Другото кино на Киномания

Панорамата ще се състои от 13 ноември до 12 декември
30 окт 2009 11:38, Петя Славова
1
Другото кино на Киномания
Кадър от "Вероника трябва да умре". Снимка: Киномания


Списъкът с филмите на тазгодишната Киномания продължават с предложението от Полша „33 сцени от живота”.

Режисьор и сценарист е младата Малгожата Шумовска, една от новите надежди на европейското кино. Малгожата е един от копродуцентите на „Антихрист” на Ларс фон Трир.

В центъра на сюжета са неочакваните кризи, които настъпват една по една в живота на фотографката и нейният съпруг – успешен композитор.

В стара танцова зала (gafieira) в Сао Паоло ни пренася камерата в бразилския фестивален фаворит – “Забрави тъгата”.

Филмът представя срещата на различни хора, техните спомени от миналото, желанията им за флирт и скандали, завършващи с магнетични танци.

Автор на сценария, режисьор и продуцент на филма Лаис Бодански е избрал актьорите Леонардо Виляр и Тоня Кареро, ( и двамата са над 80-годишни) изпълняващи ролите на Алваро и Алис с младежки хъс и отдаденост.

Лентата се обръща към поколението, за което любовта и общуването е протичало през танците в старите бални зали.

Сложните емоционални връзки и неизказаният копнеж са в основата на един от най-интересните европейски филми от миналата година – „Провинциалният учител” на чешкия режисьор Богдан Слама.

Познат на европейската публика и критика с филмът „Щастие” от 2005 г – номиниран и награден в повече от 10 фестивала, Богдан Слама отново създава качествено кино с истински човешки истории.

Скромен и свит учител напуска работата си в Прага и опитвайки се да започне отначало попада в провинциално училище.

В опита си да скрие увлечението по свой ученик, той открива, че майката на момчето е влюбена в него.

Комичната история за остаряването, младостта и други вечни истини са съставките на швейцарската продукция „Изчезването на Джулия” .

Главната героиня, изиграна от Корина Харфух, спонтанно решава да отпразнува 50-ия си рожден ден с непознат, вместо с гостите си, които я очакват в ресторант, а около това се завъртат забавни и абсурдни ситуации. 

Отбор от звездни имена е актьорският състав във филма на Джейк Полтроу – “Сладки сънища”. Пенелопе Крус, Мартин Фрийман, Гуинет Полтроу, Саймън Пег, Дани де Вито и Майкъл Гамбън.

Шантавата комбинация от комедия, фентъзи и романтика е игрален дебют за Джейк Палтроу, който е и автор на сценария.

Главният герой Гари, в изпълнението на английският комик Мартин Фрийман, е в задънената улица на средната възраст, преминал през славата на поп звезда, отегчен от писането на реклами и от скучния живот с приятелката си Дора ( Гуинет Полтроу).

Всичко това до мига, в който среща буквално момичето от сънищата си Анна (Пенелопе Крус), а животът му се обръща с краката нагоре.

Въпросите затова дали да търсим мечтаните образи и дали трябва да вярваме на сънищата си, продължават и след финалните надписи.

Сред важните фестивални хитове в програмата e продукцията със солидно българско участие, както в страните копродуценти така и в актьорският състав. „Прима примавера” на унгарския режисьор Янош Еделени.

Заглавието на филма е провокирано от бащата на режисьора, който възкликвал така при вида на нещо много хубаво.

Режисьорът е един от най-популярните унгарски режисьори днес и ще пристигне специално за премиерата на филма в София.

След като се запознал с актрисата Весела Казакова разбрал, че тя е най-подходяща за образа на младата циганка със съмнително минало, която среща главния герой Габор.

Героят прави отчаян опит да пресече границата, последван от персонажа на Казакова, а и от българските актьори Малин Кръстев, Джоко Росич, Койна Русева, Красимир Доков и Александър Дойнов.

За филма Весела Казакова учи унгарски език, но това което най-много впечатлява зрителите в Унгария, е че и тя озвучава ролята.

В панорамата е включена и първата екранизация по романа на Пауло Коелю “Вероника решава да умре”. Режисьор е Емили Йънг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
айде да почва