"Хабиби" - история за обречената любов

Истории от Близкия Изток в българските кина
18 яну 2013 11:04, Петя Славова
0
"Хабиби" - история за обречената любов
Кадър от "Хабиби". Снимка: "Позор" ООД

Sofia MENAR Film Festival продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

Откриването се състоя на 16 януари в кино "Люмиер" с чаша ароматен чай и атрактивния танц на Ана Саласар. Първият филм от форума бе от Палестина. „Хабиби” е история за обречената любов на двамата младежи Каис и Лейла. Продукцията е отличена с 4 награди от фестивала в Дубай, включително за най-добър филм, а Сюзън Юсеф попада в списъка на 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток за 2012-та година.

В същия ден в Червената къща се откри фотографската изложба на Деница Илиева и Ивелин Маринов „Портрети сред минарета и ръкописи”, която е едно от основните съпътстващи събития на фестивала. Фотографиите представят колоритните жители на родопското село Чепинци и архивът на единствената джамия с две минарета в България, където се съхранява единственият Златен Коран у нас.

Фестивалът продължава до 31-ви януари в салоните на „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Паралелно с прожекциите в София, зрителите могат да видят най-доброто от киното на Близкия Изток и Северна Африка и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари