдар", воюващ за Киев, съобщи например за 23-ма загинали само през вчерашния ден, пише всекидневникът.

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Не се посочва колко са бойците и колко - мирните жители.

Излиза, че тази война е най-кървавият въоръжен конфликт в постсъветското пространство, откакто са завършили бойните действия в Чечения, заключава "Новие известия".

"Аргументи и факти" помества експертни мнения за възможността украинският конфликт да стане причина за нови европейски санкции срещу Русия, по-специално икономически.

"Тези санкции вече се въвеждат. Ограничава се износът на технологии, достъпът до пари в Лондон, Ню Йорк и други центрове на глобалните финанси. Забраняват се сделки с големи руски компании", заявява икономистът Яков Миркин.

Санкции ще има, защото "ЕС и САЩ вече пет години не могат да се справят с икономическите проблеми (. . .) - затова всякакви руски проекти, дори чисто търговски, може да раздразнят Запада", твърди друг икономист - Василий Колташов. А според колегата им Александър Бузгалин страните от ЕС или държавният апарат на САЩ може дори да обезщетят с бюджетни средства фирмите, пострадали от антируските санкции.

Украински и руски медии съобщиха вчера, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. Данните обаче не бяха потвърдени, нито опровергани, пише "Независимая газета".

След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, заявява "РБК дейли".

Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер – Денис Пушилин. В интервю преди дни Бородай заяви, че "редовно пътува до Москва за консултации" и "никой не е изоставил делото"; преди обаче той не е оставял вместо себе си и. д., пише вестникът.

Според него обаче главнокомандващият донецкото проруско "опълчение" Игор Стрелков е останал в зоната и дори е дал пресконференция - "вероятно, за да покаже, че въстаниците не са избягали", предполага журналистът Макс Седон, цитиран в материала.

Новоназначеният изпълняващ длъжностите премиер и министър на отбраната на ДНР Владимир Антюфеев подробно разказа пред журналисти за следствените действия около малайзийския Боинг, катастрофирал в Източна Украйна. Той обвини Киев, че е предприел "безсмислен от военна гледна точка танков пробив и е заел с бронираните си обекти терена, където се намират отломките", пише "Московский комсомолец".

Антюфеев помоли журналистите възможно най-емоционално да въздействат върху западните държавни лидери, за да спре настъплението си украинската армия, добавя изданието.

Днес руската Обществена палата ще внесе чрез външното министерство в ООН молба да организира коридор за извозване на пациенти от зоната на бойните действия в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

В болниците на Донецк и Луганск има няколкостотин деца, нуждаещи се от лечение - заради конфликта обаче те не получават необходимите медикаменти, поясняват обществениците.

"Същевременно не виждам международните организации да предприемат каквито и да било ефективни действия", обяснява Владислав Гриб от ръководството на обществения орган.

Международният комитет на Червения кръст е потвърдил, че положението с медицинската помощ в зоната на конфликта е трудно.

"Всички инициативи за прекратяване на огъня може само да се приветстват, но дали са готови противоборстващите страни да спрат бойните действия, е голям въпрос", коментира Анастасия Исюк, представителка на МКЧК за Европа, Централна и Южна Азия.

"Украйна ще сметне инициативата на руската Обществена палата за опит да манипулира мнението на членките на ООН. От друга страна привържениците на ДНР в Русия ще я възприемат като своеобразна помощ за самопровъзгласената република", разсъждава пред вестника анализаторът Михаил Виноградов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
1
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 9 години
Малко по късно стана ясно че украинските 3 бригада са в обкръжение. Три седмици по късно от попадналите в обкръжение 6000 украинци се измъкнаха, при това без никакво въоражение около 1000. Останалите 5000 се водят безследно изчезнали. (термин с който фашагите се опитват да скриват загубите си). Каквото и да говорим Русия е уникална страна с огромни запаси от ресурси. Никой не трябва да си прави илюзии че те ще оставят работата така.
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainecисторията се повтаря ...... 100 години след Първата световна война ..... каква лоша памет на всички ......
314
9
 
2
 
! Отговори
факти преди 9 години
До аб 392- "Киев ще е началото. Краят никой не може да предвиди."Може , може- краят на рф е краят на тази история! Путин ще си счупи отровните зъби и войнолюбивата тиква на раменето си, и даже руското му "нато" няма да предотврати разпада на рф!
313
13
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Иван Сотиров -- Русия е обкръжена от Натовски държави не по вина на Америка а по вина на себе си-от векове терерозира,граби,напада,разрушава съседните държави( Полша,Прибалтииските,Финландия ,Румъния,Япония и т.н. и т. н.-това го прави от преди да има САЩ и НАТО-какво се чудите че е окръжена ?
312
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тя воината си се води от няколко месеца,това не е новина,а по скоро го пускат като повод да получат подкрепа от сащ
311
5
 
