Кои са "Бившите хора" на концлагерна България"?

Отговор дава изследването на доц. д.н. Мартин Иванов
47
Кои са "Бившите хора" на концлагерна България"?
Снимка: Издателство "Сиела"

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите.

Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание "Бившите хора" на концлагерна България" от доц. д.н. Мартин Иванов, издание на "Сиела".

Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите "бивши хора", огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

В изданието е отразен периодът на половин век гонения и дискриминация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения "недоубити буржоа". Половин век, в който държавата се превръща в истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.

С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България.

Доц. д.н. Мартин Иванов е доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Втори Народен Съд: Kоито бледнеят пред четвъртата - комболшевишката/сталинистка/нацистка, а сега и имперско-путинистка и терористична.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До бг история от лъжи - Естествено, че руснаците не са дошли да ни освобождават ей така от братски чувства, а са си преследвали интереса, но всички, които очаквате, че руснаците са длъжни да ни освобождават от братски чувства, а не да го правят, за да си преследват интереса,сте абсолютни наивници. Никой не ни е длъжен! Нито англичанина, нито руснака! Защо да идват и да ни освобождават, ако нямат интерес? Да, не са го направили от братски чувства, но но все пак са го направили!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички, които плачете за комунизма ми изглеждате като някое диво пра_се, което има голям зор да го затворят в коч_ината, да го хранят известно време и да го зак_олят на Коледа, като естествено дори не осъзнавате, че ще дойде въпросната Коледа и но_жа. Ето това е разликата между комунизма и времето днес. Да, днес не е лесно. На дивото пра_се не му е лесно да оцелява, защото само трябва да си намира храна, но е свободно и за него няма да има но_ж на Коледа. Ето така възприемам невежеството ви!!!
41
1
 
5
 
! Отговори
бг история от лъжи преди 3 месеца
Прочетете и книгата ,,Писма от България(руско-Турската война от1878г.от Евгений Утин)за да разберете колко са ви ,,обичали" руснаците и дали наистина са дошли да ви ,,освобождават" или просто са минали през бг на път за Цариград и Проливите! Не е написана от някой псевдописател,неизлязъл от офиса си и затъкмил репортажите си оттук оттам а е от военен кореспондент,пратен специално да опише военните действия!Льжите ви за тия сьбития една по една почнаха да се явяват на бял свят!
40
3
 
10
 
! Отговори
Чудно преди 3 месеца
До Анонимен 36 А кой построи примерно Софийския университет и други такива сгради ?Те за занаятчиите ли ?Нямаш представа колко си ***. Айде бегай.Да си чул че през 39г. България е била най развита на Балканите ?Идва Ванка с танка и ни слагат дискова спирачка .
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ленин - А знаете, че електрификацията е основата на прогреса! Нашият лозунг е: "Съветска власт плюс електрификация!" Мисля, че ще дойде времето, в което ще започнем да се храним с продукти, произведени по химически път в нашите лаборатории. и тогава селяните като класа ще станат напълно излишни. Мужиците ще се превърнат в работници, в селото пострепенно ще замре и изчезне....
38
11
 
4
 
! Отговори
Защо преди 3 месеца
В всички страни след краят на войната е имало съдилища срещу предишната власти и слугите им,и то много по жестоки от нашият но само у нас народният съд се талкува като нещо лошо и комунистическо.
37
7
 
