Лице в лице с Марина Абрамович

Филмът за най-радикалния артист у нас
3 ное 2012 11:22, Петя Славова
24
Лице в лице с Марина Абрамович
Снимка: So Independent

Тя шокира света, като започна да се реже с остри предмети, вмъкна се в горяща пентаграма, остави се незащитена пред публиката под въздействието на психотропни вещества, които пият шизофреници, легна гола под скелет, танцува, отново гола, крещя, тича към голямата си любов – дългогодишния й приятел и колега на сцената Улай, за да се блъскат и разделят многократно.

Марина Абрамович – един от най-преданите на изкуството хора има зад гърба си 40-годишна кариера, която със сигурност промени тона на съвремието.

В нейния различно експресивен свят ни въвежда филмът на Матю Ейкърс и Джеф Дюпре „Марина Абрамович. Артистът присъства“.

Наричана „бабата на пърформанса“, неразбирана от поколения, кръщавана с всевъзможни нелицеприятни епитети, Абрамович днес е недолюбвана в родната Сърбия и изведена в култ в големите европейски културни столици.

40-годишната й кариера включва физическа и емоционална болка. Във филма ще се запознаем с Марина по време на ретроспективата на пърформансите й в Музея за съвременно изкуство, Ню Йорк. Любопитен момент, в който един от най-радикалните артисти влиза в пространство на изявен аристократизъм.

Абрамович отново провокира себе си, като в продължение на 3 месеца се среща с всеки, пожелал да я види и да общува невербално с нея. Сред един от първите, застанали лице в лице с Марина, е Улай. Двамата са разделени от много години, но именно тяхната „настръхнала“ връзка е един от акцентите във филма. Режисьорите ни припомнят и техния последен пърформанс, в който двамата тръгват от двата противоположни края на Великата китайска стена и се приближават един към друг след извървени 2500 километра. Именно този дълъг преход се оказва съдбоносен за тяхната връзка и след срещата им по средата те се разделят.

Ейкърс и Дюпре търсят причините за изключителната смелост, която притежава Марина, която й дава сила да загърби здравия разум и да преобърне физическите закони. Намират я в нейното детство, в майка й, която е решила, че за да не разглези момиченцето си, никога няма да я прегърне и така обясняват непрестанното дирене на Абрамович на любов и съпричастност.

Филмът проследява 3-те месеца, в които ексцентричната артистка преживява в музея. Нейното преобразяване, което променя и това на хиляди, чакащи да я видят. Някои от тях плачат, други стоят безмълвни. Трети й подаряват голотата си, заради което и са изведени от салона. Сред любопитните да я видят е и актьорът Джеймс Франко.

Всъщност „Марина Абрамович. Артистът присъства" в голяма степен преобръща и представите за това колко е трудно да успееш да запишеш пърформанса, без да загубиш цялостта му и неговата същност. Все пак той се е появил през 60-те години на миналия век именно с идеята да загърби „мъртвата“ вече нарисувана картина и не признава минало и бъдеще, а единствено настояще.

Филмът е ценен, не само защото ни запознава отблизо с подобна личност като Абрамович, но и с факта, че може да накара дори най-неприемащия подобен род изкуство да преосмисли позицията си.

„Марина Абрамович. Артистът присъства“ може да видим на 3 ноември от 15.15 часа в Евросинема като част от фестивала So Independent.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
тази жена преди 8 години
прелива в болка,как не го виждате? Нищо не я радва,тежко детство и по после същото -нищо розово не е имала в живота си,пишман е що е жива.Изобщо не мисли за кариера,загърбила е тези мераци, а дали е болест вече станало -нормално е в нейния случай.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой може ли да ми обясни как така някои хора попадат в лудница, а други, като тази, правят нещо, което смело наричат "изкуство"?
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До охлювНе, просто е еврейка...
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това нов еврейски виц ли е?Нещо не го разбрах!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eto kakvo niama da gledam
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая не е луда, много си е добре даже! Не мога да кажа същото за хората, които смятат, че всичката тази простотия е изкуство. Че то в произволна наша чалгарка има повече изкуство отколкото в тази.
15
4
 
12
 
! Отговори
охлюв преди 11 години
Ае стига сте ни занимавали с разни психари.....като и гледам мътния поглед,тая е на 2 кила ракия или е друсана на макс..............
14
4
 
11
 
! Отговори
грозно и пошло преди 11 години
Колко ви плати тая бездарна извратеност та вече цял ден е начелно място като новина в сайта ви ?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледайте филмите " Катастройка" и "Дългокрация " в сайта / документални.ком / и ще разберете какво ни чака съвсем скоро!
12
2
 
18
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Повечето артисти са егоцентрици, но случаят Марина Абрамович е повече клиничен случай, дотолкова егото доминира над разума. Все още вярваме, че изкуството, каквото и да е то, идва да ни подари красота и упование.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** е психо-диагноза, не народност.
10
1
 
18
 
! Отговори
Бухала преди 11 години
По тая логика, всички наркомани са хора на изкуството :D
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната треторазрядна звезда опитваща се да изпъкне!!
8
2
 
20
 
! Отговори
1000 преди 11 години
само като четох статията,ми се доповръща....и това ако е изкуство...........
7
2
 
23
 
! Отговори
читател преди 11 години
Сега всеки луд е художник, или най-малко актьор, може и двете..Задължително обслужва и двата пола.Напъна за извратена оргиналност, изцяло измести истинското изкуство.Не разбирам обаче защо ни ги натрапва?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tva ne vi li prili4a na pusi riots...4ufutite razpostranjavat ludost maskirana kato izkustvo
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много такива има в блатото на посредствеността, наречено съвременно изкуство...
4
1
 
25
 
! Отговори
Дж преди 11 години
Много пъти се опивам да вникна в това,което прави, но така и не успях да разбера къде точно в цялото е изкуството. Има истински творци,като създадат нещо и те разтварят емоционално, има и такива,които израждат абстинентните си гърчове и се опитват да ни ги продадат. Да, по-скоро не ми допада!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Улай и Абрамович = поредните еврейски изверги на кампания за разврат и перверзии
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
доста интересна жена, филмът е супер любопитен