Шампанско и искри във "Великият Гетсби"

Баз Лурман представя своята версия на романа на Фицджералд
Обновена: 18 май 2013 09:43 | 17 май 2013 11:56, Петя Славова
12

Кадър от "Великият Гетсби" на Баз Лурман. Снимка: Александра филмс

  Интересът на Баз Лурман към класиката стана известен още през 1996 г, когато засне „Ромео и Жулиета“. Неговата интерпретация, която пренесе действието в наши дни, годно за MTV поколението, пък доказа, че режисьорът държи на различния прочит на вече познатото.

Още нещо, което силно влече австралиецът, е желанието да показва епохални сюжети. Така се случи и в „Мулен Руж“, и в „Австралия“, а също и в най-новия му филм „Великият Гетсби“. Превърнат в пиршество за очите, разказът, който ни предлага Лурман, няма равен по разкош и великолепие. Именно с него се откри и тазгодишното издание на фестивала в Кан.

Авторът ни припомня добре познатата история, написана от Франсис Скот Фицджералд, която на голям екран пренася и Джак Клейтън, сценарист Франсис Форд Копола. Годината е 1974 г., а главните роли са поверени на Робърт Редфорд и Миа Фароу.

И в новата интерпретация историята ни запознава с младия писател Ник Карауей (Тоби Магуайър), чийто скромен дом контрастира на скъпите имения, които го заобикалят в съседство. Сред най-пищните е това на Джей Гетсби (Леонардо Ди Каприо). Образът му е превърнат в истинска легенда. За него се говори много, а се знае твърде малко. Лурман набляга именно на измисления образ в представите на хората, които всяка седмица посещават дома му.

Въображението на хората не спира да бълва нови версии около личността на Гетсби. Бил е в „Оксфорд“, герой от войната, убиец, германски шпионин, дори роднина на германския император Кайзер Вилхелм.

Изобилие от фойерверки, гирлянди, скъпи бижута, цветя, басейни, водопади, заря, тежки полилеи, красиви жени и много джаз потапят всеки в бляскавата атмосфера, приличаща на приказка, достойна за вълшебния свят на "Властелинът на пръстените", въпреки че действието се развива в реална епоха. Режисьорът детайлизира сбъдването на американската мечта, за да може по-късно да покаже плиткия й блясък. 3D изображението кани зрителя да се потопи в атмосферата на дълги пируети, неизчерпаемо количество излято шампанско и всякакъв алкохол, което задължително упоява погледите особено ако си припомним, че става въпрос за периода на сухия режим.

Тайнството около този герой така и не би било разбулено, ако Гетсби нямаше една слабост. А именно безрезервната му любов към Дейзи Бюкенън (Кери Мълигън), с която някога са се обичали, но която не го е дочакала и се е омъжила.

Подобно на „Ромео и Жулиета“, където персонажите се разхождаха под звуците на Garbage и Radiohead, в последния си проект Лурман отново проявява еклектичния си трик на сливане на епохи, използвайки съвременна музика, този път залага на техно ритми, дело са на Джей Зи и Кание Уест.

За разлика от "Ромео и Жулиета" тук режисьорът спазва епохата и пренася героите в 20-те години на миналия век, като прави една доста реалистична картина на тогавашния период на сухия режим и Уолстрийт.

Така този път Лурман остава предан на сюжета на Фицджералд и ни споделя пищността на епохата на джаза, съхранявайки основното послание на романа, изследващо човешките мечти и разочорования, преданост и предателство. История, която те кара да се влюбиш в случващото се в Ню Йорк и същевременно да го намразиш, както описва атмосферата писателят Ник (героят на Магуайър). Баз Лурман прави същото със зрителя, потапя го в този живот и в същото време не му позволява да стане част от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
TITANIC SHADOW преди 10 години
Вашия Лео е сладникав. Самият Гетсби е измислен герой, както казва статията. Всъщност никой не знае дали филма ще се окаже бест селър, вероятно да, но това не го прави веднага мой любим филм. има време ще видим. Смешно беше накрая, когато както в Титаник Вашият Лео отново се намери на дъното. Това е факт и нищо повече или по-малко. Т.е. филма разказва за една любов, но Ники (Тоби Макгуайър) каза сентенцията YOU CAN'T REPEAT THE PAST.
9
0
 
1
 
! Отговори
. преди 10 години
И аз не бих сравнила Ди Каприо с Брат Пит. :) Лео е изключителен, особено когато си партнира със Скорсезе. Фимът си заслужава. Гледала съм го и с Р. Редфорд, но като че ли Ди Каприо се доближи повече до моята представа за образа на Гетсби. Беше по истински.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Brat Pit .... Vuobshte ne stava duma za sravnenie
7
1
 
4
 
! Отговори
kino преди 10 години
Страхотен филм!Oфициалните коментари (WSJ, New Yorker) са: "...филм под средното нивo...", но по-голямата част от хората гo харесаха.Отлични актьори, фантастичнo четене на класически Fitzgerald, много въображение ...PS. Thanks for not involving politics and BB in this blog
6
3
 
6
 
! Отговори
човек преди 10 години
ще го изгледам щом мога , но все си мисля че няма по - добър Гетсби от Робърт Редфорд .
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук вече никой не пише простотии!
4
1
 
24
 
! Отговори
Жони преди 10 години
Лео няма слаб филм! Уникален е !
3
10
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 години
Само Брад Пит може да изиграе по-добре Гетсби от Лео (някакси по-изискан вид има) ...но не е достатъчно млад за тази роля ...Лео е топ 10 актьор ..уникален е!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I zagrijen za okolnata sreda <3 Istinski maj!
1
1
 
15
 
! Отговори
Хомо-еректус преди 10 години
Лео с всяка изминала година става все по-красив и пикантен младеж. оххххх