22
 
! Отговори
проруски преди 9 години
Пак ли ти ***?! Писането не ти се отдава, защото не пишеш обективно, интересно колко ти плащат? Много повече от 1129 мирни жители са убити само, но ти не си правиш труда да ги напишеш. Стига с тези двойни стандарти. Украинските власти са убийци и американски ***, стига си ги цитирала.
310
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова им е стремителна атаката, че само вчера са им унищожили 125 еденици бронетехника. Бързаха да се похвалят , че са превзели Саур-могила ама и това излезе невярно. Министъра на отбраната е докладвал на Порошенко, че армията вече е неспособна да води бойни действия. По данни на CNN от Украйна са изстреляни балистични ракети по посока Русия. Не е известо дали по Русия или по Донецк, но така или иначе руското ПВО ги е прихванало и унищожило. Засега западняците са в шах и нямат думи.
309
2
 
15
 
! Отговори
niki преди 9 години
Amerika se mesi navsiakade po sveta zazdava konvlikti . Uspiaha da srinat arabskite darjavi i sega e red na Ukraina
308
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 9 години
Само ползвам интернет, някои ако се сети още нещо да каже.
307
1
 
32
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Най- добре е да наложим снкций на американците ,аз вече не пия кока кола ,не зареждам на шел , не дъвча ригли не ям зеленчуци пръскани с монсанто , не пуща бритиш американ табако. И без това всичко това е отровно и гадно.
306
1
 
14
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Цялата напрегната ситуация около отношенията на Украйна и Русия цели единствено повишаване на цените на суровините добити и продадени от Русия.Само наивници си мислят,че компаниите добили и продали нефт,газ,метали и други са руски.Истинските собственици не са Русия и руснаците.Заемите взети от Украйна ще се връщат от поколения украинци.Ще ги похарчат за оръжия които ще използват,все едно ще са изгорили парите си.Ама кой да мисли с години напред.
305
1
 
9
 
! Отговори
аб преди 9 години
Киев ще е началото. Краят никой не може да предвиди.
304
0
 
17
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
21БКП преди 26 минутиДо Румбо --382;Русия наруши подписаните от нея споразумения с Украйна.1994 и 1997 г САЩ,Англия ,Русияи Франция подписаха с Украина споразумение за гарантиране териториалната и цялост и независимост заради това че се отказа от притежаване на ядрено оръжие. Тъй , тъй нарушиха го . Но да видим НАТО кой обещания наруши??Да не се разраства към територията на РФ . Погледни картата на Държавите в НАТО от 91 г. и сегашната карта виж кой е агресора.
303
2
 
6
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
По публикацията работи: *** Василева Пази Боже сляпо да прогледне.
302
2
 
16
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
До 383 - абе , ти промит мозък такъв , не знам защо ти се вързах на писаниците ,обаче ще ти обадя едно , Русия винаги е защитавала своето и то доста успешно и тъй като Украина е исконно руска територия , винаги е била "украина на России " ,била е полска , татарска но никога не е съществувала такава държава - да подкрепяш законноста на Украина е все едно да признаеш македонска нация ....
301
12
 
3
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Румбо --382;Русия наруши подписаните от нея споразумения с Украйна.1994 и 1997 г САЩ,Англия ,Русия и Франция подписаха с Украина споразумение за гарантиране териториалната и цялост и независимост заради това че се отказа от притежаване на ядрено оръжие.
300
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** *** с *** *** се гръмни някъде
299
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Ne vi li omrazna da balvate gluposti i da promivate mozazite na horata
298
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 382 " Оцелявaнето" зa русия ознaчaвa окупирaне нa чужди земи- Aбхaзия, Осетия, Крим, Донбaс..., стрaнно " оцелявaне"!?! То върви и със свaлянето нa минaвaщи нaд контролирaни от войските им територии..., стрaнно " оцелявaне"!?!
297
1
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Че тя войната си върви,ескалира,с тенденция да стане ядрена!И не е украинци-сепаратисти или хунтаджии-опълченци,а САЩ-Русия!Американците се борят за запазване и укрепване на световното си господство,а руснаците-за оцеляване!Кое е по-справедливо-преценете сами!

Спонсорирани публикации