Кери отново се гневи от екрана

Екранизацията на Кинг тръгва от днес в кината
Обновена: 18 окт 2013 14:25 | 18 окт 2013 11:18, Петя Славова
1

Снимка: Форум Филм

Не един от романите на Стивън Кинг вдъхновяват киното, но малцина екранизации са имали успеха на книгите. Ето, че 40-тина години (1974) след като подлуди тинейджърите с „Кери“, кралят на хоръра отново занимава зрителите с любопитната си история.

Добре позната съдбата на момичето, притежаващо телекинетични способности, живеещо с деспотичната си и набожна до фанатичност майка, отново оживява на екрана.

Първият път ни я показа Браян де Палма през 1976 г. Последва сериал и мюзикъл. Новият пълнометражен проект е на Кимбърли Пиърс („Момчетата не плачат“). Тя осъвременява историята като емблематичната от романа сцена, в която Кери разбира как се става жена, е качена в интернет от злобните й връстници.

Главната роля е поверена на Клоуи Грейс Мориц, позната от римейка на шведския„Покани ме да вляза“ и филма на Скорсезе „Изобретенията на Хюго“.

Нежна, крехка, нейната героиня става кърваво гневна към финала, когато провокациите наистина й идват в повече. Пренебрегвана и унижавана в училище, Кери Уайт трудно се справя и със страховитата си майка, изиграна от Джулиан Мур, която вижда в нейните свръх сили въплъщение на дявола.

В днешно време „Кери“ не звучи толкова новаторско и стряскащо, както при появата на романа. От една страна екранът бълва тийн драми, завършващи с традиционния бал, в който учениците напускат училище, за да се включат в реалния живот. От друга - насилието в гимназиите доста е затъпило сетивата на зрителите, затрупвани всекидневно със стряскащи сюжети от света на младите.

Все пак Пиърс ни припомня историята заклеймяваща обществото, което не допуска различните, бранещо консервативните си идеологии с пошли методи, приети за нормални. Спазвайки сюжетната линия от книгата, режисьорката включва и момичето ( в ролята - Сю Снел), което симпатизира на странната Кери и дори поверява гаджето си да я заведе на бала и да превърне поне една нейна вечер в щастлива. Уви, не успява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
LEX преди 10 години
Якооооо!!!! Ще се гледа :D