Българското кино в спор за "Оскар"

Авторите на "Аве" недоволни, че няма да се борят за статуетката
Обновена: 17 сеп 2012 16:56 | 17 сеп 2012 16:44, Петя Славова
26
Българското кино в спор за "Оскар"
Кадър от "Аве". Снимка: София Филм Фест

За пореден път родните кинематографисти се разединиха. Този път повод даде Националният филмов център с решението си филмът “Кецове” да е българският претендент за тазгодишната надпревара за “Оскар”-ите.

Пълнометражният дебют на Валери Йорданов и Иван Владимиров спечели не една награда, като получи и симпатиите на Джералдин Чаплин на фестивала в Москва.

В същото време този избор предизвика недоволството на авторите на “Аве” - другият основен претендент да представи страната ни в Лос Анджелис.

От екипа  на "Аве" написаха официално становището си, че не разбират как продукцията им няма да се състезава за американската статуетка. Все пак миналата година Българската филмова академия й присъди наградата за най-добър филм, отличи актьора, изпълнил главната роля - Ованес Торосян, с приз за най-добра мъжка роля и даде наградата за режисура на Константин Божанов.

"Оказва се, че най-добрият български филм не е най-добрият", сподели Владимир Стоев от продуцентите Камера ООД пред Dnes.bg. “Ние сме убедени, че “Аве” трябваше да се състезава за тази награда, тъй като това е първият български филм, който за една година участва в повече от 60 международни фестивала и взе над 20 международни награди. В това гласуване има филми на режисьори, които не са имали кино живот, дори по българските киносалони. А "Аве" имаше шанса да влезе в челната петорка, което досега не се е случвало с българска лента, освен с анимация преди много години", категоричен е той.

"Всъщност “Аве” е обявен за най-добър български филм от Българската филмова академия, която подобно на  другите национални европейски филмови академии няма нищо общо с предложенията за “Оскар”-ите", коментира за Dnes.bg Искра Димитрова от Съюза на българските филмови дейци. "Всички кинематографисти гласуват тайно. Филмовата академия няма жури – каквото излезе от преброяването на филмите, такива са и резултатите", допълни тя.

Още по темата

“Всеки конкурс е отделен сам за себе си", обясни разликата и Ирина Канушева от Националния филмов център. Пред Dnes.bg тя сподели по какъв критерий се взима решението един филм да се превърне в претендент за “Оскар”.

Комисията се състои от 12 души, които взимат решението. В случай, че член на комисията има отношение към някой от филмите, които се състезават, той не гласува. Така тази година право на глас са имали 10 души.

Ирина Канушева допълни, че по този начин се избира българският представител за "Оскар" в последните 3 години. Сумират се точките и се определя кой да е филмът, борещ се за международното отличие. Избирането се прави по интернет, защото така е по-лесно, а се гони срок - до 1 октомври, когато филмът трябва да е в Лос Анджелис, където се раздават наградите.

“НФЦ е консултативен орган и се състои от утвърдени хора, които работят в областта на киното – режисьори, продуценти, оператори... Така че се предполага, че те имат достатъчно изградени критерии, за да определят качествата на един филм", обясни още Канушева. "Ние не можем да забраним на един филм да участва в конкурс, който е обществено обявен, а след това всичко зависи от познанията, морала и преценката на всеки от членовете на журито”, обясни тя.

За да може една продукция да представи страната си за “Оскар”-ите, е необходимо да отговаря на определени технически параметри, които са зададени от Американската филмова академия. Сред тях са и филмът да бъде търговски разпространяван в последната една година, до 1 октомври, т.е. да има редовни прожекции в киносалоните.

Освен победителя “Кецове” и “Аве”, останалите претенденти да ни представят в Лос Анджелис са били “Чужденецът” на Ники Илиев, “Зад кадър” на Светослав Овчаров, “Островът” на Камен Калев и “Цахес” на Анри Кулев.

А що се отнася до това дали българска продукция може да се сравни с филми като тазгодишния фаворит например на фестивала във Венеция,"Пиета" (реж. Ким Ги Док), или последната творба на Михаел Ханеке "Любов", ще стане ясно на 15 януари 2013. Тогава Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която всяка година присъжда "Оскар"-ите, трябва да оповести списъка с номинациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Талян преди 11 години
До sdЗа информация:Кецове - 41 836 зрители; Аве - 7 057; Зад кадър - 4 160; Цахес - 1 363; Чужденецът - 56 648; Миграцията на паламуда - 0 (прожектира се на черно и зрителите не се отчитат - доста типично за Людмил Тодоров)
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а сори, но някой да ми припомни - "зад кадър" пускан ли е по екраните... не помня, значи как такъв филм влиза в списъка, като не отговаря на правилата на академията
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българско кино и Оскар - егати оксиморона :)
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах филм за създаването на Пиета, по РАЙ1. Какво да кажа, като зрител и на Аве и на Кецове...не се хабете. Нямаме шанс. Слаби са ни и сценарийте и актьорите. Има още хляб да ядат, докато докоснат сърцата. Бият на кухо, не стават. Съжалям, искам да кажа супер са и двата филма, ама не са. Не могат да се сравнят с идеята и играта в Пиета, където даже главният актьор не е актьор.
19
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Светът е голям... и Стъпки в пясъка, всичко друго за последните години е пълен фалш.След Аве исках да си прережа вените.
18
0
 
