Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"

Филмът – по национална телевизия Bulgaria ON AIR
12 апр 2018 10:00, Петя Славова
10
Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Животът на един от най-легендарните състезатели на Формула 1 ще узнаем от биографичния филм "Цялата история на Айртон Сена".

Продукцията разказва за великите постижения на състезателя, трагично довели до неговата смърт на само 34 години, по време на Grand Prix в Сан Марино, Италия.

Айртон Сена е роден в заможно бразилско семейство. Състезавал се е в 161 Grand Prix надпревари в рамките на 10 години. Описван е като харизматичен и целеустремен от неговите колегите, които често го наричали един "невероятен състезател и невероятен човек".

Айртон Сена беше идол на милиони фенове на Формула 1, един от които е и сегашния шампион Луис Хамилтън.

За много от колегите и феновете си Сена е запомнен като един от най-емблематичните шампиони на Формула 1 за всички времена.

През 1994 година по време на Grand Prix в Сан Марино Сена очаква да започне успешния си нов сезон с 14  състезания, но прогнозите му бързо тръгват в лоша посока. Неговото протеже Рубенс Варичело претърпява сериозен инцидент и не може да продължи да се състезава.

На следващия ден австрийският състезател Роланд Ратценбергер инцидентно загива по време на тренировка. В резултат на това Сена решава да открие Асоциацията на шофьори от Grand Prix, с цел подобряване на състезателните условия на Формула 1.

Ден след смърта на Ратценбергер Сена е начело на състезание около опасния завой Тамбурело, когато колата му излиза от пътя и се врязва в циментова стена с 217км в час. Сена е откаран в болница, където умира от тежки наранявания, а по-късно е погребан в присъствието на колеги и най-заклетия му съперник – френският състезател Алън Прост.

