Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"

Филмът – по национална телевизия Bulgaria ON AIR
12 апр 2018 10:00, Петя Славова
10
Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Животът на един от най-легендарните състезатели на Формула 1 ще узнаем от биографичния филм "Цялата история на Айртон Сена".

Продукцията разказва за великите постижения на състезателя, трагично довели до неговата смърт на само 34 години, по време на Grand Prix в Сан Марино, Италия.

Айртон Сена е роден в заможно бразилско семейство. Състезавал се е в 161 Grand Prix надпревари в рамките на 10 години. Описван е като харизматичен и целеустремен от неговите колегите, които често го наричали един "невероятен състезател и невероятен човек".

Айртон Сена беше идол на милиони фенове на Формула 1, един от които е и сегашния шампион Луис Хамилтън.

За много от колегите и феновете си Сена е запомнен като един от най-емблематичните шампиони на Формула 1 за всички времена.

През 1994 година по време на Grand Prix в Сан Марино Сена очаква да започне успешния си нов сезон с 14  състезания, но прогнозите му бързо тръгват в лоша посока. Неговото протеже Рубенс Варичело претърпява сериозен инцидент и не може да продължи да се състезава.

На следващия ден австрийският състезател Роланд Ратценбергер инцидентно загива по време на тренировка. В резултат на това Сена решава да открие Асоциацията на шофьори от Grand Prix, с цел подобряване на състезателните условия на Формула 1.

Ден след смърта на Ратценбергер Сена е начело на състезание около опасния завой Тамбурело, когато колата му излиза от пътя и се врязва в циментова стена с 217км в час. Сена е откаран в болница, където умира от тежки наранявания, а по-късно е погребан в присъствието на колеги и най-заклетия му съперник – френският състезател Алън Прост.

Не пропускайте да научите повече за живота на легендарния Айртон Сена с филма "Цялата история на Айртон Сена" – на 13 април в 9:30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нета има описани последните часове на Сена. Интервюта с журналистите който последни са говорили с него. Всички казват, че тогава той е бил твърде фриволен и отпуснат с журналистите. Нещо което до тогава не се е случвало. На единия журналист Сена му е казал: какво не желаеш ли да говориш повече с мен? А той му отоворил, че са говорили поне 20 минути и трябва да отиде и при останалите пилоти.
7
0
 
9
 
! Отговори
д преди 6 години
АЛЕН, а не Алън ***!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах катастрофата по телевизията... не знам, просто шокът беше голям и не смея да твърдя, че знам какво точно стана, но беше тъжно, много тъжно!
5
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сена се самоуби на 1 май 1994 г. Заради тайната коята е криел, а та е че той е хомосексуалист.
4
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Години след това излезе информация,че също парче от болида минава през каската и влиза в лявата част на главата,над окото.На място.Гледах го по сателит сблъсъка...Голям!
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колата на Сена въобще не зави при сблъсъка. Ако Шумахер има грях в ситуацията, той е че не прекрати участието си в състезанието. Коментар 1 обаче дава отговор на този въпрос.
2
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕНА Е УБИТ ОТ ШУМАХЕР КОЙТО НЕПРЕКЪСНАТО ГО ЗАСИЧА СМЪРТОНОСНО И ГО ПРИНУЖДАВА ДА НАПРАВИ ИЗНЕРВЯЩА МАНЕВРА!
1
5
 
43
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Ако казаното по-горе е откъс от филма, то той е лъжлив! Сена умира на място при кактастрофата(прекъснат шиен прешлен), а легендата с по-късната му смърт е за да не се провали конкретното състезание и да се подготви новината. А кактастрофата става заради скъсан прът на кормилото, скъсен и заварен некачествено преди състезанието, т.е. в кая на правата Сена не е имал никакво управление на болида, а спирачният път е напълно недостатъчен. От отбора дълго време крият и възпрепятстват разследването.