2
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 11 години
Ей гълъбчета елате при мен в жакузинцито и после ще идем при адаша Митьо Пайнера да вкараме нещата в ред. Стига болка, дайти малку ньиежнус и ритъм и Холивуд ще ви признай. Пайнера ще продуцира, Пищова ще режисира и оперира - формулата на успеха. Може да поканим министерството на културата за спонсори, ако искат да си сложат емблемата на афиша.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве е пълна скръб. За какви оскари какви 5 лева? Кецове и той претендира за нещо, но само като чуеш фалшивите реплики и кухото звучене на повечето "актьори" умираш от смях. Това, че са те бутнали с връзки/пари в НАТФИЗ, не значи, че си актьор. Колкото студенти от НАТФИЗ познавам, никой не знае кой е Кръстю Сарафов
16
3
 
2
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Koga ne mozete da se dogovorite koj film da bide nominiran za OSKAR izvolte pa podrzete go i pomognete da filmot TRETO POLUVREME n Darko Mitreski bide sto podobro klasiran.No za cudo sto se slucuva vo nieden bukvalno vo nieden medium nema komentar za Treto POLUVREME STO E POENTATA DALI JA UVIDOA GRESKATA VASITE NOVINARI,ISTORICARI,POLITICARI I NA KRAJ PROCUENIOT b.b.Pak se zaebavte abe *** kolku pati ce go duhate bas ve zalam
15
1
 
8
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Нито "Кецове" нито " Аве" имат и минимален шанс да се представят добре зад океана. " Кецове" печели от това, че действието се развива на моркия бряг и операторът и направил хубави кадри.И на двата филма сценариите се доста немощни и недоизмислени, актьорите често се мотаят насам-натам и сричат елемнтарни реплики. Не се чете никакве специална режисура. За някави проблеми въобще на може да се говори. С една дума, както обикновено и тези филми са нивото на дипломна работа в НАТФИЗ.
14
1
 
21
 
! Отговори
sd преди 11 години
nqkoi ot tezi filmi gledan li e ot poweche ot 100 zriteli ?
13
0
 
2
 
! Отговори
Цахес !!????? преди 11 години
как не ги досрамя изобщо да споменават това заглавие на филм...Някой гледа ли го...?? "Освен победителя Кецове и Аве, останалите претенденти ....... и Цахес на Анри Кулев." Цахес и той щял да се бори......не знаех да се разплача ли или да се хвърля от балкона на Народния театър на премиерата на филма.......
12
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Не стига, че не могат да играят ролите си професионално, сценариите са им безбожно ***, а пък и нагли на всичкото отгоре...
11
6
 
5
 
! Отговори
англо-сакс тъпанари преди 11 години
Оскарите са най-измислените награди.Ако филмът е на английски, се състезава заедно със всички.Ако е на друг език, се състезава като чуждестранен филм.Нещо много расистко.Няма другаде по света такова безумие.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата ни е за оскар в жанр "Трагикокомедия"!!!!!!!!!!!!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 11 години
до 3... еми нормално близко си ... щом си мислиш собственото за "най-хубаво" значи определено си у собствен свят, а не в на другите :)
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
леле 60 фестивала и 20 награди. това ще да е филма, а те да не го пратят на Оскарите. Ами той затова и не взе Палмата, Лъвът и Мечката, щото не го пратиха в Кан, Берлин и Венеция,
7
0
 
11
 
! Отговори
Швейк преди 11 години
Много талант и претенции, малко пари, много интрига, резултати - 0За жалост това е БГ киното, всичко се топи в момента в който мине границата. Чета 160 пъвокурсници открили учебната година в НАТФИЗ.
6
4
 
8
 
! Отговори
Pipilota преди 11 години
Аз пък искам да знам, защо умишлено навсякъде се пропуска да се спомене името на Гочев, като един от продуцентите на "Аве", който всъщност е истинският виновник за този измислен скандал? И пак ли всички трябва да клякаме и да мълчим пред мутрите и чалгата в бг.кино, които не понасят те да не са на преден план? Успех на "Кецове' - истинският филм, който заслужава!
5
4
 
22
 
! Отговори
Българче преди 11 години
Гледал съм абсолютно всички български филми след възраждането на това велико изкуство у нас и спокойно мога да напиша ,че най-малко "Кецове" трябва да се бори за Оскар.Безумно слаб филм !
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българското кино е толкова далеч от номинации при сериозните кино академии, колкото не може да бъде.