4
 
! Отговори
Факти преди 3 месеца
Загиналите от 1989г. до сега са повече от тези след 1944г.Това е трагедията на България.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпрос към Ленин: - А селяните, господин Улянов? - Ще бъда откровен и ще ви призная, че мразя селяните - отговори с нескрито отвращение - Мразя руския мужик, идеализиран от този глупав западняк Тургенев и лицемерния сатир граф Толстой. Селяните са точно това, което презирам най-много: миналото, вярата, ересите, християнската църква, религиозните обреди, ръчния труд, газената лампа. Бих искал изобщо да ги няма, да изчезнат като класа!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същите *** отговорни за всичко това , са безнаказани и продължават пъклените си дела.
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Елит в българия до 9 септември не е имало нито икономически нито интелетуално по онова време е имало само едро занятчийство боза, сапyн, тухли турски керемиди няма дори едно литературно произведение
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На територията България след 1944г. след идване на власт на Комунистите са създадени 46 концентрационни лагери, колко Български Патриоти са избити - не се знае! Бог да ги Прости! Къде е паметника на избитите Българи - Легионери - пазители на Бог Зевс? Къде?
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е тоя български елит у нас така наречения елит са били собственици на тухларни бозаджийници сапунджии и тъкачи дори лошите са имали тежко машиностроене
31
12
 
9
 
! Отговори
Божил Божилов преди 3 месеца
Вече,повече от тридесет години чета,слушам и гледам за някакви елити,които били унищожени от злодеите комунисти.Става дума за богати хора,които уж били създатели на благоденствие в България.1958 г.се случи така,че трябваше да обикалям с баща ми България.Никакви признаци на предишно благоденствие не видях мизерия и кал по селата,тук там по някоя прилична сграда в по големите градове,фабрики и заводи по малко от пръстите на една ръка.Тогава ,въпрос какъв е бил този елит и какво точно е правил!?
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Една книга, която си заслужава да купя. Живи свидетелства за садизма на комунизма.
29
4
 
10
 
! Отговори
ТЪРПЕТЕ РОБИ ! преди 3 месеца
Понеже много питат тук как така ни убиваха пък населението растеше а сега не ни убиват пък намаляваме ще им отговоря - През 1990г. на едно от партийнопрофсъюзните събрания които тогава станаха твърде много , главния ни комунист ни каза след събранието - ЗА ТОВА ЧЕ НЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА НАС ЩЕ ВИ ЗАСТАВИМ ДА ЯДЕТЕ КАМЪНИ ! И СИ ИЗПЪЛНИХА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОКОМУНИСТИЧЕСКАТА КОНЦЛАГЕРНА ЗАКАНА ! ! ! БЕШЕ 1990Г . ТАКА ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УНИЩОЖАВАТ !
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малко детенце бях. Баща ми е Легионер. Майка ми чува, че от утре ще вкарват Легионерите в Белене. През нощта ме вземят и от селото на моите баба и дядо около Свищов и ме носехя над 100 километра пеша докато отидохме при дядо ми и баба ми в Балкана, където трудно се правеха "Колхози" - ТКЗС. И от там Баща ми замина на някъде и се криеше до смъртта на Сталин през 1944г, за да не бъде вкаран в концлагера Белене!
27
6
 
15
 
! Отговори
Обяснение преди 3 месеца
До от БАН Защо населението по време на соца се е увеличило? ПЪРВО никой не е сигурен с колко се е увеличило, тъй като статистиката работеше за управляващите.ВТОРО никой не можеше да напусне държавата.Тук се множахме, тук умирахме.ТРЕТО: множахме се заради обещанието, че идват светли дни, идва комунизма с лозунга "Всеки според способностите си, на всекиго според нуждите"АМА комунизма не дойде, защото е античовешки строй.Сега свят голям и всеки може да живее където иска.Това лошо ли?
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Селяните са най - големия враг на революцията", твърдеше вождът Сталин и въведе закона на крепостничеството - вкарване в колхозите. Тия селяни - Български Ковбой, които не си даваха земите ги нарекоха "Кулаци" и ги натикаха в Концлагерите! Българският закон - Градът с Легионите - Легионерите е създаден да защищава селяните от околността от външни нападения на чергари. След СССР функциите на града са извратени - чергарите са влезли в града, развяват си байрака, а селяните измират полека.
25
5
 
5
 
! Отговори
до БАН преди 3 месеца
Ти като си в БАН защо си неграмотен?Може би защото си ц....н издигнат квотно?!!