Не пропускайте да научите повече за живота на легендарния Айртон Сена с филма "Цялата история на Айртон Сена" – на 13 април в 9:30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А истинския гроб на Айртон Сена е някъде в град Модена Италия. Само за неговото семейство,близки приятели и неговия вдовец Америку Жакото Жуниор - по известен в падока на Формула 1 като красивия бразилец до Айртон Сена. В книгата Айртон: Разкрития Герой написана 10 години след смъртта на пилота от приятел журналист на Сена който се казва Ернесто Родригес. Там много ясно е описано за личния живот на Сена. Как на 12 години то се премесва със сем. в кв. тремембе. А там вече живее и Америку Който...
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейството на пилота все повече и повече насочват вниманието си към Италия. А организирането на събития се състоят с покани към популярни личности в Бразилия с италиански произход. Като дори един от бразилските журналисти пратени да отразяват смъртта на Сена в Италия заявява, че в ковчега няма тяло. А този ковчег е отпътувал за Париж и от там за Сао Пауло. Журналиста Гомес пита къде всъщност е погребан пилота Сена. Като се предполага, че гробът в Морумби е направен за феновете на Сена.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той е добър човек въпреки обезобразеното си лице. Част от бразилските фенове на Сена все още се съмняват, че той е погребан в Бразилия. Все пак те знаят, че той основно е от италиански произход има малко и испанско в него, а семейството му веднага отпътуват за Италия след случилото се. Предполага се, че след направената аутопсия на 3 май 94 Сена веднага е погребан в някое от гробищата на град Модена Италия. Защото нито един член на сем. Сена да Силва не посещава офицалния гроб на Сена в Морумби.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В какво състояние е лицето на пилота. Казва, че му трябва малко време за да се съвземе и ще извърши ритуала. Леонардо Сена лъже отеца, че Сена е католик. Сена през 1989 година става евангелист официално и започва да посещава сбирки на тази общност за изучаване на евангелието. Отчето след ритуала казва, че предния ден е видял пилота силно загрижен за Баричело. И казва днес когато го видях лицето му не беше човешко то беше напълно обезобразено. И все пак извърших ритуала защото хората казаха, че
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В черепа на Сена. И е притиснала главата на пилота силно назад откъдето са се получили множеството отворени рани по черепа и разрушаването на врата и шийните му прешлени.Д-р Андреоли неврохирург казва, че няма да се пристъпват към операция защото не е останала здрава част по черепа на Сена, а също така и по нервната система. Сена е закаран на 11 етаж в болница Маджоре. На 12 етаж е католическия свещеник който го викат за да даде последно причастие на Сена, но той се вцепенява като го вижда.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на полета който е траял 12 минути за разстояние от 35 км. Един от Д-р заявява, че Сена е получил респираторна депресия въпреки направената трахеотомия. От там започва да изтича и от там кръв като фонтан. Сена посреща удара в бетона с главата си. Смята се, че частта която свързва втулката на оста на дясното предно окачване с пружинно амортизационно устройство се е забило под каската на Сена разкъсващо темпоралната артерия. А пружината се е врязала във визьора му причиняваща 3 см. отвор.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сена имаше множество отворени рани и фрактури по черепа си откъдето изтичаше мозъкът му КАЗВА Д-р Севрадей. До едното му ухо имаше над един инч отворена рана там нямаше част от черепа. Като тази загуба на кръв, течности, гръбначно мозъчна течност и също така мозък чертите на лицето на Сена започнаха да се изменят и деформират бързо. Цвета на кожата му стана сив, а лицето му вече не приличаше на човешко.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктор Севрадей който е бил на пистата казва, че под ръководството на Сид Уоткинс за свалили каската на Сена и балаклавата му. Повечето се шокират от видяното. На 1 см. от дясната вежда Сена е имал прорез 3 см. От очите, носа, устата изтича кръв като фонтан. Решават да махнат и тапите за уши и от там шурва огромно количество кръв за много кратко време. По това време той е бил в мозъчна смърт защото докато изтича ръвта се виждат и частици мозъчна тъкан и гръбначен мозък също от счупения му врат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загинал ден по-рано от Сена. Първо извършват аутопсията на Сена, а след това и на Ратценбергер.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пилот и другия. Ричи казва говорих тези дни с много хора и всички ме питаха само за Сена никой не попита за Ратценбергер. Животът е живот казва професор Ричи За него случело то се в Болоня е показателно за смърт категория А и смърт категория Б. Ричи призовава студентите си никога да не делят пациентите се на категория А и Категория Б само защото единия е богат и известен да получава предимство дори при аутопсията спрямо другия пилот който не е богат и е неизвестен въпреки, че Раценбергер е.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
75 годишния Пиеплуиджи Ричи е професор и преподава правна медицина на студенти в болонския университет. След приключване на двете аутопсии първо на Сена, а след това и на Ратценбергер. Според студентите на Ричи той не използва ръкавици когато извършва аутопсиите защото не вярвал във вирусите. Ричи пристига за сесията със студентите си, а ръкавите му са кървави от извършените аутопсии. Темата на сесията е била етиката в медицината. Ричи е възмутен от различното поведение на хората спрямо единия
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Париж и от там са го прибрали в Бразилия Сао Пауло. Двете тела са били едно до друго в моргата. А Ратценбергер е получил само един букет с цветя от фен, а Сена е получил стотици букета. От което лекарите в медицинския институт са били много възмутени.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според лекар тези петна са нормални и се пораждат от гравитацията върху гърба на мъртъвците докато престояват за аутопсия. Когато хеликоптера каца и се отварят вратите от там изтича огромно количество кръв. Като лекаря продължава и казва Сена вече нямаше кръв. Освен, че Сена е изгубил над 5 литра кръв на пистата лекарите му приливат над 4.5 л. кръв по време на 12 минутния полет до болницата. Но той е изгубил и прилятата кръв по време на полета. Сена е изпратен преди Ратценбергер със полет...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според лекаря горната част от тялото на Сена е изглеждало като пирамида. Туловището и крайниците бяха непокътнати, без синини. Проблемът беше в основата на черепа който изглеждаше като избухнал В деня преди аутопсията главата на Сена е била по-малко подута. След аутопсията се е подула още повече. Тялото на Сена е било облечено в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка без обувки закупени от Болоня. Сена е имал кървави петна по гърба си докато е трябвало да се изчака за аутопсията му.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сена е било обезобразено, а главата е била вкопчена в раменете. След аутопсията главата му се е подула много. След аутопсията лекарите установяват, че Сена е имал незабавна смърт на място след като се е блъснал в бетонната стена близо с 290 км/ч. В същото време получава и сърдечен арест и кръвообращението му спира. Когато лекарите се опитват да го съживят с изкуствено дишане и сърдечен масаж Сена вече е бил мъртъв. Нямал е мозъчна дейност при такива наранявания Сена е нямал шанс за живот.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аутопсията на Сена започва в 10 ч. италианско време на 3 05 94 г. Направена от патолозите Микеле Романели на 47 г. отговарящ за документацията и 75 г. Пиерлудовико Ричи който всъщност е извършил самата аутопсия за 1 час и 45 минути и двамата доктори са от юридическия медицински институт в Болоня. Резултатите от аутопсията са готови за 60 работни дни. Журналистите от вестник Фолша де Сао Пауло разговарят с един от лекарите видели Сена след катастрофата и след аутопсията. Той казва, че лицето на..
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтател е да кара за Ферари. И очевидно това е свързано и с неговото самосъзнание и чувство, че е италианец. Италианец по произход, но роден в Бразилия. Когато е бил в Макларън по време на почивките/обяд е отивал в Минарди там спокойно е говорел на майчиният си италиански и са го гощавали безплатно с италианска храна. А за трагедията на Имола може да се каже, че Айртон е намерил покой. Роден в Бразилия, но се е чувствал италианец, а духът му остана за винаги в Италия.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айртон Сена да Силва до 4 г. възраст е живял в къщата на италианските си баба и дядо. Къщата се намира в италианския квартал на Сао Пауло. Учен на италиански език, традиции и с италианска храна. По късно се премесват на 100м. от къщата на италианските баба и дядо в същия италиански квартал. Там той израства сред децата на други италиански имигранти и италианската култура и любовта към италианската кухня.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има доста интересен факт свързан с Айртон Сена да Силва. В ютюб има интервю със Сена на италиански език в коета го питат за неговия произход. Той отговаря, че има в него испанско, италианско, бразилско. Следващия въпрос е какъв се чувстваш, а той отговаря италианец.Баба/дядо му от бащина страна са испанка - Guirado/португалец Антонио да Силва. Баба/дядо от майчина страна италианка Мария/италианец Жоао Сена роден в Бразилия.
9
4
 
14
 
! Отговори
Венци преди 5 години
Нилсън Пике беше прав за сена. Когато Нилсън беше казал защо не питате сена защо не обича жените. А сена отвърна на този въпрос като каза, че не можели да го победят на пистата и затова се ровили в личния му живот. Което означава, че аертон сена е гей и той си призна това с това негово изказване.