Пикът на COVID-19 ще е в началото на май, краят на епидемията - на юни

Все още сме в началото на масовото разпространението на вируса
108
Пикът на COVID-19 ще е в началото на май, краят на епидемията  - на юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на май ще бъде пикът на коронавирус, а в края на май, първите дни на юни епидемията ще приключи. Тази смела прогноза направи проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология" пред БНР.

Още по темата

"Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията. Всяка епидемия си има своя крива, ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част", коментира тя.

Когато започне да намалява броят на заразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е преминала.

Необходима е пълна дисциплина от страна на всички.

Съществуват тестове, които могат да определят кои лица са преодолели заразата от вируса, без да развият симптоматика.

Професор Аргирова заяви, че не трябва масово хората да си правят изследвания.

"Би могло хората да потърсят такъв тест, ако са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл", изтъкна тя.

Проф. Аргирова изрази известна критичност относно по-слабите мерки във Великобритания, целящи изграждането на колективен имунитет по естествен път.

Според нея колективният имунитет е нещо, което се създава, когато става въпрос за заразни болести, срещу които има ваксина.

"В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към Covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път, много хора ще пострадат", смята тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: епидемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без тестове за абсолютно всички хора всякакви други мерки са половинчати...Трябва да се всее страх сред хората хората за започнат да разбират ,че този вирус не е шега работа...
70
22
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Е, пък как го изчислихте това ?Нали е нов вирус, нали уж никой нищо не знае за него ?Нали уж бил различен от останалите досега познати ?Пикът ще премине, когато управляващите разграбят милиард и триста милиона евро от Европейския съюз, досъсипят по външна поръчки и без това съсипания ни дребен и среден бизнес и се саморазправят с критиците и политически неудобните.И проумейте : Вирусът сам по себе си НЕ убива !Той е последният пирон в ковчега, който други болести или възрастта е изковал.
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77човек който е гледал руски филми за войната от нищо не го е страх
68
0
 
12
 
! Отговори
няма страшно преди 4 години
всичко е наред
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има няколко доста добри холивудски филми по наболялата днес тема за блокади и вируси...гледайте ги докато сте си вкъщи...да си знаете какво ви чака не дай си Боже евентуално
66
4
 
22
 
! Отговори
в очакване преди 4 години
Аз съм в очакване тази вечер или тази нощ - писанка ще си има малки!Цялата е набъбнала. Едвам се движи.Интересно с колко котенца ще ни дари. Да са ни живи и здрави.Ставам дядо ...
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип дали няма да излизате от вкъщи зависи къде живеете.Аз живея в краен квртал.На 100 метра от входа ми започват нивите.Нищо не ми пречи да си взема кучето и да се разходим по поляните.Но в новите квартали където може и някой от отсрещния блок да ти го хвърли като се изкашля няма вариянти.Прочети още на: https://dnes.bg/koronavirusat/2020/03/17/pikyt-na-covid-19-shte-e-v-nachaloto-na-mai-kraiat-na-epidemiiata-na-iuni.442555
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До САВЕЦКА USAти май яко си се дезинфектирал?
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами той вече е ковид 20 и дано не стане и ковид 21, ковид 22.... Китай ги тресе вече 5 месеца и сега почнаха да внасят нов от ЕС.
62
2
 
17
 
! Отговори
Господин Рак преди 4 години
За ГЕРБ миризмата на европарите е, както валериана за котките!
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за пъка ама какво правим ако не изчезни този лабораторен вирус и вземе да мутира и да се заразяват масово всички и да умират 10 % от тях е въпроса !
60
8
 
6
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 4 години
Кога е червеното парти на Бузлуджа ?COVID -19 елексира на купона
59
6
 
4
 
! Отговори
AUDI преди 4 години
Къде е Президента?
58
9
 
8
 
! Отговори
в преди 4 години
как го измислихте това - край юни? Не само, че няма да е юни, ами ще е поне 2 години още, ако не измислят някое лечение своевременно.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ако е така май приключихме учебната година вече.
56
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако смятат така да я караме до лятото не са познали. Държавата няма да я има до тогава, и доста други ще са се разпаднали.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро май ще има дефицит на тоалетната хартия и банани!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борсата в УСА -40% за един месец, Германия -50%.Тенденция надоле.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много пенсионери ще си зминат, така ли?
52
2
 
5
 
! Отговори
Тролска разтуха преди 4 години
Един украински майтапчия е постнал предложение в американски сайт - "Антична съветска тоалетна хартия производство 1977 г." Има си и снимки на стоката. Цена 18,65 долара. Рекламният текст: "За изискана актуална декорация на ресторант или магазин за луксозни стоки." По-добре да се бъзикаме, отколкото да мрем от стрес.(А японската тайна на изкупената тоалетна хартия и салфетки е, че бабичките я слагат сгъната на няколко слоя в еднократните маски - стават многократни. Или те така си мислят.)